Skip to content

GoPro HERO9 Black Review

17 de juni de 2022
GoPro Hero9 HeroSquare 2d6ec4368a2b434b801c1723adb06731
Wat we leuk vinden?

 • 5K met maximaal 30 fps
 • Geweldige stabilisatie
 • Waterdicht lichaam
 • LCD-kleurenscherm aan de voorzijde

Wat we niet leuk vinden

 • Geen beschermende behuizing
 • Zo-zo prestaties bij weinig licht
 • Middelmatige prestaties van stilstaande beelden

De GoPro HERO9 Black is een toonaangevende actiecamera met uitstekende 5K-videoprestaties en ongelooflijk soepele stabilisatie, maar een combinatie van een hoge stickerprijs en een gebrek aan beschermende behuizing maken het een twijfelachtige upgrade van de HERO8 Black.

4

GoPro HERO9 Zwart

GoPro HERO9 Zwart

in dit artikel

We kochten de GoPro HERO9 zodat onze recensent hem op de proef kon stellen. Blijf lezen voor de volledige productreview.

Een generatie geleden, met de introductie van de HERO8-actiecamera, besloot GoPro een ontwerp zonder kooi te gebruiken, het apparaat zelf waterdicht te maken en bevestigingsmateriaal rechtstreeks in het lichaam te bouwen. Nu gaat de GoPro HERO9 Black nog een stap verder, door de body van het apparaat voor het eerst in een flink aantal generaties groter te maken. GoPro maakt de kleine toename van het formaat meer dan goed met een hele reeks nieuwe functies, waaronder vervangbare lensafdekkingen. Is het de moeite waard om te upgraden naar deze actiecamera? Voor veel gebruikers denk ik dat het zo zal zijn, hoewel niet zonder een behoorlijk forse premie.

Ontwerp: groter is niet altijd beter

Laten we het hebben over de olifant in de kamer: met 2,8 x 2,2 x 1,3 (HWD) inch is de HERO9 Black zeker groter dan de HERO8 Black (2,6 x 1,9 x 1,3 inch), maar het is nog steeds een heel kleine actiecamera, vooral voor de opname mogelijkheden. Met deze toename in grootte geeft GoPro ons een grotere batterij (goed voor 30 procent meer batterijduur), ondersteuning voor afneembare lenzen en een royaal LCD-scherm aan de voorzijde met een live preview. De HERO9 Black behoudt de “Folding Fingers” aan de onderkant van het apparaat. Geïntroduceerd met de HERO8, vouwen deze lipjes uit de onderkant van de body zodat je de camera snel kunt monteren en beginnen met filmen.

GoPro HERO9 Zwart

Veel van de recente veranderingen aan de GoPro waren in het voordeel van het weggooien van de beschermende behuizing, een voorafgaande vereiste voor waterdichtheid in oudere modellen, en in plaats daarvan proberen alle voordelen rechtstreeks in het lichaam van het apparaat zelf te bakken. Op papier hou ik van de geest van deze ontwerprichting, maar de waarheid is dat de GoPro veel veiliger was in de beschermende behuizing, vooral tegen stoten en krassen. Hoe moet ik dat weten, vraag je je misschien af? Nou, het is zeker niet omdat ik probeerde de GoPro HERO9 Black op een fiets te monteren en het drie voet maakte voordat het van het stuur viel en het achterscherm kraakte. Doe niet zo belachelijk, lezer. GoPro verkoopt je graag de oude beschermende behuizing als een extra accessoire voor $ 50, maar dit voelt als een belediging voor een apparaat dat $ 449 kost en er vroeger gratis bij werd geleverd.

Display(s): Een welkome aanvulling

Een van de meest opvallende nieuwe verbeteringen in de HERO9 Black is de opname van het naar voren gerichte LCD-scherm. Het zou gemakkelijk zijn om dit af te schrijven als een gimmick gemaakt voor de selfie-geobsedeerde, maar in de praktijk is dit nieuwe scherm enorm handig. Ten eerste, ja, het nieuwe scherm maakt de HERO9 Black oneindig veel nuttiger voor vloggers en selfie-nemers. GoPro weet dat ze altijd het risico lopen te worden verdrongen door smartphones. Hun niet-aflatende vooruitgang van nieuwe camerafuncties en -functionaliteit is ongetwijfeld een beschermende maatregel. Natuurlijk hebben ze al hun kernpubliek van gebruikers die de “actie” in actiecamera’s blijven zetten door uit vliegtuigen te springen en te mountainbiken door verraderlijke ravijnen vol vers geslepen messen. Maar hoe zit het met de mama-bloggers en de avontuurlijke foodies? Hoe zit het met de 9-tot-5ers die hun jaarlijkse kajaktocht willen vastleggen?

Dit nieuwe display maakt het makkelijker om de GoPro HERO9 Black te gebruiken als webcam voor je Zoom meetings. Het naar voren gerichte LCD-scherm maakt het gemakkelijker om in realtime precies te zien wat je opneemt en om de kadrering van je opnamen aan te passen. Het is de hele reden waarom we selfies maken in plaats van de camera om te draaien en een getimede belichting te maken. De achteruitrijcamera heeft altijd een betere beeldkwaliteit, maar gemak wint het bijna altijd van kwaliteit. Dit nieuwe scherm maakt het gemakkelijker om de GoPro HERO9 Black te gebruiken als webcam voor je Zoom-vergaderingen en als primaire camera voor je Twitch-streamingsessies. Die twee dingen alleen al maken het een stuk makkelijker om de HERO9 Black te rechtvaardigen. Het touchscreen-display aan de achterkant is ook iets groter, waardoor het net iets gemakkelijker is om door de menu’s te navigeren zonder hoofdpijn te krijgen van het indrukken van de verkeerde knoppen.

Uiteindelijk is het het beste dat GoPro te bieden heeft tegen elke prijs.

Installatieproces: eenvoudig en snel

De GoPro HERO9 Black vereist zeer weinig inspanning om voor het eerst te gebruiken. Het enige probleem bij het uit de doos halen van het apparaat en het voor de eerste keer instellen, was met de deurvergrendeling aan de zijkant van het apparaat, wat een verrassende hoeveelheid kracht vereist om te openen, dus let op je vingernagels. Achter deze deur vind je de batterij, microSD-kaartsleuf en de USB-C-oplaad-/synchronisatiepoort. Om het toestel te starten heb je een aantal opties: De aan/uit-knop aan de zijkant of de opnameknop bovenaan. Als je op de opnameknop drukt, wordt het apparaat ingeschakeld en begint het direct met opnemen – handig als je meteen in de actie moet springen.

GoPro HERO9 Zwart

Het duurt ongeveer 3 uur om de batterij leeg op te laden, wat kan worden gedaan met behulp van de meegeleverde USB-C naar USB-A-kabel. U moet echter uw eigen stroomblok leveren als u geen computer gebruikt om op te laden.

Videokwaliteit: een kleine hobbel

De grote nieuwe functie die de nieuwe sensor in de GoPro HERO9 Black mogelijk maakt, is de mogelijkheid om tot 5K-video op te nemen met 30 fps. Ter referentie: 5K is 5120×2880 pixels, vergeleken met 4K op 3840×2160. Velen zullen zeggen dat dit een upgrade is omwille van de upgrade, maar er zijn nog steeds enkele kleine praktische voordelen aan het opnemen met deze nieuwe resolutie. Het geeft je bijvoorbeeld de bewegingsruimte om uit te snijden of in te zoomen op het frame terwijl je de 4K-resolutie behoudt – erg handig als je de kadrering van je opname niet helemaal goed hebt gekregen. Net als zijn voorganger kan de HERO9 Black ook 4K opnemen met 60/30/24fps. Het meest verstandige bezwaar tegen de nieuwe 5K-opnamemodus is dat de maximale bitsnelheid uitkomt op 100 Mbps, of je nu 2,7K, 4K of 5K fotografeert, waardoor compressie meer de beperkende factor is dan resolutie. Voor iedereen die iets actiegericht fotografeert, zou ik elke dag van de week 4K/60 boven 5K/30 kiezen, gewoon omdat twee keer zoveel frames veel nuttiger is dan een beetje meer resolutie.

GoPro HERO9 Zwart

De GoPro HERO9 Black heeft de algehele videokwaliteit zeker verbeterd, maar verwacht ook hier geen wonderen. De videokwaliteit heeft nog steeds last van behoorlijk wat ruis in alles behalve zonnige omstandigheden en is onderhevig aan een merkbare hoeveelheid zachtheid die duidelijk wordt wanneer je de beelden op een groot scherm afspeelt.

Stabilisatie: een opvallende eigenschap

Stabilisatie is een gebied waar GoPro zich echt onderscheidt van de rest. En laten we eerlijk zijn: ze moeten het hier echt goed doen, gezien de aard van de manier waarop actiecamera’s worden gebruikt. De HERO8 maakte een grote sprong voorwaarts met HyperSmooth 2.0, en de HERO9 maakt een nog grotere sprong met HyperSmooth 3.0. Ik was erg onder de indruk van de resultaten die ik uit de HERO9 Black kon halen. Zelfs toen ik op een geplaveid pad reed dat hobbelig genoeg was om me hoofdpijn te bezorgen, zagen de beelden zelf er schokkend glad uit. Dit is absoluut een andere stabilisatieklasse dan je misschien gewend bent op oudere actiecamera’s of zelfs nieuwere smartphones die opscheppen over hun stabilisatieprestaties.

Zelfs toen ik op een geplaveid pad reed dat hobbelig genoeg was om me hoofdpijn te bezorgen, zagen de beelden zelf er schokkend glad uit.

Fotokwaliteit: een merkbare verbetering

Verhuizen van de 12MP stilstaande beelden op de HERO8 Black naar de 20MP op de HERO9 Black registreert zeker een merkbaar verschil. Ik maak persoonlijk niet veel foto’s als ik een GoPro gebruik, maar voor degenen die de fotomodus gebruiken voor time-lapses in plaats van video, is dit een erg leuke upgrade. Het proces voor het nemen van time-lapses blijft wonderbaarlijk eenvoudig en de instellingen zijn een fluitje van een cent om te navigeren.

Verhuizen van de 12MP stilstaande beelden op de HERO8 Black naar de 20MP op de HERO9 Black registreert zeker een merkbaar verschil.

Kenmerken: Meer om te vieren

Als er één reden is om de GoPro HERO9 Black te verkiezen boven de concurrentie, dan moet het wel TimeWarp 3.0 zijn: de hyperlapse-functie van GoPro. Het combineert alle sterke punten van GoPro in één functie, van gebruiksgemak tot ijzersterke stabilisatie. De HERO8 bracht ons TimeWarp 2.0 en daarmee een groot aantal handige functies, zoals automatische snelheidsselectie en de mogelijkheid om te tikken om te vertragen naar normale snelheid. De HERO9 gaat nog een stap verder door je in staat te stellen de snelheid naar de halve snelheid te verlagen. In staat zijn om zo’n dynamische video te maken zonder iets te hoeven bewerken, is een enorme zegen voor makers die onderweg zijn. Een andere geweldige functie om te hebben is achteraf. Hierdoor kunt u tot 30 seconden aan beeldmateriaal vastleggen voordat u eraan denkt te beginnen met opnemen. We zijn allemaal in situaties geweest waarin we de opname hebben gemist omdat we niet snel genoeg waren met de ontspanknop, en GoPro geeft ons een tweede kans met deze functie.

Prijs: Duur, met een waarschuwing

De GoPro HERO9 Black, die $ 449 kost, is zeker geen goedkope actiecamera. Het is iets meer dan we hadden gehoopt, gezien de enigszins incrementele verbeteringen en het feit dat het de ondersteuning voor accessoires die voor de HERO8 zijn gemaakt, verbreekt vanwege de verandering in lichaamsgrootte. Momenteel dringt GoPro echter aan op de goedkeuring van hun abonnementsprogramma en biedt het de HERO9 Black aan voor $ 349 met een inbegrepen abonnement van 1 jaar. Voor alle duidelijkheid: zowel de camera als het abonnement kosten in totaal $ 349, een korting van $ 100 ten opzichte van de detailhandel. Daarnaast gooien ze er een extra batterij en een 64GB microSD-kaart in.

GoPro HERO9 Zwart

Waarom doen ze dit? Het GoPro-abonnement is een abonnement van $ 50 per jaar met onbeperkte cloudopslag, 30-50 procent korting op de winkel en cameravervanging zonder vragen – goed voor twee vervangingen per jaar. U betaalt alsnog een vergoeding als de camera beschadigd is. Vermoedelijk gokt GoPro erop dat je na een jaar van de service voor het abonnement wilt blijven betalen. Het lijkt me een goed idee voor de korting van $ 100, maar het is aan jou of je mee wilt doen aan een ander abonnement dat je in de toekomst misschien moet annuleren.

GoPro HERO9 Black vs. GoPro HERO8 Black: stappen vooruit, stappen achteruit

Op papier heeft de HERO9 Black alles wat de HERO8 Black heeft, maar dan net iets beter: 5K video, vloeiendere HyperSmooth, betere TimeWarp, 20MP foto’s. En toch, als je al een HERO8 Black had, is het erg moeilijk om de beslissing te nemen om te upgraden. De videokwaliteit is echt vergelijkbaar, en alle upgrades lijken klein als het tijd is om je portemonnee te pakken. De zaken worden verder gecompliceerd door het feit dat de Media Mod voor de HERO8 niet compatibel is met de HERO9, samen met andere accessoires die afhankelijk zijn van dezelfde vorm van het apparaat. Desalniettemin, als je een gloednieuwe GoPro-aankoop doet, als eerste koper of als iemand die niet in een paar cycli is geüpgraded, koop dan de HERO9 Black. Tenminste zolang GoPro ze verkoopt voor dezelfde prijs als de HERO8 met de abonnementsbundel. Als je een huidige HERO8 Black-gebruiker bent, zou ik deze echter uitzitten.


Eindoordeel

Het beste dat GoPro te bieden heeft. Uiteindelijk is de GoPro HERO9 Black een fantastische actiecamera die bijna alles verbetert wat we leuk vinden aan het gebruik van een GoPro. We zouden kunnen stellen dat het niet genoeg doet voor de prijs of dat ze niet genereus genoeg zijn met accessoires, maar aan het eind van de dag is het het beste dat GoPro te bieden heeft tegen elke prijs.

Vergelijkbare producten die we hebben beoordeeld:

 • AKASO EK7000 Pro 4K-actiecamera
 • GoPro HERO7 Zwart
 • Canon PowerShot SX740 HS

Specificaties:

 • productnaam

  HERO9 Zwart

 • Productmerk:

  GoPro

 • UPC

  818279026252

 • Prijs

  $449,00

 • Publicatiedatum

  september 2020

 • Gewicht

  5,57 oz.

 • Productafmetingen

  2,8 x 2,2 x 1,3 inch.

 • Kleur

  zwart

 • Garantie

  1 jaar beperkte garantie

 • Compatibiliteit

  Windows, macOS

 • Maximale fotoresolutie

  20MP

 • Resolutie video-opname

  5120×2880 bij 30fps, 3840×2160 bij 60fps

 • Connectiviteitsopties

  USB, WiFi, Bluetooth