Skip to content

GM’s OnStar-service uitgelegd

24 de juni de 2021
woman driving car 56a634855f9b58b7d0e066ee

OnStar is een dochteronderneming van General Motors die een verscheidenheid aan diensten aan boord biedt, die allemaal worden geleverd via een mobiele CDMA-verbinding, maar het is ook de naam van een dienst die beschikbaar is in nieuwe voertuigen van de GM-familie. Enkele van de services die via het OnStar-systeem beschikbaar zijn, zijn onder meer stapsgewijze navigatie-instructies, automatische reactie op ongevallen en hulp bij pech onderweg. Al deze functies zijn toegankelijk door op een blauwe . te drukken OnStar knop, een rode hulpverleningsdiensten knop of een handsfree belknop. General Motors richtte OnStar op in 1995 met medewerking van Hughes Electronics en Electronic Data Systems, en de eerste OnStar-eenheden werden voor het modeljaar 1997 beschikbaar gesteld in verschillende Cadillac-modellen. OnStar is voornamelijk beschikbaar in GM-voertuigen, maar een licentieovereenkomst maakte OnStar tussen 2002 en 2005 ook beschikbaar in verschillende andere merken. In 2012 werd ook een op zichzelf staande eenheid uitgebracht die toegang biedt tot enkele van de OnStar-services.

Hoe werkt OnStar?

Elk OnStar-systeem dat als originele uitrusting is geïnstalleerd, kan gegevens verzamelen van zowel het boorddiagnosesysteem (OBD-II) als de ingebouwde GPS-functionaliteit. Ze gebruiken ook mobiele CDMA-technologie voor spraakcommunicatie en gegevensoverdracht. Aangezien OnStar-abonnees een maandelijks bedrag betalen voor de service, zijn er geen extra kosten van de provider die de spraak- en dataverbinding afhandelt. Voor handsfree bellen worden echter extra kosten in rekening gebracht. Om afslag-voor-afslag aanwijzingen te geven, kunnen GPS-gegevens worden verzonden met behulp van de CDMA-verbinding naar het centrale OnStar-systeem. Dezelfde GPS-gegevens kunnen ook worden gebruikt voor de functionaliteit van hulpdiensten, waardoor OnStar hulp kan inroepen bij een ongeval. OnStar kan ook gegevens van het OBD-II-systeem verzenden. Met deze functie kan OnStar uw kilometerstand bijhouden voor verzekeringsdoeleinden, u voertuiggezondheidsrapporten verstrekken of zelfs bepalen of u een ongeval heeft gehad. Aangezien u na een ernstig ongeval uw mobiele telefoon misschien niet kunt bereiken, wordt het OnStar-callcenter op de hoogte gebracht wanneer het OBD-II-systeem vaststelt dat uw airbags zijn afgegaan. U kunt dan hulp vragen als dat nodig is.

Wat zijn de beschikbare functies?

OnStar vereist een abonnement om het te laten werken, en er zijn vier verschillende plannen beschikbaar. Zoals je zou verwachten, laat het basisplan, dat het minst duur is, veel van de functies weg die beschikbaar zijn in de duurdere plannen. Enkele kenmerken van het Basisplan zijn:

 • Geavanceerde diagnostiek
 • Slimme chauffeur
 • Toegang op afstand

Ter vergelijking: het begeleidingsplan, het hoogste plan dat u kunt krijgen, bevat alle basisfuncties plus:

 • Automatische crashreactie
 • Hulpverleningsdiensten
 • Crisishulp
 • Pechverhelping
 • Locatie manager
 • Hulp bij gestolen voertuigen
 • Handsfree bellen
 • Turn-by-Turn navigatie
 • 4G LTE en wifi-hotspot

Sommige functies zijn beschikbaar als een add-on en komen dus niet bij het abonnement. De handsfree belfunctie is een uitzondering in het begeleidingsplan waar het standaard is inbegrepen, maar slechts 30 minuten/maand werkt. Zie de pagina Abonnementen en Prijzen van OnStar voor gedetailleerde informatie over deze abonnementen, inclusief alle functies en prijsopties.

Hoe krijg ik OnStar?

OnStar is inbegrepen bij alle nieuwe GM-voertuigen, en sommige niet-GM-voertuigen bevatten het ook. U vindt deze systemen mogelijk in bepaalde Japanse en Europese voertuigen die tussen de modeljaren 2002 en 2005 zijn geproduceerd. Acura, Isuzu en Subaru waren de Japanse autofabrikanten die deel uitmaakten van de deal, en zowel Audi als Volkswagen sloten zich ook aan. Als u een GM-voertuig koopt dat tijdens of na het modeljaar 2007 is geproduceerd, kan dit ook een abonnement op OnStar bevatten. Na dat modeljaar komen alle nieuwe GM-voertuigen met een abonnement. U hebt ook toegang tot OnStar in niet-GM-voertuigen door het OnStar FMV-apparaat te installeren. Dit product vervangt uw achteruitkijkspiegel en geeft u toegang tot veel van de functies die beschikbaar zijn bij OEM GM OnStar-systemen. In deze PDF kunt u zien of uw voertuig compatibel is met deze OnStar-add-on.

Hoe gebruik ik OnStar?

Alle OnStar-functies zijn beschikbaar via een van de twee knoppen. De blauwe knop met het OnStar-logo biedt toegang tot zaken als navigatie en diagnostische controles, en de rode knop wordt gebruikt voor hulpdiensten. Als je prepaid-minuten hebt, kun je ook op de handsfree-telefoonknop drukken om te bellen, weerberichten te bekijken en andere informatie te ontvangen. Met de blauwe OnStar-knop kunt u op elk moment van de dag met een live-operator spreken. De operator kan voor u een routebeschrijving naar elk adres instellen, het adres van een nuttige plaats opzoeken of wijzigingen aanbrengen in uw account. U kunt ook een live diagnostische controle aanvragen, in welk geval de operator informatie uit uw OBD-II-systeem haalt. Als uw controlelampje gaat branden, is dit een goede manier om te bepalen of het voertuig nog steeds veilig is om te rijden. De rode alarmknop verbindt u ook met een telefoniste, maar u wordt doorverbonden met iemand die is opgeleid om met calamiteiten om te gaan. Als u contact moet opnemen met de politie, brandweer of medische hulp nodig heeft, kan de calamiteitenadviseur u helpen.

Kan OnStar helpen als mijn voertuig is gestolen?

OnStar heeft een aantal features die behulpzaam kunnen zijn bij diefstal. Het systeem kan fungeren als een tracker, waarmee het gestolen voertuig kan worden gevonden en teruggevonden. OnStar biedt echter alleen toegang tot deze functionaliteit nadat de politie heeft geverifieerd dat een voertuig als gestolen is opgegeven. Sommige OnStar-systemen kunnen ook andere functies uitvoeren die het gemakkelijker maken om een ​​gestolen voertuig terug te vinden. Als de politie heeft vastgesteld dat een voertuig is gestolen, kan een vertegenwoordiger van OnStar mogelijk een commando aan het OBD-II-systeem geven om het voertuig te vertragen. Deze functionaliteit is gebruikt tijdens snelle achtervolgingen om dieven te stoppen. Sommige voertuigen zijn ook uitgerust met de mogelijkheid om het ontstekingssysteem op afstand uit te schakelen. Dat betekent dat als de dief uw voertuig uitschakelt, hij het niet meer kan starten.

Wat kan OnStar nog meer voor mij doen?

Aangezien OnStar toegang heeft tot veel van de systemen van uw voertuig, zijn er een aantal manieren waarop een OnStar-operator u kan helpen als u in de problemen zit. In veel gevallen kan OnStar uw voertuig ontgrendelen als u per ongeluk uw sleutels binnen op slot doet. Het systeem kan mogelijk ook uw lichten laten knipperen of toeteren als u uw voertuig niet kunt vinden op een drukke parkeerplaats. Sommige van deze functies zijn toegankelijk door contact op te nemen met OnStar, maar er is ook een app die u op uw smartphone kunt installeren. De RemoteLink-software werkt alleen met bepaalde voertuigen en is niet beschikbaar voor alle smartphones, maar kan u toegang geven tot live diagnostische informatie, u in staat stellen uw voertuig op afstand te starten en ook contact opnemen met een OnStar-adviseur wanneer u niet in uw voertuig bent .

Zijn er privacyproblemen met services zoals OnStar?

OnStar heeft toegang tot veel gegevens over uw rijgedrag, dus sommige mensen hebben hun bezorgdheid geuit over privacy. De FBI heeft zelfs geprobeerd het systeem te gebruiken om privégesprekken af ​​te luisteren, maar het Ninth Circuit Court of Appeals ontzegde hen de mogelijkheid om dit te doen. OnStar is ook zo ingesteld dat het een duidelijk geluid maakt wanneer een telefoniste een inkomende oproep plaatst, waardoor het voor een gewetenloze telefoniste onmogelijk is om mee te luisteren. OnStar beweert ook dat het GPS-gegevens anonimiseert voordat het aan derden wordt verkocht, maar deze praktijk blijft een privacyprobleem. Hoewel de gegevens mogelijk niet direct aan uw naam of het VIN van uw auto of vrachtwagen zijn gekoppeld, zijn GPS-gegevens van nature niet anoniem. GM zou deze gegevens ook bijhouden, zelfs nadat u uw OnStar-abonnement opzegt, hoewel het mogelijk is om de gegevensverbinding volledig te verbreken. Meer informatie is verkrijgbaar bij GM via het officiële OnStar-privacybeleid.