Skip to content

Heb ik een speciale antenne nodig om HD-radio te ontvangen?

20 de juni de 2021
car parked by flowering field against clear blue sky 586916213 5b49c1c846e0fb00374f23a4

Het goede nieuws is dat u HD-radiosignalen kunt ontvangen met de antenne die bij uw auto is geleverd, zolang die antenne maar in goede staat is. Zelfs als je in een 40 jaar oud stuk Detroit-staal rijdt, zal de antenne meer dan genoeg zijn om HD-radio-uitzendingen binnen te halen. Het slechte nieuws is dat tenzij je een head-unit hebt die in staat is om het digitale HD-radiosignaal uit de standaard analoge uitzending van je favoriete station te halen, een potentieel veel duurdere upgrade in orde is.

HD-radio is geen HDTV

De overgang van analoog naar digitaal in de radiowereld heeft een beetje anders gewerkt dan op het gebied van televisie, daarom werkt je bestaande head-unit nog steeds. Toen in de Verenigde Staten de spreekwoordelijke schakelaar voor digitale televisie werd omgedraaid, veranderde de frequentie waarop elk station werd uitgezonden. De FCC kon toen de oude frequenties “terugwinnen” voor een ander gebruik. Daarom werken oude tv’s niet zonder adapters en kunt u speciale “HDTV-antennes” kopen. Digitale HD-radiosignalen daarentegen worden direct naast de analoge signalen uitgezonden, met gebruikmaking van dezelfde frequentiebereiken die al tientallen jaren in gebruik zijn. In feite heeft die implementatie geleid tot een van de grootste klachten over HD Radio. Het mooie is dat de technologie die is ontwikkeld door iBiquity stations in staat stelt hun analoge uitzendingen tussen twee digitale zijbanden in te zenden binnen dezelfde bandbreedte die ze gebruikten voor alleen de analoge programmering. Het slechte deel is dat krachtige digitale zijbanden in aangrenzende frequenties kunnen uitmonden en interferentie kunnen veroorzaken met minder krachtige analoge stations. In beide gevallen zijn de digitale signalen alleen toegankelijk via speciale HD-radiotuners die in sommige head-units zijn ingebouwd. Omdat de methode van iBiquity zowel analoge als digitale signalen uitzendt op dezelfde oude frequenties, heb je geen speciale antenne nodig om HD-radio te ontvangen.

Afstemmen op HD-radio

Sommige OEM-head-units worden geleverd met een ingebouwde HD-radiotuner, maar deze functie is ook verkrijgbaar op de aftermarket. Als uw hoofdunit geen HD-radiozenders kan ontvangen en u zeker weet dat er HD-radio-uitzendingen in uw regio zijn, moet u upgraden. In dat geval heb je twee opties; of vervang uw head-unit of installeer een HD-radiotuner-add-on. Als je toch klaar bent voor een upgrade, dan zijn er veel geweldige head-units die worden geleverd met ingebouwde HD-radiotuners. De functie is echter verre van universeel, dus je moet er niet vanuit gaan dat een bepaalde head-unit HD-radiokanalen kan afspelen. Als u het iBiquity HD Radio-logo niet op de doos ziet, controleer dan de lijst met functies voordat u iets koopt. Als je van je fabrieksradio houdt, of als je net je hoofdeenheid hebt geüpgraded en deze geen HD-radiotuner heeft, dan is een uitbreidingseenheid een betere optie. Sommige add-on HD-radiotuners zijn universeel, wat betekent dat u ze met vrijwel elke head-unit kunt gebruiken. Deze add-ons worden meestal geleverd met een extern display, omdat uw bestaande head-unit niet in staat zal zijn om de aanvullende informatie weer te geven die samen met een HD-radiosignaal wordt geleverd. Andere add-on tuners zijn ontworpen om te werken met een specifiek type head-unit, wat doorgaans een betere en goedkopere optie is als je een compatibele head-unit bezit. Bepaalde Pioneer, Clarion, Sony en andere head-units hebben extra tuners waarmee u naar HD-radiostations kunt luisteren. Aangezien deze add-ons zijn ontworpen om te communiceren met uw head-unit, zijn ze doorgaans in staat om informatie zoals songtitels en artiestennamen direct op het display van de head-unit weer te geven.