Skip to content

HD-radio versus satellietradio: wat is beter?

24 de juni de 2021
HD Radio vs Satellite Radio 39d76f31f6004812bb90e4c6e83d85fd

Het belangrijkste verschil tussen HD-radio en satellietradio is de uitzendtechnologie die iedereen gebruikt. Satellietradio maakt gebruik van satellieten om inhoud te verzenden. HD-radio is een digitale uitbreiding van terrestrische uitzendingen. Er zijn enkele belangrijke verschillen in programmering, beschikbaarheid en kosten.

Algemene bevindingen

HD-radio

  • Digitale uitbreiding van analoge radio-uitzendingen.
  • Beperkt geografisch bereik.
  • Digitale signaalconversie zorgt voor een helderder signaal dan analoge radio met zichtbare inhoud.
  • Vereist een compatibele hoofdeenheid of tuner.
  • Geen maandelijkse kosten of abonnement.

Satelliet radio

  • Satellietuitzendingen bestrijken hele continenten.
  • Slechts één service (Sirius XM) beschikbaar in Noord-Amerika.
  • Vereist een compatibele ontvanger plus een maandelijks abonnement.
  • Beperkte reclame.

Terwijl satellietradio beschikbaar is over hele continenten, is HD-radio alleen beschikbaar in bepaalde markten. Satellietradio vereist een maandelijks abonnement, terwijl HD Radio gratis is. Welke beter is, hangt grotendeels af van uw rij- en luistergewoonten.

Terrestrische/HD-radio versus satellietradio

Terrestrische radio is beperkt tot geografische regio’s. Hoewel gesyndiceerde inhoud van andere markten op lokale markten kan verschijnen, wordt die inhoud lokaal uitgezonden en ontvangen. Satellietradio daarentegen bestrijkt een heel continent met dezelfde programmering. HD Radio is een handelsmerkterm voor een hybride digitale/analoge transmissietechnologie die is ontwikkeld door iBiquity. Het systeem levert digitale inhoud aan analoge ontvangers. De aantrekkingskracht hiervan is helderder geluid zonder fuzz of statische elektriciteit. Het maakt het ook mogelijk om informatie over inhoud te verzenden naar een autoradio of display, en om meer lokale stations binnen een bepaald signaal door te laten komen. Je hebt een compatibele hoofdeenheid of tuner nodig om naar HD-radio te luisteren, maar als je eenmaal HD-radio hebt, heb je die voorgoed. Er is geen maandelijkse vergoeding of abonnement nodig. Satellietradio daarentegen vereist een compatibele hoofdeenheid of een draagbare satelliettuner, evenals een maandelijks abonnement.

De enige aanbieder van satellietradio’s in Noord-Amerika

In Noord-Amerika is er maar één aanbieder van satellietradio: Sirius XM. Sirius en XM waren oorspronkelijk twee onafhankelijke bedrijven. Ze fuseerden in 2008 toen duidelijk werd dat geen van beiden het alleen zou redden. Dit creëerde in feite een satellietradiomonopolie in de Verenigde Staten en Canada. De FCC keurde de fusie goed omdat het de dienst concurreerde met audiostreamingdiensten.

Moet u HD- of satellietradio krijgen?

Satellietradio biedt programma’s die u niet via terrestrische radio kunt krijgen – en omgekeerd. Sommige populaire radiopresentatoren, zoals Howard Stern, zijn al vroeg overgestapt op satellietradio en zijn alleen beschikbaar met een satellietabonnement. Een andere reden waarom mensen van satelliet houden, is het gebrek aan reclame op sommige stations. Terrestrische stations hebben het voordeel dat ze zich richten op een lokaal in plaats van een nationaal publiek, met lokale muziekhoogtepunten, nieuws en live inbelshows. Om te concurreren met satellietradio, podcasts en streamingdiensten, zenden sommige terrestrische radiostations inhoud uit met beperkte of geen reclame. Als er veel HD-radio-inhoud beschikbaar is in uw markt, bent u misschien blij met HD-radio. Als je van de nationale en (meestal) advertentievrije programma’s van de satelliet houdt, kun je genieten van een Sirius XM-radio-abonnement. Een andere optie is om terrestrische en satellietradio over te slaan en radio te streamen via een app zoals iHeartRadio of de sprong naar de wereld van podcasts te maken.