Skip to content

Het beheerderswachtwoord opnieuw instellen in Windows 10

18 de juli de 2021
GettyImages 676017414 5c8a611a46e0fb00015557d0

Het vergeten van het beheerderswachtwoord voor uw computer kan een groot probleem zijn, dus u moet weten hoe u uw Windows 10-beheerderswachtwoord opnieuw instelt als u het verliest. De instructies in dit artikel zijn uitsluitend van toepassing op computers met Windows 10. Het is ook mogelijk om het beheerderswachtwoord opnieuw in te stellen op Windows 7 en Windows 8.

Wat is een Windows 10-beheerder?

De beheerder is de gebruiker die de leiding heeft over een computer. Met elk Windows 10-apparaat kunt u beheerdersaccounts en standaardaccounts maken. Gebruikers van standaardaccounts hebben toegang tot software zonder deze wezenlijk te wijzigen, terwijl gebruikers van beheerdersaccounts wijzigingen kunnen aanbrengen in uw computer en hoe deze werkt. Op persoonlijke apparaten wordt de persoon die de computer instelt, aangewezen als beheerder. Bij zakelijke devices is de beheerder vaak iemand van de IT-afdeling. Wanneer een standaardaccountgebruiker iets probeert te doen dat niet expliciet is toegestaan, wordt dit geblokkeerd of moet hij het beheerderswachtwoord opgeven. Als u zich bij uw computer aanmeldt met een e-mailadres, betekent dit dat u een Microsoft-account gebruikt. Als u Skype, Hotmail of een andere Microsoft-webservice gebruikt met hetzelfde e-mailadres als uw gebruikersnaam, zal uw wachtwoord voor die services waarschijnlijk ook uw computer ontgrendelen. Voordat u een tweedehands apparaat koopt, moet u ervoor zorgen dat u beheerderstoegang krijgt.

Hoe weet u of u een Windows 10-beheerder bent?

Om te bepalen of u een beheerder bent:

 1. druk de Windows-toets of selecteer de ramen pictogram om het menu Start te openen en selecteer vervolgens de uitrusting pictogram om de instellingen te openen.

 2. Selecteer rekeningen.

  De kop Accounts in Windows 10 Instellingen

 3. Kijk onder uw naam en e-mail. Het zal ofwel zeggen Beheerder of Standaard. Als u een computer deelt met een partner of een familielid, is het een goed idee dat u beiden het beheerderswachtwoord kent.

  Het gebruikersniveau in Windows 10

Wat te doen als u uw beheerderswachtwoord voor Windows 10 bent vergeten?

Als u de beheerder bent, zijn er een paar manieren waarop u het wachtwoord kunt ophalen of wijzigen:

 • Gebruik een Windows-hulpprogramma voor wachtwoordherstel.
 • Als u een wachtwoordhersteldiskette hebt gemaakt, sluit u het apparaat aan en volgt u de aanwijzingen.
 • Stel uw Windows 10-wachtwoord opnieuw in.

Als al het andere faalt, neem dan een paar gissingen. Hoewel het niet per se een goede wachtwoordbeveiliging is om dezelfde woorden en ideeën te gebruiken om persoonlijke wachtwoorden te genereren, doen we het allemaal. Als er een algemeen persoonlijk wachtwoord is dat u op uw apparaten gebruikt, probeer het dan uit en kijk of het werkt.

Hoe u uw Windows 10-wachtwoord kunt resetten

Selecteer Wachtwoord vergeten? op het inlogscherm van uw Windows 10-apparaat. U wordt gevraagd enkele beveiligingsvragen te beantwoorden of andere verificatiestappen uit te voeren, zoals het verstrekken van een verificatiecode die naar uw telefoon is verzonden. Als u een standaardaccount hebt, kunt u degene die de computer heeft ingesteld vragen om u beheerdersrechten te verlenen. Als de persoon die de computer heeft ingesteld niet bereikbaar is, kun je ook een nieuwe versie van Windows 10 installeren, waarmee je jezelf de beheerder kunt maken tijdens de installatie. Als u Windows 10 opnieuw installeert, worden het apparaat en alle gegevens erop gewist.

Kan ik het Windows 10-beheerderswachtwoord van iemand anders ophalen?

Het kan mogelijk zijn om het Windows 10-beheerderswachtwoord van iemand anders te verkrijgen met Windows-software voor wachtwoordherstel van derden. U moet een standaardaccount op het apparaat hebben en toestemming van de beheerder. Het ophalen van een wachtwoord zonder medeweten van de wachtwoordhouder kan een overtreding zijn van de statuten van computercriminaliteit.

Heb ik een beheerderswachtwoord voor Windows 10 nodig?

Het is mogelijk om de noodzaak van een beheerderswachtwoord helemaal te elimineren. Als uw computer uw huis zelden verlaat of u deze niet gebruikt om persoonlijke gegevens op te slaan, zijn deze eenvoudigere aanmeldingsopties wellicht beter geschikt voor uw behoeften:

 1. druk de Windows-toets of selecteer de ramen pictogram om het menu Start te openen en selecteer vervolgens de uitrusting pictogram om de instellingen te openen.

  Het Windows 10 Start-menu met Instellingen gemarkeerd

 2. Selecteer rekeningen.

  De kop Accounts in Windows 10 Instellingen

 3. Selecteer Aanmeldingsopties in het linkerdeelvenster. Als alternatief kunt u ervoor kiezen om een ​​pincode of een afbeeldingswachtwoord te gebruiken om in te loggen op uw account.

  Het gedeelte Aanmeldingsopties in Windows 10 Accountinstellingen

 4. Onder Aanmelden vereist, Kiezen Nooit.

  Selecteer "Nooit" onder "Aanmelding vereisen"