Skip to content

Gids voor universele tv-afstandsbedieningen

22 de juli de 2023
woman with remote cropped getty 169707531 5b2ebd5943a1030036b1eb56

Veel home theatre- en entertainmentapparaten worden geleverd met een afstandsbediening. Meestal kan de afstandsbediening slechts één apparaat bedienen. Sommige tv-afstandsbedieningen kunnen andere apparaten van hetzelfde merk bedienen. De meeste tv-afstandsbedieningen van LG, Samsung en Sony kunnen bijvoorbeeld Blu-ray Disc-spelers van hetzelfde merk bedienen. De meeste mensen willen echter één afstandsbediening die al hun apparaten bedient, ongeacht het merk. Daar is een universele afstandsbediening voor.

Wat is een universele afstandsbediening?

Een universele afstandsbediening bedient basis- en in sommige gevallen geavanceerde functies van home-entertainmentapparaten van verschillende productmerken.

De soorten apparaten die een universele afstandsbediening kan bedienen, zijn onder meer tv’s, cd-/dvd-/Blu-ray Disc-spelers, home theatre-ontvangers, soundbars, kabel- en satellietboxen, videogameconsoles en streaming-apparaten, zoals Roku en Apple TV. Bovendien vereisen de meeste universele afstandsbedieningen dat u op knoppen drukt. Sommige hebben echter een touchscreen, zoals op een smartphone. Een groeiend aantal universele afstandsbedieningen biedt toegang tot en bediening van smart tv-functies. Hoewel het woord universeel impliceert dat dit type afstandsbediening alles bestuurt, in werkelijkheid heeft elke afstandsbediening verschillende niveaus van universele bediening.

Programmeeropties voor afstandsbediening

Om ervoor te zorgen dat een universele afstandsbediening verschillende merken en apparaatmodellen kan bedienen, moet deze worden geprogrammeerd om het apparaat te herkennen dat het zal bedienen. Universele afstandsbedieningen bevatten een of meer van de volgende programmeerfuncties:

 • Voorgeprogrammeerd (ook wel genoemd meerdere merken): Deze afstandsbedieningen kunnen zonder verdere programmering worden gebruikt met een beperkt aantal apparaten van geselecteerde productmerken.
 • Aan het leren: De afstandsbediening leert de afstandsbedieningsopdrachten van andere afstandsbedieningen door een universele afstandsbediening en een speciale afstandsbediening op elkaar te richten en elke opdracht een voor een te programmeren.
 • Programmeerbaar met een code: Programmeer de afstandsbediening door een speciale code in te voeren die bestemd is voor specifieke merken en apparaten of door de afstandsbediening via USB op een pc aan te sluiten en de code van een speciale website in te voeren.
 • Programmeerbaar zonder code: De meeste programmeerbare afstandsbedieningen bevatten een functie die naar een code scant via een reeks stappen die in de gebruikershandleiding worden beschreven, zonder dat u de code hoeft in te voeren.

RCA universele afstandsbediening directe code-invoer voorbeeld

Hoe universele afstandsbedieningen werken

Naast programmeren moet een universele afstandsbediening opdrachten doorgeven aan een doelapparaat. Dit kan worden gedaan met behulp van een of meer van de volgende methoden:

 • IR: Dit is een gebruikelijke methode die afstandsbedieningen gebruiken om apparaten te bedienen. Telkens wanneer u een knop op de afstandsbediening aanraakt, stuurt deze een reeks infraroodlichtpulsen naar een sensor aan de voorkant van de tv of een ander apparaat. Het apparaat voert de opdracht uit. Dit vereist een duidelijke zichtlijn tussen de afstandsbediening en het apparaat. Als dat niet mogelijk is, plaats dan accessoires zoals een IR-repeater of IR-extender tussen de afstandsbediening en het doelapparaat en zend de pulsen opnieuw uit met behulp van de IR-straal of elektrisch via een kabel die is aangesloten op een IR-sensoringang.
 • RF: Als oplossing voor de beperking van de gezichtslijn bevatten sommige universele afstandsbedieningen een RF-zender (radiofrequentie). Hiermee kunt u apparaten bedienen die in kasten zijn geplaatst of anderszins worden belemmerd. Niet veel bestuurbare apparaten hebben RF-ontvangers die kunnen worden gebruikt met een RF-afstandsbediening. Een oplossing is om de RF-opdrachten naar een externe RF-ontvanger te sturen, waarbij de ontvanger het signaal in infrarood opnieuw van de ontvanger naar het apparaat zendt. Voor extra flexibiliteit bevatten veel RF-afstandsbedieningen een infraroodoptie.
 • Wifi: Als een universele afstandsbediening Wi-Fi bevat, kunt u sommige slimme apparaten bedienen via een thuisnetwerk. Met behulp van verschillende apps kan dit type afstandsbediening zowel apparaatfuncties als toegang tot inhoud regelen, zoals het streamen van audio en video. Deze functie is algemeen beschikbaar op smartphones in combinatie met tv’s die Wi-Fi ondersteunen, thuisbioscoopontvangers of hubs die Wi-Fi-signalen ontvangen en de commando-informatie via IR doorgeven aan het apparaat. Sommige draagbare afstandsbedieningen kunnen echter worden gebruikt met een externe bedieningshub om opdrachten van de afstandsbediening door te geven via infrarood, RF en Wi-Fi.
 • Bluetooth: Sommige universele afstandsbedieningen bevatten bediening via Bluetooth. Dit is een optie voor het besturen van Roku-streamingapparaten en sommige videogameconsoles. Dit betekent dat sommige universele afstandsbedieningen Bluetooth kunnen gebruiken om sommige apparaten te bedienen en IR of RF om andere apparaten te bedienen.

Het Logitech Harmony Elite afstandsbedieningssysteem

Soorten universele afstandsbedieningsopdrachten

Alle universele afstandsbedieningen kunnen eenvoudige taken uitvoeren, zoals het volume verhogen en verlagen, kanalen wijzigen en ingangen selecteren. Sommige geavanceerde afstandsbedieningen bieden controle over geluid, beeld en apparaatinstellingen. Sommige afstandsbedieningen kunnen ook groepen taken uitvoeren (macro’s of activiteiten genoemd). U kunt bijvoorbeeld een taak uitvoeren met één druk op de knop of het indrukken van het touchscreen, zoals het inschakelen van de tv, het selecteren van de invoer voor een dvd- of Blu-ray Disc-speler en het automatisch afspelen van de schijf die in de speler is geladen. Een complexere activiteit of macrotaak kan zijn om de tv aan te zetten, de ingang te selecteren waarop een thuisbioscoopontvanger is aangesloten, een thuisbioscoopontvanger aan te zetten, een specifieke bron aan te zetten die op de ontvanger is aangesloten, het afspelen van de bron te starten, de kamerverlichting lager te zetten en de thermostaat aan te passen. Dit alles wordt bereikt door op een enkele knop of pictogram op een touchscreen te drukken.

Alternatieven voor universele afstandsbedieningen

Een universele afstandsbediening is een gebruikelijke manier om de rommel van afstandsbedieningen op te ruimen. Toch kunnen sommige alternatieven de behoefte aan een draagbare universele afstandsbediening versterken of beperken.

 • Spraakbesturing: Met de populariteit van stemassistenten, zoals Google Assistant en Alexa, kan een Google Home- of Amazon Echo-apparaat sommige apparaten bedienen (zoek naar apparaten met de tekst “Works with Google Assistant” of “Works with Alexa”). Wanneer je commando’s verstuurt via een Google Home of Amazon Echo, communiceert de Echo met de universele afstandsbediening om de besturingscommando’s uit te voeren. Een voorbeeld zijn de afstandsbedieningen uit de Logitech Harmony Elite-, Companion- en Pro-serie.
 • HDMI-CEC: Als uw tv en componenten zijn aangesloten met HDMI-kabels, kan HDMI-CEC een alternatief zijn voor een universele afstandsbediening. HDMI-CEC bestuurt basisfuncties met behulp van een universele afstandsbediening of de niet-universele afstandsbediening die bij de tv is geleverd. Voor sommige HDMI-compatibele tv’s en apparaten wordt HDMI-CEC automatisch ingeschakeld, zodat u het zonder verdere configuratie kunt gebruiken. In de meeste gevallen activeert u het echter vanuit een schermmenu.

Spraak- en HDMI-CEC-bedieningsopties

Het komt neer op

Een goede universele afstandsbediening kan uw home entertainment-installatie gebruiksvriendelijker maken, maar is niet altijd een volledige vervanging van het origineel. Sommige universele afstandsbedieningen bedienen mogelijk alleen enkele basisfuncties, terwijl andere toegang bieden tot geavanceerde beeld- en geluidsaanpassingen, evenals andere functies.

Logitech Hamrony 950 universele afstandsbediening

Gooi nooit uw originele afstandsbedieningen weg. Hoewel u een afstandsbediening misschien maandenlang niet gebruikt, heeft u mogelijk toegang nodig tot functies die de universele afstandsbediening niet aankan. Het hebben van de originele afstandsbediening is ook handig als u uw apparatuur verkoopt. Denk voordat u een universele afstandsbediening aanschaft aan het volgende:

 • Hoeveel apparaten u moet bedienen.
 • Hoeveel programmeeropties u nodig heeft om toegang te krijgen.
 • Hoe uitgebreid de besturingsmogelijkheden zijn.