Skip to content

Het verschil tussen lokale en Microsoft-accounts in Windows

10 de augustus de 2021
GettyImages 6760175001 a6f0a215af0140479f603e6fd62874e2

Wanneer je Windows 10 voor de eerste keer installeert, kies je tussen een lokaal of Microsoft-account. Microsoft-accounts zijn een nieuwe functie en Microsoft wil niet dat u een lokaal account gebruikt in Windows 10. De verkeerde keuze hier kan ertoe leiden dat u de geweldige functies van Windows 10 misloopt.

Wat is een lokaal account?

Als je ooit hebt ingelogd op een thuiscomputer met Windows XP of Windows 7, dan heb je een lokaal account gebruikt. De naam kan beginnende gebruikers afschrikken, maar het is niets meer dan een account om als standaardbeheerder toegang te krijgen tot uw computer. Een lokaal account werkt op die specifieke computer en niet op andere computers. Voordelen van het gebruik van een lokaal account zijn onder meer:

  • Veiliger: U maakt een complex wachtwoord aan dat op de ene computer werkt en nergens anders.
  • Privaat: Uw instellingen en computergebruik worden niet verzonden naar externe servers. Alles wordt lokaal op één computer opgeslagen.
  • Internet-onafhankelijk: Een Microsoft-login vereist een verbinding met internet om gebruikersinstellingen en voorkeuren op te halen; een lokale login vereist geen internetverbinding.
  • Aangepaste inlognaam: U gebruikt uw e-mailadres niet als inlognaam, dus het wordt niet weergegeven op het inlogscherm wanneer uw scherm wordt vergrendeld.

Kies een lokaal account als u uw ervaring wilt behouden zoals in eerdere versies van Windows. U logt in, wijzigt uw instellingen, installeert software en houdt uw gebruikersgedeelte gescheiden van anderen op het systeem. U loopt echter een aantal functies mis die mogelijk worden gemaakt door Microsoft-accounts.

Wat is een Microsoft-account?

Een Microsoft-account is een nieuwe naam voor wat vroeger de Windows Live ID werd genoemd. Als je services zoals het Xbox-netwerk, Hotmail, Outlook.com, OneDrive of Windows Messenger hebt gebruikt, heb je een Microsoft-account. Microsoft heeft deze services gecombineerd en toegang tot deze services geboden met één e-mailadres en wachtwoord. Als u een Microsoft-account heeft, heeft u gemakkelijker toegang tot alle services van Microsoft, maar als u het met Windows 10 gebruikt, krijgt u nog een paar extraatjes.

Toegang tot de Windows Store

Als u zich aanmeldt bij Windows, krijgt u toegang tot de Windows Store, waar u apps naar uw Windows-computer kunt downloaden. Deze apps zijn vergelijkbaar met de apps in de Google Play Store of de iTunes App Store. Het verschil is dat Windows Store-apps op een pc kunnen worden gebruikt. Op Windows 10 kunnen de Windows Store-apps worden gebruikt als gewone desktop-apps. U vindt duizenden gratis apps in categorieën, waaronder games, sport, sociaal, entertainment, foto’s, muziek en nieuws. Sommige zijn betaalde apps, maar er zijn veel gratis games en andere apps beschikbaar.

Gratis cloudopslag

Door een Microsoft-account in te stellen, krijg je gratis 5 GB opslagruimte in de cloud. Deze service, bekend als OneDrive, slaat bestanden online op zodat u ze vanaf uw andere apparaten kunt openen. Niet alleen zijn uw gegevens gemakkelijker toegankelijk met OneDrive, maar met OneDrive kunt u ook koppelingen maken voor bestanden die u met anderen wilt delen. De ontvanger hoeft alleen maar op de link te klikken om uw bestand te bekijken – u hoeft de bijlage niet te e-mailen. OneDrive biedt ook hulpmiddelen voor het bewerken van uw bestanden met Office Online, een reeks vereenvoudigde Microsoft Office-programma’s voor het bewerken en maken van documenten die zijn opgeslagen in OneDrive. Als je besluit je Microsoft-account niet te gebruiken met je pc, heb je nog steeds 5 GB gratis opslagruimte bij OneDrive.

Synchroniseer uw accountinstellingen

Misschien wel de meest opwindende functie van een Microsoft-account is dat het uw Windows 10-accountinstellingen in de cloud opslaat. Wanneer u zich op één Windows-computer aanmeldt bij uw account, zijn uw wijzigingen van toepassing op instellingen op al uw Windows-apparaten. Met een Windows 10-account kunt u uw netwerkprofielen, wachtwoorden en instellingen van de Windows Store-app synchroniseren. Met Windows 10 kun je ook naadloos wifi-wachtwoorden op de achtergrond delen met je vrienden en collega’s.

Nadelen van inloggen met een Microsoft-account

Enkele nadelen van het gebruik van een Microsoft-account om in te loggen op uw Windows-computer zijn:

  • Hackbaar: Microsoft slaat uw accountgegevens op internet op, dus als iemand uw account hackt, krijgt de hacker toegang tot uw computer en tot elke Microsoft-service die u gebruikt.
  • Internet nodig: Inloggen op uw computer wanneer u offline bent, vereist een extra stap om te bevestigen dat u de laatst opgeslagen instellingen wilt gebruiken.
  • Gedeeld wachtwoord: als u een Microsoft-login met iemand deelt, hebben ze toegang tot uw Microsoft-services en kunnen ze alle gevoelige informatie bekijken die daar is opgeslagen.
  • Minder privacy: Microsoft slaat uw computerinstellingen, computergebruik, sites die u bezoekt en apps die u gebruikt op hun servers op.
  • Gesynchroniseerde instellingen: instellingen worden automatisch gesynchroniseerd op alle apparaten die uw Microsoft-account gebruiken.
  • Buitengesloten van alle accounts: Als je geen toegang meer hebt tot je Microsoft-account, heb je ook geen toegang tot alle apparaten die je met dat account gebruikt. Het duurt 10 tot 15 minuten om uw Microsoft-wachtwoord te herstellen.

Welk accounttype moet u kiezen?

Een Microsoft-account biedt veel functies die een lokaal account niet heeft, maar dat betekent niet dat een Microsoft-account voor iedereen is. Als je niet om Windows Store-apps geeft, maar één computer hebt en nergens anders dan thuis toegang tot je gegevens nodig hebt, dan werkt een lokaal account prima. Het brengt u naar Windows en biedt u persoonlijke ruimte om uw eigen ruimte te noemen. Als u geïnteresseerd bent in toegang tot alle functies die Windows 10 te bieden heeft, heeft u een Microsoft-account nodig om er optimaal gebruik van te kunnen maken.