Skip to content

Heb je DD-WRT-firmware geprobeerd?

11 de augustus de 2021
linksysfirmwareupdate 439fbe0aedb04cdab1fbc57a8a57dfd7

DD-WRT is een soort aftermarket-firmware voor draadloze breedbandrouters. DD-WRT is online beschikbaar op dd-wrt.com als gratis, open-source downloads en bevat speciale functies en optimalisaties die zijn ontworpen om de standaardfirmware die routerfabrikanten bij hun producten leveren, te verbeteren. Oorspronkelijk gemaakt voor bepaalde modellen Linksys-routers, is DD-WRT gedurende vele jaren ontwikkeld om compatibel te zijn met andere populaire merken en modellen. Installeer DD-WRT op routers met behulp van het firmware-upgradeproces (ook wel firmware-flashing genoemd). Routers bevatten een kleine vaste hoeveelheid persistent flash-geheugen — meestal 4 megabyte, 8 MB of 16 MB groot — waar de firmware is opgeslagen. Net als andere soorten routerfirmware, bestaat DD-WRT-firmware in de vorm van een binair bestand.

Waarom alternatieve firmware gebruiken?

Routers hebben geen DD-WRT-firmware nodig voor standaardwerking. Veel netwerkenthousiastelingen installeren het echter in plaats van de firmware van de fabrikant met als doel betere prestaties of mogelijkheden uit hun routers te halen. DD-WRT biedt bijvoorbeeld functionaliteit die andere typen firmware mogelijk missen, zoals:

  • Quality of Service (QoS)-opties
  • Compatibiliteit met verschillende soorten Virtual Private Networks
  • Aanvullende beveiligingsinstellingen

Oorspronkelijk ontworpen voor gebruik met bepaalde modellen Linksys-routers, is DD-WRT in de loop der jaren uitgebreid om compatibel te zijn met andere populaire merken.

DD-WRT-pakketopties

Om de eigenaar van de router meer controle te geven over het soort firmware dat moet worden geïnstalleerd, ondersteunt DD-WRT verschillende firmware-images voor elke router. De grootste versies bevatten de meeste functie-ondersteuning, maar hebben meer kans op extra configuratie, terwijl de kleinere versies functies uitsluiten die sommige mensen misschien niet willen, wat op zijn beurt kan helpen bij het verbeteren van de prestaties en/of het verbeteren van de stabiliteit. DD-WRT ondersteunt maximaal zeven firmwareversies voor een bepaald apparaat:

  • Micro
  • Mini
  • Nokaid
  • Standaard
  • VoIP
  • VPN
  • Mega

De Mini- en Micro-versies variëren in grootte tussen 2 MB en 3 MB. De nokaid-versie is hetzelfde als de standaardversie minus ondersteuning voor de XLink Kai-gamingservice. Zoals de naam al doet vermoeden, bevatten de VoIP- en VPN-versies extra ondersteuning voor respectievelijk voice over IP- of VPN-verbindingen. Ten slotte benaderen de Mega-versies en overschrijden ze soms 8 MB. DD-WRT ondersteunt niet alle zeven pakketten voor elk routermodel; in het bijzonder passen Mega-pakketten niet op oudere routers die slechts 4 MB flash-geheugenruimte bevatten.

DD-WRT versus OpenWRT versus tomaat

DD-WRT is een van de drie populaire aangepaste firmware-opties. Elk van de drie heeft zijn eigen trouwe aanhang en ook verschillende ontwerpdoelen. Vergeleken met DD-WRT biedt OpenWRT nog meer aanpassingsmogelijkheden. Bovendien is OpenWRT ontworpen om te worden gewijzigd en uitgebreid door firmware-codeerders. De gemiddelde eigenaar van een thuisrouter zal deze extra toeters en bellen veel te ingewikkeld vinden, maar gevorderde gebruikers en hobbyist-programmeurs waarderen de firmware-creatieomgeving die OpenWRT biedt enorm.

Tomaat firmware probeert een gebruiksvriendelijkere aanpassingsinterface te bieden dan DD-WRT. Degenen die moeite hebben om DD-WRT betrouwbaar op hun router te laten werken, hebben soms meer geluk met Tomato. Dit pakket ondersteunt echter niet zoveel verschillende routermodellen als DD-WRT.