Skip to content

Het in het laboratorium gekweekte vlees in Singapore heeft mogelijk een ethisch probleem

25 de juli de 2021
Entree Cultured Chicken plate fcba519572414608a537960f9924c801

Belangrijkste leerpunten

  • Singapore heeft in het laboratorium gekweekte kip goedgekeurd voor de verkoop.
  • Laboratoriumvlees wordt gekweekt in een serum dat is afgeleid van bloed van koeienfoetussen, hoewel er wordt gezocht naar niet-dierlijke alternatieven.
  • Laboratoriumvlees kan zonder dieren worden gekweekt, maar het mag niet halal, koosjer of veganistisch zijn.

Singapore is het eerste land ter wereld dat in het laboratorium gekweekt vlees goedkeurt voor de verkoop. Mensen zullen kunnen genieten van kip die is gekweekt door Eat Just uit San Francisco, in een laboratorium, zonder dat er echte kippen bij betrokken zijn. Dit kweekvlees is echter nog verre van vegan. Op dit moment wordt laboratoriumvlees nog steeds gekweekt in een medium dat foetaal runderserum (FBS) gebruikt, dat afkomstig is van het bloed van koefoetussen, en wordt geoogst van drachtige koeien. Labvlees biedt een mooie toekomst op het gebied van emissies, dierenwelzijn en menselijke gezondheid, maar de ethiek is nog steeds complex. “FBS bevat een mengsel van alle [the] belangrijkste soorten eiwitten en groeifactoren die nodig zijn voor celcultuur,” vertelde kweekvleesexpert Jordi Morales-Dalmau, een projectmanager voor het Duitse biotechnologiebedrijf OSPIN, reddingsdraad via expresbericht. “Omdat FBS zo veelzijdig en rijk is, is het erg moeilijk om in het laboratorium na te bootsen met natuurlijke of synthetische verbindingen.”

Bruto gemiddeld

Het foetale groeimedium van runderserum is niet alleen grof (hoewel de dieren waarvan het wordt geoogst waarschijnlijk veel beter worden behandeld dan dieren in de conventionele voedselketen), het is duur en er zijn natuurlijk dieren voor nodig. Het doel van laboratoriumvlees is om de uitstoot van zoveel vlees weg te werken, puurder vlees te maken zonder antibiotica of bacteriën, en om te concurreren met echt vlees op prijs. Om dit te doen, heeft het een goedkoop, overvloedig alternatief voor FBS nodig.

“Het moet mainstream worden om de meeste impact te hebben op het verminderen van de ecologische voetafdruk en het bereiken van een netto-nuluitstoot”, vertelde Clare Trippett, hoofdtechnoloog bij het in het VK gevestigde technologie-innovatiecentrum CPI, aan Food Ingredients First. Het doel van het CPI-project is het vinden van groeimedia op basis van de bijproducten van de agrarische industrie. “Veel studies, waaronder startups, ontwikkelen ‘eenvoudigere’ media, door de minst relevante componenten te verwijderen en/of zich te concentreren op specifieke soorten cellen”, zegt Morales-Dalmau.

Is het koosjer? Halal? Veganistisch?

In Elementary Seizoen 5, Aflevering 8, onderzoeken Sherlock en Joan een moord die verband houdt met in het laboratorium gekweekt vlees. Spoiler: het motief heeft te maken met de classificatie van laboratoriumvlees. Sherlock overlegt met moslim- en joodse leiders. Als laboratoriumvlees wordt geclassificeerd als vleesvervanger en niet als echt vlees, kan het Kosher of Halal worden gecertificeerd. Dat zou big business betekenen – vandaar de moord. Er bestaat een verhaal over vlees zonder dieren in de Talmoed, maar geconfronteerd met vlees dat door mensen is gemaakt, en niet door God, wordt het ingewikkelder.

Zelfs met een niet-dierlijk groeimedium zijn de oorspronkelijke vleescellen die de kweek starten dieren. Dit zou, zo lijkt het, in het laboratorium gekweekt varkensvlees uitsluiten. “Omdat FBS zo veelzijdig en rijk is, is het erg moeilijk om in het laboratorium na te bootsen met natuurlijke of synthetische verbindingen.” Voor veganisten is de vraag eenvoudiger, omdat het alleen om persoonlijke ethiek gaat en niet om religieuze wetten. Strikt genomen zijn producten van dierlijke oorsprong niet veganistisch, maar als het enige deel van dierlijke oorsprong het celschrapen is dat wordt gebruikt om de cultuur te starten, zullen misschien veel anders strikte veganisten toegeven, vertrouwend op hun eigen ethiek in plaats van op dogma’s. Het is een complex onderwerp, maar voor niet-veganisten die niet onderworpen zijn aan de religieuze wet, komt het neer op duurzaamheid, een gebrek aan voortdurende dierenmishandeling en smaak. Aan de andere kant, misschien komt smaak er niet bij. Veel mensen eten immers graag hotdogs en kipnuggets.