Skip to content

Het verschil tussen Linux en GNU/Linux

25 de november de 2022
Het verschil tussen Linux en GNULinux

De meeste mensen, zelfs mensen die met Linux omgaan, begrijpen het onderscheid tussen Linux, GNU/Linux en de GNU-toolchain niet helemaal, maar de verschillen zijn belangrijk als je nadenkt over bepaalde soorten softwareafhankelijkheden.

Linux en GNU

Linux volgt uit een ontwikkelingsketen die begon met Unix. Als zodanig is veel van Linux ontworpen en kan het zelfs Unix-code bevatten. GNU was echter door de maker, Richard Stallman, bedoeld als een volledig vrij en onafhankelijk besturingssysteem, dat niet dezelfde codebase of licentienormen gebruikt als Unix of Linux. Het zijn twee aparte projecten. Soort van.

GNU/Linux

De uitdaging met het GNU-project is echter dat de kernel – de kernsoftware die samenwerkt met de hardware en alle andere toepassingen coördineert – nog niet klaar is voor productie. De GNU Hurd-kernel, uitgebracht in pre-productiestaat in 2015, is nog steeds niet klaar voor prime time. De oplossing? Linux. De Linux-kernel, in de vorm van Linux-Libre, werd onderdeel van het GNU-project. Dus GNU draait de Linux-kernel, of GNU/Linux.

De GNU-toolketen

Een GNU-distributie draait meestal een Linux-kernel, hoewel GNU Hurd beschikbaar blijft voor niet-missiekritische tests. Wat een GNU-distributie echter onderscheidt van elke andere Linux-distributie, is de integratie van de GNU-toolketen, een serie van enkele honderden programma’s die gratis en open source zijn en de ontwikkeling van nieuwe, vrije software ondersteunen. Gemeenschappelijke elementen van de GNU-toolchain zijn GNU Make, de GNU C-bibliotheek, de GNU Debugger en het GNU-buildsysteem.

Andere GNU-pakketten

Applicaties, inclusief grafische apps die bedoeld zijn voor interactie met eindgebruikers, kunnen deel uitmaken van de GNU-paraplu als ze de filosofische richtlijnen van Stallman volgen. Veelgebruikte toepassingen uit de GNU-familie zijn onder meer:

 • TexInfo: Een taal en een programma voor het weergeven van technische documentatie.
 • GNU Emacs: Een documentverwerkingssysteem.
 • GNOME: Een desktopmanager die de belangrijkste look-and-feel biedt voor de grafische gebruikersinterface.
 • GNU-octaaf: Een statistiekenomgeving gemodelleerd naar Matlab.
 • GNU Gezondheid: Een elektronisch medisch dossier voor artsen en ziekenhuizen.
 • GnuCash: Een persoonlijk financieel systeem.

FAQ

 • Hoe installeer ik een lettertype op GNU Linux?

  Download het lettertype, pak het zipbestand uit en zoek naar het True Type (TTF)- of Open Type (OTF)-bestand. Open het bestand en selecteer Installeren.

 • Waar staat GNU voor?

  GNU staat voor GNU’s niet Unix. Het is een recursief acroniem, wat betekent dat een van de letters deel uitmaakt van het acroniem zelf.