Skip to content

Het startmenu van Windows 10 organiseren

20 de juli de 2021
business business meeting coffee conference room a580102034054b499d7e3e8574771770

Het startmenu van Windows 10 is anders dan eerdere versies van Windows. Het basisconcept is hetzelfde, aangezien het menu Start nog steeds de plaats is waar u naartoe gaat om de pc af te sluiten of om toegang te krijgen tot uw programma’s en systeemhulpprogramma’s. Maar Microsoft voegde een nieuwe dimensie toe aan het menu Start met de toevoeging van Windows Store-apps en live-tegels aan de rechterkant. Dit is eigenlijk de enige kant van het Start-menu die volledig aanpasbaar is. U kunt apps en desktopprogramma’s groeperen op categorieën die u aanmaakt, of u kunt ervoor kiezen om alleen Windows Store-apps met live-tegels te gebruiken om on-the-fly informatie te krijgen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10.

Het startmenu aanpassen

Het eerste dat u misschien wilt doen, is de grootte van uw Start-menu wijzigen. Standaard is het Start-menu een beetje breed en niet de smallere kolom die de meesten van ons gewend zijn van Windows 7, Vista en XP. Als u de voorkeur geeft aan de kolom, wijzigt u de grootte.

  1. Selecteer de Begin knop.

  2. Beweeg uw aanwijzer over de uiterst rechtse kant van het menu Start totdat deze in een dubbele pijl verandert.

  3. Wanneer u de pijl ziet, klikt en sleept u deze naar links. Het startmenu heeft nu een meer herkenbare grootte.

Het menu groeperen

Microsoft start Windows 10 met enkele standaardgroepen. U kunt deze behouden zoals ze zijn, de namen bewerken, de apps wijzigen, de groepen opnieuw ordenen of ze volledig verwijderen.

  1. Een groep verplaatsen. Selecteer de groepsnaam en sleep om de groep naar een nieuwe plek in het menu Start te verplaatsen.

  2. Selecteer de titel om de naam van een app-groep te wijzigen. De titelbalk verandert in een tekstinvoervak. Verwijder de huidige titel, typ je nieuwe titelhit in en druk op Enter.

    gewijzigde taaknaam

  3. Om een ​​groep te verwijderen, moet je elke app erin verwijderen en dan wordt deze automatisch verwijderd. Klik met de rechtermuisknop op elke app één voor één en selecteer Losmaken van start.

    Losmaken van start

Apps toevoegen

Er zijn twee manieren om apps en desktopprogramma’s toe te voegen aan de rechterkant van het menu Start. De eerste manier is om te slepen en neer te zetten vanaf de linkerkant van het menu Start. Dit kan in het gedeelte ‘Meest gebruikt’ of in de lijst ‘Alle apps’. Drag-and-drop is de ideale methode om nieuwe apps en tegels toe te voegen, aangezien u kunt bepalen aan welke groep een app wordt toegevoegd. De andere methode is om met de rechtermuisknop op een app te klikken en te selecteren Vastzetten om te starten vanuit het contextmenu. Wanneer u dit doet, zal Windows uw programma automatisch als tegel toevoegen aan een nieuwe groep onderaan het menu Start. U kunt de tegel vervolgens desgewenst naar een andere groep verplaatsen.

Vastzetten om te starten

Live-tegels in het startmenu

Elk programma dat u aan het menu Start toevoegt, wordt weergegeven als een tegel, maar alleen Windows Store-apps kunnen de functie voor live-tegels ondersteunen. Live-tegels geven inhoud weer vanuit de app, zoals nieuwskoppen, het huidige weer of de laatste aandelenkoersen. Wanneer u ervoor kiest om Windows Store-apps toe te voegen aan uw Start-menu, is het belangrijk om na te denken over waar u tegels met live inhoud plaatst. Als je het idee leuk vindt om het Start-menu te raken om snel het weer te krijgen, zorg er dan voor dat je die tegel op een prominente plek in je Start-menu plaatst. U kunt zelfs de grootte van de tegel wijzigen als u deze prominenter wilt maken. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de tegel en selecteer Formaat wijzigen vanuit het contextmenu. Je hebt verschillende keuzes voor maten, waaronder klein, medium, breed en groot. Elke maat is niet voor elke tegel beschikbaar, maar u zult een variatie van deze opties zien.

Formaat wijzigen in het startmenu

Het kleine formaat geeft geen informatie weer, het gemiddelde formaat wel voor veel apps, en de grote en brede formaten zeker – zolang de app de live-tegels-functie ondersteunt. Als er een app is waarvan u geen live tegelinformatie wilt weergeven, klikt u er met de rechtermuisknop op en selecteert u Meer > Live-tegel uitschakelen. Dat zijn de basisprincipes van de rechterkant van het menu Start.