Skip to content

Google vervangt FLoC door nieuwe Topics API

18 de juli de 2022
GettyImages 1185193215 eca44fe85ece4267a8b6020fbef71741

Google heeft aangekondigd dat het zijn Federated Learning of Cohorts (FLoC) stopt en vervangt door de nieuwe Topics API, na een jaar van feedback. FLoC was bedoeld om cookies van derden te vervangen als een manier voor bedrijven om meer te weten te komen over de interesses van mensen en om op maat gemaakte advertenties te tonen. Volgens de officiële GitHub-post richt Google Topics zich meer op privacy en zal het zich richten op de recente browsegeschiedenis van een persoon in plaats van op een langere periode.

FLoC werkte door mensen te groeperen op basis van hun interesses, maar stuitte op controverse toen het werd uitgebracht. Zelfs digitale rechtengroepen noemden FLoC “een verschrikkelijk idee” en beweerden dat het “roofzuchtige targeting” toestond. Andere internetbrowsers, zoals Mozilla, weigerden het te gebruiken. Google Topics wil het beter doen. De nieuwe API bepaalt een lijst van de top vijf van onderwerpen op basis van iemands browsegeschiedenis voor een bepaalde week. Na het verzamelen van die browsegeschiedenis, vergelijkt Topics die gegevens met een lijst van ongeveer 350 onderwerpen van het Interactive Advertising Bureau (IAB). Van daaruit stelt Topics de vijf onderwerpen samen die een adverteerder kan bekijken om u een op maat gemaakte advertentie te tonen op basis van uw gegevens. Google bewaart die informatie drie weken voordat deze wordt verwijderd en opnieuw wordt gestart.

Veilig browsen

Onderwerpen zullen proberen ‘gevoelige onderwerpen’ uit te sluiten om de privacy te behouden, maar Google maakt niet duidelijk wat als gevoelig wordt beschouwd. Google stelt dat het zal samenwerken met externe partners om gevoelige onderwerpen beter te definiëren. De Topics API zal beschikbaar zijn in Chrome, maar er is geen lanceringsdatum vermeld, en het is niet bekend of andere browsers deze zullen gebruiken gezien de FLoC-controverse.