Skip to content

Het spelen van videogames kan goed zijn voor je geestelijke gezondheid, zeggen experts:

15 de juni de 2021
GettyImages 902906742 4330245a35884171b3af86804ef85956

Belangrijkste leerpunten

  • Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat het spelen van videogames goed kan zijn voor je geestelijke gezondheid.
  • Uit een recent artikel bleek dat sommige gebruikers baat hadden bij het spelen Plants vs. Zombies: Strijd om de Neighborville en Animal Crossing: nieuwe horizonten.
  • De angst dat videogames geweld of een slechte geestelijke gezondheid veroorzaken, wordt niet wetenschappelijk onderbouwd, zegt een expert.

Het spelen van videogames kan goed voor je zijn, ondanks een jarenlange hype van het tegendeel, zeggen experts. Een recent artikel gepubliceerd door wetenschappers van de Universiteit van Oxford stelt dat sommige games een positieve invloed kunnen hebben op de mentale gezondheid van een speler. Onderzoekers bestudeerden de effecten van Plants vs. Zombies: Strijd om de Neighborville en Animal Crossing: nieuwe horizonten, en in specifieke scenario’s zorgden de games ervoor dat mensen zich beter voelden. Sommige deskundigen zijn het eens met de bevinding van het onderzoek dat videogames psychologische voordelen kunnen hebben. “De voordelen van het spelen van videogames zijn vergelijkbaar met die van elke andere hobby, sport of recreatieve activiteit – stress verlichten, plezier ervaren, een vaardigheid ontwikkelen en een gevoel van voldoening voelen bij een goed uitgevoerde taak,” Natalie Moore, een In Los Angeles gevestigde therapeut met expertise in de interactie tussen gamen en geestelijke gezondheid, zei in een e-mailinterview. Voordelen voor de geestelijke gezondheid van multiplayer-games zijn ook “sociale connectie, het gevoel bij een groep te horen, emotionele steun in tijden van nood en samenwerken als een team om een ​​​​gemeenschappelijk doel te bereiken”, zei ze.

Gamebedrijven verlenen ondersteuning

De nieuwe studie werkte samen met gamebedrijven om gebruikersgegevens te verkrijgen via enquêtes. Spelers vertelden hoe ze zich voelden tijdens het spelen en hoe lang ze de spellen speelden. De gamebedrijven verstrekten gameplaygegevens zoals start- en stoptijden ter vergelijking. Onderzoekers trokken gegevens van 2.756 Animal Crossing spelers en 471 Planten tegen zombies spelers. Onderzoekers vonden een verband tussen de gameplay van gebruikers en positieve emoties in sommige scenario’s na bestudering van de gegevens. Onderzoekers zeiden dat gebruikers die onder druk werden gezet om games te spelen niet de emotionele boost kregen van degenen die niet onder druk werden gezet.

De laatste studie maakt deel uit van een groeiend aantal onderzoeken dat aantoont dat videogames nuttig kunnen zijn in plaats van schadelijk, benadrukte Moore. Een recensie uit 2019 beweerde bijvoorbeeld dat videogaming wordt geassocieerd met een betere cognitieve functie op het gebied van visuele aandacht, kortetermijngeheugen, reactietijd en werkgeheugen. Een onderzoek uit 2016 wees uit dat videogameplay correleert met een hoger intellectueel functioneren en algemene academische competentie, evenals afname van relatieproblemen met leeftijdsgenoten.

Vrienden die videogames spelen

Dr. Mimi Ito, een cultureel antropoloog en professor aan de Universiteit van Californië, Irvine, die jeugd- en nieuwe mediapraktijken bestudeert, heeft onderzoek gedaan naar creatieve en lerende gemeenschappen rond complexe games zoals Starcraft, Kleine grote planeet, Minecraft, en Roblox. “We ontdekten dat jonge mensen, wanneer ze betrokken zijn bij deze affiniteitsgroepen en online gemeenschappen, een breed scala aan technische, academische en digitale burgerschapsvaardigheden en kennis leren”, zei Ito in een e-mailinterview. “Dit kan variëren van het organiseren van complexe teamplay, het maken en bewerken van video’s of het bouwen van hun eigen games.”

Expert zegt dat vroege studies gebrekkig waren

De angst dat videogames geweld of een slechte geestelijke gezondheid veroorzaken, wordt niet wetenschappelijk ondersteund, zei Moore. Vroege onderzoeken naar correlaties tussen videogames en geestelijke gezondheid waren slecht opgezet en leverden misleidend bewijs op, voegde ze eraan toe. “De laatste studie behoort tot een groeiend aantal onderzoeken dat aantoont dat videogames nuttig kunnen zijn in plaats van schadelijk.” “Deze mythen zijn ontstaan ​​na de schietpartij op de Columbine High School, toen politici liever culturele fenomenen als videogames en popmuzikanten tot zondebok maakten voor het vergiftigen van de geest van de jeugd, in plaats van grotere systemische factoren te onderzoeken,” zei Moore. Ouders die zich zorgen maken over de effecten van videogames op hun kinderen, moeten zichzelf vragen stellen, zei Ito. “Ontwikkelt uw kind zinvolle vriendschappen door middel van het spel?” voegde ze eraan toe. “Worden ze met respect en zorg behandeld en behandeld met anderen? Wordt hun interesse op een gezonde en evenwichtige manier nagestreefd met andere levensprioriteiten?”

Belangrijker dan of iemand videogames speelt of niet, is de relatie die het individu heeft met het spelen van het spel, zei Moore. “Als het spel net als elke andere hobby wordt behandeld,” voegde ze eraan toe, “en het heeft geen negatieve invloed op iemands geestelijke gezondheid, werk, school, relaties of belangrijke rolverantwoordelijkheden, dan is er niets om je zorgen over te maken.”