Skip to content

Het M4b-formaat?

2 de juli de 2021
audiobook concept 171159810 57cf33b15f9b5829f468d475 299781d701f74451a0e62fb74b762adf

Bestanden die eindigen op de extensie .M4b kunnen worden geïdentificeerd als audioboeken – deze worden normaal gesproken gekocht bij de iTunes Store van Apple. Ze zijn vergelijkbaar (maar niet identiek) aan bestanden die eindigen op de .M4a-extensie die ook het MPEG-4 Part 14-containerformaat gebruiken (meestal alleen MP4). Het MP4-formaat is een metabestand-wrapper die elk type gegevens kan bevatten (zowel video als audio) en fungeert als een container voor M4b-audiostreams. Overigens is het MP4-containerformaat gebaseerd op het QuickTime-platform van Apple, maar het verschilt enigszins doordat het uitgebreide MPEG-functies en Initial Object Descriptor (IOD)-ondersteuning heeft – dit complex klinkende jargon betekent alleen maar elementen om toegang te krijgen tot MPEG-4-inhoud.

Compressie

De audio in een M4b-bestand is gecodeerd met het AAC-compressieformaat en kan daarom worden beschermd met Apple’s FairPlay DRM-kopieerbeveiligingssysteem om de toegang te beperken tot alleen computers en iOS-apparaten die zijn geautoriseerd via iTunes.

Voordelen van het M4b-formaat voor audioboeken

Het belangrijkste voordeel van het luisteren naar M4b-audioboeken is dat u, in tegenstelling tot MP3, WMA en andere veelgebruikte audioformaten, op elk moment een bladwijzer voor een opname kunt maken. Als bijv. u op uw iPod of iPhone naar een boek luistert dat u in de iTunes Store hebt gekocht, kunt u dit gemakkelijk pauzeren (bookmarken) en op een ander moment verdergaan waar u was gebleven. Dit is een stuk handiger dan het hele boek door te moeten bladeren om het exacte punt te vinden waar je bent gekomen. Audioboeken kunnen een paar uur lang zijn en daarom is het M4b-formaat de perfecte keuze vanwege de bladwijzerfunctie. Een ander voordeel van het M4b-formaat is dat een groot audioboek net als een fysiek boek in hoofdstukken kan worden opgesplitst. Met behulp van hoofdstukmarkeringen kan een enkel M4b-bestand worden gesegmenteerd in hanteerbare brokken die de luisteraar kan gebruiken, net als de hoofdstukken van een boek.