Skip to content

Gmail weet misschien te veel over jou

22 de juni de 2021
GettyImages 1267995157 727e20d80f414cdbbd48e4c9f1076276

Belangrijkste leerpunten

  • Google onthult hoeveel gegevens het verzamelt van iOS Gmail-gebruikers, en sommigen zullen misschien verbaasd zijn over het volume en de breedte van de informatie.
  • Sommige waarnemers zeggen dat Google te veel gegevens over gebruikers verzamelt.
  • Er is een grote verscheidenheid aan e-mailapp-alternatieven voor gebruikers die meer privacy willen dan Gmail biedt.
Google verzamelt enorme hoeveelheden gegevens over iOS Gmail-gebruikers, maar experts zeggen dat er manieren zijn om uw informatie privé te houden. Volgens een nieuw Apple-beleid moeten app-makers onthullen welke gegevens ze verzamelen. Google zegt dat zijn Gmail-app informatie opneemt, variërend van advertenties van derden tot analyses. En sommige waarnemers zeggen dat het te veel gegevens zijn. “Het nieuwe privacybeleid van Apple heeft de bizarre hoeveelheden persoonlijke en gebruiksinformatie blootgelegd die door Google, Facebook en anderen is verzameld”, zei Chris Hauk, privacyexpert voor consumenten bij de privacywebsite PixelPrivacy, in een e-mailinterview. “Hopelijk zal het nieuwe beleid meer ontwikkelaars aansporen om minder ingrijpende methoden voor het verzamelen van informatie te gebruiken of om het verzamelen helemaal op te geven.”

Uw locatie onthuld

App-ontwikkelaars moeten veel meer details geven dan voorheen nodig was over welke gegevens hun apps verzamelen onder het nieuwe Apple-beleid. Het beleid vereist bijvoorbeeld ook dat de ontwikkelaar andere apps openbaar maakt waaruit hij gegevens verzamelt, zoals gegevens uit de Agenda-app of de Contacten-app, zei Anne P. Mitchell, decaan van cyberrecht en cyberbeveiliging aan de Lincoln Law School in een e-mailgesprek. “In feite zijn er geen grote verrassingen in wat Google heeft onthuld in termen van de gegevens die het verzamelt – de primaire activiteit van Google is immers het verzamelen van gegevens en het opnieuw verpakken en te gelde maken van die gegevens”, voegde Mitchell eraan toe. Sommige van de gegevens die de iOS Gmail-app verzamelt, omvatten gebruikerslocatie, gebruikers-ID, aankoopgeschiedenis vanuit de app en “gebruiksgegevens als informatie die wordt gedeeld met externe adverteerders”, zei Mitchell. De app verzamelt ook contactgegevens, gebruikersinhoud en zoekgeschiedenis.

Een toets op een toetsenbord met de vraag "Is uw gegevens veilig" erop gedrukt in rode letters.

Waarnemers benadrukken dat terwijl Google en andere app-ontwikkelaars nu informatie ophoesten over hun beleid voor gegevensverzameling, alleen nieuwe of bijgewerkte apps deze openbaarmaking vereisen. “Oudere apps kunnen deze gegevens heel goed nog steeds gebruiken zonder dat de gebruiker een prompt ziet”, zei Brenton House, lead developer relations bij Axway, in een e-mailinterview. Als je je niet op je gemak voelt bij het vrijgeven van al deze informatie, heeft Apple ook de mogelijkheid toegevoegd voor gebruikers om te voorkomen dat alle apps worden gevolgd door de algemene instelling ‘Apps toestaan ​​om trackingverzoeken te doen’ in iOS uit te schakelen, merkte House op. “Het is ook mogelijk dat sommige iOS-apps in de toekomst bepaalde functionaliteit kunnen verliezen of verliezen als de apps niet de nodige updates doorvoeren die nodig zijn om te voldoen aan het beleid van Apple”, zei hij.

Privacyvriendelijke app-alternatieven

Er is een grote verscheidenheid aan e-mailapp-alternatieven voor gebruikers die meer privacy willen dan Gmail biedt. Hauk beveelt ProtonMail aan, “omdat het bedrijf opereert onder strikte Zwitserse privacywetten en end-to-end-codering biedt.” Hij suggereerde ook Tutanota, “dat ook end-to-end encryptie voor e-mail biedt en geen banden heeft met derden om gebruikersgegevens te verkopen.” Fastmail is een andere goede optie, zei David Finkelstein, de CEO en mede-oprichter van het consumentengegevensuitwisselingsplatform BDEX, in een e-mailinterview. “Het is een gevestigde e-mailprovider die een aantal unieke voordelen heeft”, voegde hij eraan toe. “Google’s primaire activiteit is het verzamelen van gegevens en het opnieuw verpakken en het genereren van inkomsten met die gegevens.” “Fastmail is een van de weinige overgebleven providers die geen bestaand e-mailadres nodig hebben om een ​​nieuw e-mailadres aan te maken”, zei hij. “Dit betekent dat uw nieuw aangemaakte e-mail niet wordt gekoppeld aan andere adressen die aan uw identiteit zijn gekoppeld. Voor veel spammers en oplichters is het relatief off-radar, wat betekent dat u waarschijnlijk minder ongewenste e-mail zult ontvangen dan met Gmail.” Finkelstein zei dat gebruikers volgens de nieuwe Apple-richtlijnen meer informatie mogen verwachten over hoe apps hun gegevens gebruiken. Hij voegde eraan toe dat “consumenten een toestroom van pop-upberichten in hun huidige apps kunnen verwachten die vragen om hun gegevens te gebruiken.”