Skip to content

HKEY_CURRENT_CONFIG (HKCC-registercomponent)

18 de augustus de 2021
hkey current config 2e7b783181be496592c3966756d3ffa1

HKEY_CURRENT_CONFIG, soms afgekort tot HKCC, is een registercomponent die deel uitmaakt van het Windows-register. Het slaat zelf geen informatie op, maar fungeert in plaats daarvan als een aanwijzer of een snelkoppeling naar een registersleutel die de informatie over het hardwareprofiel dat momenteel wordt gebruikt, bijhoudt. HKEY_CURRENT_CONFIG is een snelkoppeling naar de HKEY_LOCAL_MACHINE-component. Meer specifiek, naar de SYSTEMCurrentControlSetHardware ProfilesCurrent registersleutel van die component. Daar wordt de informatie echt opgeslagen – HKEY_CURRENT_CONFIG biedt slechts een snelle manier om daar te komen. Daarom bestaat HKEY_CURRENT_CONFIG eigenlijk alleen maar voor het gemak. Het is gemakkelijker om toegang te krijgen tot de gegevens in de andere registersleutel – om deze te bekijken en te wijzigen door gewoon naar HKEY_CURRENT_CONFIG te gaan. Omdat ze dezelfde informatie bevatten en altijd met elkaar verbonden zijn, kunt u op beide locaties wijzigingen aanbrengen om dezelfde resultaten te krijgen.

Hoe kom je bij HKEY_CURRENT_CONFIG

Als een bijenkorf, zichtbaar vanaf het hoogste niveau in de Register-editor, is HKEY_CURRENT_CONFIG vrij eenvoudig te bereiken:

  1. Open de Register-editor.

  2. bevind zich HKEY_CURRENT_CONFIG aan de linkerkant in de Register-editor. Deze bijenkorf staat onderaan alle andere bijenkasten in de Register-editor, direct onder HKEY_USERS.

  3. Tik of klik op HKEY_CURRENT_CONFIG of doe hetzelfde met de pijl of het plusteken aan de linkerkant om de bijenkorf uit te vouwen.

HKEY_CURRENT_CONFIG kan moeilijk te vinden zijn als een eerder bezoek aan de Register-editor is achtergelaten op een sleutel diep in het register. Vouw alle geopende subsleutels samen (door te tikken of klikken op de pijl of het plusteken aan de linkerkant) totdat u terugkeert naar de lijst met netelroos, waar u HKEY_CURRENT_CONFIG zult vinden.

Registersubsleutels in HKEY_CURRENT_CONFIG

Dit zijn de twee registersleutels die u onder de HKEY_CURRENT_CONFIG-component vindt:

  • HKEY_CURRENT_CONFIGSoftware
  • HKEY_CURRENT_CONFIGSysteem

Zie het document Windows Server 2003/2003 R2 Retired Content van Microsoft voor meer informatie over de hardwareprofielinformatie onder HKEY_CURRENT_CONFIG. Dat document is een pdf-bestand. U kunt over de gegevens lezen in de registersleutel CurrentControlSetHardware Profiles, die dezelfde is als in HKEY_CURRENT_CONFIG, op pagina 6730.

Meer over HKEY_CURRENT_CONFIG

Zoals we hierboven al zeiden, repliceert HKEY_CURRENT_CONFIG alles wat wordt gevonden in HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetHardware ProfilesCurrent. Dit betekent dat als u iets in de voormalige registersleutel bewerkt, dit wordt weergegeven in de laatste en vice versa. Als u bijvoorbeeld iets toevoegt, bewerkt, verwijdert of hernoemt in de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetHardware ProfilesCurrentSoftware en vervolgens de Register-editor afsluit en opnieuw opent (of ververst met de F5 key), ziet u dat de wijziging onmiddellijk plaatsvond in de sleutel HKEY_CURRENT_CONFIGSoftware. Mogelijk merkt u dat er meerdere registersleutels in HKLMSYSTEMCurrentControlSetHardware Profiles zijn. Dat komt omdat die registersleutel wordt gebruikt om alle hardwareprofielen voor de hele computer te bewaren. De reden dat u slechts één hardwareprofiel in de HKEY_CURRENT_CONFIG-sleutel ziet, is dat het alleen verwijst naar een van die hardwareprofielen – met name voor degene die betrekking heeft op de gebruiker die momenteel is aangemeld. In sommige versies van Windows kunt u extra hardwareprofielen maken vanuit de Systeem koppeling in het Configuratiescherm. Klik of tik op de Hardware tabblad en dan Hardwareprofielen.