Skip to content

Het volumelabel of serienummer van een schijf vinden

19 de augustus de 2021
vol c command windows 10 f2360a11df6047ab8eb5185a8d26f354

Het volumelabel van een schijf is meestal geen belangrijk stuk informatie, maar het kan zijn bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten vanaf de opdrachtprompt. De opdracht format vereist bijvoorbeeld dat u het volumelabel invoert van een schijf die u formatteert, ervan uitgaande dat deze er een heeft. Het convert commando doet hetzelfde. Als u het volumelabel niet weet, kunt u de taak niet voltooien. Het serienummer van het volume is minder belangrijk, maar kan in bepaalde omstandigheden een waardevolle informatie zijn.

Volg deze snelle en gemakkelijke stappen om het volumelabel of het serienummer van het volume te vinden vanaf de opdrachtprompt. De hieronder beschreven stappen zijn van toepassing op Windows 10 tot en met Windows XP.

Het volumelabel of serienummer van een schijf vinden vanaf de opdrachtprompt

  1. Opdrachtprompt openen. In Windows 10 en Windows 8 kunt u de opdrachtprompt vinden door met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken. Zoek in oudere versies van Windows in het menu Start naar: cmd of zoek de opdrachtprompt in de Accessoires map van het menu Start. Een gewone opdrachtprompt is prima; je hoeft geen verhoogde te openen. Als Windows niet toegankelijk is, is de opdrachtprompt ook beschikbaar vanuit de veilige modus in alle versies van Windows, via geavanceerde opstartopties in Windows 10 en Windows 8 en via systeemherstelopties in Windows 7 en Windows Vista.

  2. Voer bij de prompt de opdracht vol uit zoals hieronder weergegeven en druk vervolgens op Binnenkomen: vol c:

    Verandering C naar het station waarvoor u het volumelabel of het serienummer wilt vinden. Als u bijvoorbeeld deze informatie voor de E-schijf wilt vinden, typt u vol e: in plaats daarvan.

  3. Direct onder de prompt ziet u twee regels die lijken op de volgende: Volume in station C is Windows

    type = “code”> Serienummer is C1F3-A79E

    type=”code”> Zoals u kunt zien, is het volumelabel voor de C-schijf is ramen en het serienummer van het volume is: C1F3-A79E. Als je in plaats daarvan ziet Volume in station C heeft geen label dan betekent het precies dat. Volumelabels zijn optioneel en uw schijf heeft er toevallig geen.

  4. Nu u het volumelabel of het serienummer van het volume hebt gevonden, kunt u de opdrachtprompt sluiten als u klaar bent, of u kunt doorgaan met het uitvoeren van aanvullende opdrachten.

Andere manieren om het volumelabel of serienummer te vinden

Het gebruik van de opdrachtprompt is de snelste manier om deze informatie te vinden, maar er zijn ook andere methoden. Een manier is om de eigenschappen van de schijf vanuit Windows te gebruiken. Voer de . uit WIN+E sneltoets om de lijst met harde schijven te openen (als u Windows 10 gebruikt, kiest u ook Deze pc van links). Naast elke schijf staat het respectieve volumelabel. Klik met de rechtermuisknop op een (of tik en houd vast) en kies Eigenschappen om het daar ook te zien en om het volumelabel van de schijf te wijzigen.

Eigenschappen van de harde schijf in Windows 10

Een andere is om een ​​gratis systeeminformatietool te gebruiken, zoals het gratis Speccy-programma. Vind met dat programma in het bijzonder de Opslag sectie en kies de harde schijf waarvoor u de informatie wilt. Voor elke schijf worden zowel het serienummer als de specifieke volumeserienummers weergegeven.