Skip to content

Handige sneltoetsen voor Photoshop CC

30 de juli de 2021
GettyImages 468420754 58e98bdd3df78c516253f0e8

Sneltoetsen versnellen repetitieve handelingen en verbeteren het beeldmanipulatieproces door muisbewegingen en klikken te verminderen. De Adobe Creative Cloud-oplossing ondersteunt, net als de meeste grote software-implementaties, verschillende toetscombinaties. De informatie in dit artikel is van toepassing op alle versies van Photoshop Creative Cloud 2014 en later. Opdrachten en menu-items kunnen in andere versies van Photoshop verschillen.

Spatiebalk voor gereedschap Verplaatsen

Door op de spatiebalk te drukken, schakelt u tijdelijk over naar de hand voor het pannen van uw document, ongeacht welke tool actief is (behalve de teksttool in typmodus). U kunt ook de spatiebalk gebruiken om selecties en vormen te verplaatsen terwijl u ze maakt. Terwijl u begint met het tekenen van een selectie of vorm, drukt u op de spatiebalk terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt en verplaatst u de selectie of vorm. De Mac gebruikt de Opdracht en Keuze sleutels in plaats van Windows’ Ctrl en Alt toetsen resp. Gebruik de spatiebalk om in en uit te zoomen op het document door er samen met andere toetsen op te drukken. Druk op om in te zoomen Spatie-Ctrl (of Opdracht op een Mac) en klik vervolgens op. Druk op . om uit te zoomen Ruimte-Alt (of Keuze op een Mac) en klik op.

Caps Lock voor nauwkeurige cursors

De Caps Lock -toets verandert de cursor van een draadkruis in de vorm van een penseel en vice versa. Gebruik deze sneltoets als je een preciezere cursor wilt of voor tools waarbij het misschien moeilijk is om het “actieve” deel van de selector te achterhalen, zoals Lasso en Bijsnijden.

In- en uitzoomen

U kunt in- en uitzoomen op uw document zonder de spatiebalk te gebruiken. De snelste manier is om de Alt ingedrukt terwijl u met het scrollwiel op uw muis draait, maar als u geen scrollwiel heeft of in nauwkeurige stappen wilt in- en uitzoomen, zijn de volgende sneltoetsen het onthouden waard:

 • Ctrl/Command-plus: in zoomen
 • Ctrl/Command-min: uitzoomen
 • Ctrl/Command-nul: past het document op uw scherm aan
 • Ctrl/Command-1: zoomt in op exacte pixels

Ongedaan maken en opnieuw uitvoeren

De Ctrl/Command-Z sneltoets wordt in de meeste programma’s “ongedaan gemaakt”, maar in Photoshop gaat die sneltoets slechts één stap terug in uw bewerkingsproces. Als u meerdere stappen ongedaan wilt maken, gebruikt u de snelkoppeling “Step Backward”. Op een pc is het Alt-Ctrl-Z. druk op Command-Option-Z op een Mac. U kunt deze opdracht zo vaak blijven indrukken als u meerdere stappen tegelijk ongedaan wilt maken. Gebruik de snelkoppeling “Step Forward” om stappen opnieuw uit te voeren. Het is hetzelfde als Stap achteruit, maar je voegt toe Verschuiving naar de opdracht.

Een selectie deselecteren

Nadat u een selectie heeft gemaakt, drukt u op Ctrl/Command-D om een ​​item te deselecteren.

Penseelgrootte wijzigen

De vierkant haakje toetsen vergroten of verkleinen de penseelgrootte. Door het toevoegen van de Verschuiving toets, kunt u de borstelhardheid aanpassen.

 • [: decrease brush size
 • Shift-[: decrease brush hardness or soften brush edge
 • ]: penseelgrootte vergroten
 • Verschuiving-]: borstelhardheid verhogen

Een selectie vullen

Het vullen van gebieden met kleur is een veelvoorkomende Photoshop-actie, dus het helpt om de sneltoetsen te kennen voor het vullen met de voor- en achtergrondkleuren.

 • Alt/Option-Verwijderen: vullen met de voorgrondkleur
 • Ctrl/Command-Delete: vullen met de achtergrondkleur
 • Shift-Verwijderen: opent het vuldialoogvenster
 • NS: kleurkiezer terugzetten naar standaardkleuren (zwarte voorgrond, witte achtergrond)
 • x: voor- en achtergrondkleuren verwisselen

Voeg de Shift-toets toe om de transparantie te behouden tijdens het vullen met de voor- of achtergrondkleur.

Noodreset

Wanneer u in een dialoogvenster werkt en van de baan raakt, hoeft u niet op Annuleren te klikken en de tool opnieuw te openen om opnieuw te beginnen. Hou je Alt/Optie toets ingedrukt, en in de meeste dialoogvensters zal de knop “Annuleren” veranderen in een “Reset” knop, zodat u terug kunt gaan naar waar u begon.

Lagen selecteren

Het selecteren van lagen is gemakkelijker met uw muis, maar als u ooit een actie met wijzigingen in de laagselectie moet opnemen, kunt u de sneltoetsen gebruiken. Als u lagen selecteert met de muis terwijl u een actie opneemt, gebruikt de opname die laagnaam. Dus later, wanneer u de actie probeert uit te voeren en de naam van de specifieke laag niet kan vinden, zal de actie niet werken. Wanneer u echter lagen selecteert met behulp van sneltoetsen tijdens het opnemen van een actie, registreert de actie deze als een voorwaartse of achterwaartse selectie in plaats van een vaste laagnaam. Hier zijn de sneltoetsen voor het selecteren van lagen met het toetsenbord:

 • Alt/Optie-[: select the layer below the currently selected layer (select backward)
 • Alt/Option-]: selecteer de laag boven de momenteel geselecteerde laag (selecteer verder)
 • Alt/Option-komma: selecteer de onderste laag (selecteer achterste laag)
 • Alt/Option-periode: selecteer de bovenste laag (selecteer voorste laag)

Toevoegen Verschuiving naar deze sneltoetsen om meerdere lagen te selecteren.