Skip to content

Hebben we netneutraliteit nodig? Experts denken van wel

9 de juli de 2021
GettyImages 973498580 ce7cd75d55af434d9953081d9216e51d

Belangrijkste leerpunten

  • Naarmate meer gebruikers hun dagelijkse leven online houden, roepen bedrijven als Mozilla en Reddit op tot terugkeer van wetten inzake netneutraliteit.
  • Na de intrekking van netneutraliteit in 2017 door de FCC van Ajit Pai, is de behoefte eraan alleen maar groter geworden.
  • Zonder netneutraliteit hebben ISP’s volledige controle over hoe u toegang krijgt tot bepaalde sites en services op internet.

In het kielzog van Ajit Pai’s FCC zeggen experts dat goede regels voor netneutraliteit belangrijker dan ooit zijn nu de wereld steeds meer digitaal gaat. In de afgelopen vier jaar was netneutraliteit een punt van zorg voor velen, en nu Ajit Pai, voormalig voorzitter van de Federal Communications Commission (FCC), is afgetreden, dringen bedrijven als Mozilla aan op president Joe Biden en de aanstaande nieuwe commissaris om meer regels in te voeren om te voorkomen dat internetserviceproviders (ISP’s) te veel controle hebben over ons internetgebruik. “Stel je bijvoorbeeld voor dat een internetprovider de adoptie van zijn videogesprekstool wilde forceren, en dus de bandbreedte beperkte – of zelfs blokkeerde – concurrerende videoconferentietools. Of dat een ISP de adoptie van zijn videostreamingplatform wilde ondersteunen , en vertraagde het verkeer dat werd verzonden door een concurrerend streamingbedrijf”, vertelde Kaili Lambe, een senior Amerikaanse campagnevoerder bij Mozilla, via e-mail aan Lifewire. “Dit zou enorm frustrerend zijn, vooral tijdens een wereldwijde pandemie waarin we allemaal sterk afhankelijk zijn van een open internet, een met gelijke toegang en geen snelle banen voor de inhoud die ISP’s prioriteit willen geven voor winst.”

De basis

Netneutraliteit is de overtuiging dat ISP’s niet mogen bepalen hoe u online toegang krijgt tot inhoud en dat alle ISP’s al het internetverkeer gelijk moeten behandelen. We hadden eerder pro-netneutraliteitsregels, die door de FCC werden ingevoerd tijdens de regering-Obama. Die regels werden echter ingetrokken door Pai’s FCC onder de regering-Trump.

Man aan het werk met een computer, netneutraliteitstekst en een slot op het scherm

Tijdens onze e-mailchat legde Lambe uit dat netneutraliteitswetten dagelijkse internetgebruikers toegang zouden garanderen tot alle diensten die ze nodig hadden. Of dat nu Netflix, YouTube, Zoom of een andere service is die ze gebruiken voor werk, school of entertainment. ISP’s zouden niet kunnen bepalen hoe het wordt benaderd. De digitale kloof is iets wat velen al jaren proberen op te lossen, en hoewel er grote vooruitgang is geboekt, hebben veel mensen nog steeds geen gemakkelijke toegang tot snel internet. Bovendien hebben velen beperkte internetservice-opties, wat betekent dat ze overgeleverd zijn aan alles wat de ISP in hun gebied te bieden heeft. Lambe zegt dat dit niet het geval zou moeten zijn als het gaat om de inhoud die u opent.

Waarom we het nu nodig hebben

Naarmate de wereld meer afhankelijk is geworden van digitale toegang, hebben we steeds meer redenen gezien waarom netneutraliteit essentieel is. Eerder dit jaar wilde een ISP in Idaho sites als Twitter en Facebook blokkeren voor “het censureren van Donald Trump” nadat de voormalige president van beide platforms was verbannen.

Terwijl de ISP opmerkte dat iedereen die nog steeds toegang tot die sites wilde hebben, kon vragen om op de witte lijst te komen, zegt Lambe dat het een perfect voorbeeld is van waarom ISP’s geen controle zouden moeten hebben over waartoe je toegang hebt. Het is vermeldenswaard dat het specifieke gebied dat de ISP bedient zijn eigen netneutraliteitswetten heeft, maar dezelfde problemen kunnen zich voordoen op plaatsen die dergelijke beveiligingen niet hebben, waardoor de ISP’s in feite volledige controle hebben over of u al dan niet toegang hebt tot sociale media bij het gebruik van hun diensten. Netneutraliteit gaat over het beschermen van u, de gebruiker. Het gaat erom ervoor te zorgen dat ISP’s geen volledige controle hebben over de manier waarop u uw gegevens gebruikt. Zonder de juiste wetten wordt internet een wild westen voor serviceproviders om te ruziën zoals ze willen, iets wat volgens experts schadelijk is voor ons allemaal, of je internet nu gebruikt voor entertainment of gewoon om af en toe een e-mail te lezen. “Ze zijn overgeleverd aan alles wat de ISP in hun gebied te bieden heeft.” “Netneutraliteit verhindert momenteel dat uw internetprovider favorieten speelt. Ze kunnen geen deals sluiten en besluiten om de ene site sneller te laten laden en de andere langzamer”, schreef Rex Freiberger, CEO van Gadget Review, in een e-mail. “Als netneutraliteitswetten uit de boeken worden gehaald, bestaat deze bescherming niet meer.”