Skip to content

Grafische bestandsindelingen ondersteund door GIMP

29 de juli de 2021
gimp 5a317cdce258f80036aaf119

Een van de eerste vragen die iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van GIMP zou moeten stellen, is: welke bestandstypen kunnen we openen in GIMP? Gelukkig is het antwoord dat zowat elk type afbeeldingsbestand dat je nodig hebt, wordt ondersteund door GIMP.

XCF

Dit is het natuurlijke bestandsformaat van GIMP dat alle laaginformatie opslaat. Hoewel het formaat wordt ondersteund door sommige andere afbeeldingseditors, is dit over het algemeen alleen nuttig bij het werken aan bestanden met meerdere lagen. Wanneer u klaar bent met het werken aan een afbeelding in lagen, kan deze vervolgens worden opgeslagen in een andere, meer gebruikelijke indeling om te delen of voor eindgebruik.

JPG/JPEG

JPG is een van de meest populaire formaten voor digitale foto’s, omdat er verschillende compressieniveaus op afbeeldingen kunnen worden toegepast, waardoor het ideaal is om afbeeldingen online of per e-mail te delen.

TIF/TIFF

Dit is een ander populair formaat voor afbeeldingsbestanden. Het belangrijkste voordeel is dat het een volledig verliesvrij bestandsformaat is, wat betekent dat er geen informatie verloren gaat tijdens het opslaan in een poging om de bestandsgrootte te verkleinen. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat afbeeldingen over het algemeen aanzienlijk groter zijn dan een JPEG-versie van dezelfde foto.

GIF/PNG

De populariteit van deze twee formaten is vooral omdat ze goed geschikt zijn voor afbeeldingen op webpagina’s. Sommige PNG’s ondersteunen ook alpha-transparantie, waardoor ze wat veelzijdiger zijn dan GIF’s.

ICO

Dit formaat is ontstaan ​​als een formaat voor Microsoft Windows-pictogrammen, maar veel mensen kennen dit formaat nu beter omdat het het bestandstype is dat wordt gebruikt door favicons, de kleine afbeeldingen die vaak in de adresbalk van uw webbrowser verschijnen.

PSD

Hoewel het een open-sourcetoepassing is, kan GIMP zelfs openen en opslaan in het eigen PSD-bestandsformaat van Photoshop. Er moet echter worden opgemerkt dat GIMP geen laaggroepen en aanpassingslagen kan ondersteunen, dus deze zijn niet zichtbaar wanneer ze worden geopend in GIMP en het opslaan van een dergelijk bestand vanuit GIMP kan ertoe leiden dat sommige lagen verloren gaan.

Andere bestandstypen

Er zijn nogal wat andere bestandstypen die GIMP kan openen en opslaan, hoewel dit over het algemeen meer gespecialiseerde bestandstypen zijn. U kunt de volledige lijst met ondersteunde bestandstypen in GIMP bekijken door naar: Bestand > Openen of, als u een document hebt geopend, Bestand > Opslaan en klikken op Selecteer Bestandstype. Als u bij het opslaan van een afbeelding Bestandstype selecteren is ingesteld op Op extensie, kunt u een achtervoegsel van het bestandstype toevoegen bij het benoemen van het bestand en het wordt automatisch opgeslagen als dit bestandstype, ervan uitgaande dat het er een is die wordt ondersteund door GIMP. Voor de overgrote meerderheid van de gebruikers zullen de hierboven genoemde bestandstypen ervoor zorgen dat GIMP alle noodzakelijke flexibiliteit van een afbeeldingseditor biedt om de essentiële typen afbeeldingsbestanden te openen en op te slaan.