Skip to content

Hoe 5G autorijden veiliger kan maken

17 de juni de 2021
GettyImages 1083077280 39a2523f23f04ddbb9d10429816d8e43

Belangrijkste leerpunten

  • Honda en Verizon werken samen om erachter te komen hoe 5G in voertuigen kan worden gebruikt.
  • Experts zeggen dat 5G auto’s in staat zal stellen met elkaar te praten en de apparaten van voetgangers zal verbeteren, waardoor het voor iedereen veiliger wordt.
  • Meer gegevens in auto’s betekent echter meer risico’s, zoals problemen met cyberbeveiliging en gegevensprivacy.

Honda en Verizon werken aan het uitzoeken hoe 5G in toekomstige voertuigen kan worden gebruikt, en experts zeggen dat het autorijden een stuk veiliger zou maken. Er zijn al veiligheidsvoorzieningen in sommige voertuigen, zoals waarschuwingen voor kruisend verkeer achter, botsingswaarschuwingen en automatisch noodremmen, maar Honda en Verizon willen deze functies in auto’s met 5G-connectiviteit verder ontwikkelen. Hoewel hun werk zich nog in de beginfase bevindt, hopen de bedrijven dat, als 5G ooit in voertuigen wordt geïmplementeerd, dit meer veiligheid voor iedereen op de weg zou bieden. “Als het project uiteindelijk tot wasdom komt, zullen 5G en mobiele edge computing de coördinatie van zelfrijdende auto’s aanzienlijk verbeteren en hun verkeersveiligheid maximaliseren”, schreef Ivan Kot, oplossingsconsulent bij Itransition, in een e-mail aan Lifewire.

Veiliger rijden

Hoewel dit niet de eerste keer is dat Honda het idee heeft onderzocht om 5G in voertuigen te gebruiken, zou het voorlopige onderzoek dat de automaker nu doet, super nuttig kunnen zijn voor bestuurders op de weg. Faheem Gill, de CEO en mede-oprichter van Keemut, zei dat Honda in 2019 cellulaire voertuig-naar-voertuig (V2V) communicatie gebruikte met zijn SAFE SWARM-demo.

“Deze technologie gebruikte iets genaamd DSRC (Dedicated Short Range Communication), dat zich op het 5,9 GHz-spectrum bevond”, schreef Gill in een e-mail aan Lifewire. “Nu zal Honda (en de auto-industrie als geheel) naar 5G kijken vanwege de lage latentie om auto’s met elkaar te laten communiceren.” Honda en Verizon zeiden dat ze van plan zijn dit SAFE SWARM-project verder te ontwikkelen, waarbij 5G wordt gebruikt om de behoefte aan kunstmatige intelligentie in voertuigen te verminderen. In een ideale wereld zou de technologie ervoor zorgen dat auto’s sneller met elkaar kunnen communiceren. “De technologie stelt auto’s in staat om met elkaar en de weginfrastructuur, apparaten van voetgangers en zelfs slimme gebouwen te praten, en met behulp van ingebouwde computers hun koers te kalibreren op basis van deze informatie,” zei Kot. De bedrijven zeggen dat de technologie mogelijk kan helpen de veiligheid van oversteekplaatsen voor voetgangers te vergroten en bestuurders te waarschuwen voor naderende hulpverleningsvoertuigen en voertuigen die door rood licht rijden op een kruispunt. “Jullie hebben allemaal dezelfde problemen waar jullie het al een tijdje over hebben: cybersecurity, dataprivacy, concurrentie.” Het onderzoek zal bijdragen aan de verdere ontwikkeling van autonome voertuigen en wagenparkvoertuigen die kunnen profiteren van de opname van 5G. “Een toenemend belang om over na te denken zijn gemeenten die duizenden bussen besturen of kabelmaatschappijen die duizenden vrachtwagens bedienen”, vertelde Peter Cassat, een partner bij Culhane Meadows met een achtergrond in de auto-industrie, telefonisch aan Lifewire. “5G zal chauffeurs helpen om de meest efficiënte routes te krijgen – daar zijn veel kansen.”

Weg hobbels vooruit

Met meer gegevens komen er grotere risico’s voor chauffeurs, zeggen experts. “Jullie hebben allemaal dezelfde problemen waar jullie het al een tijdje over hebben: cyberbeveiliging, gegevensprivacy, concurrentie”, zei Cassat. “Dit soort problemen worden alleen maar groter als je het hebt over de rijkdom van de gegevens.” Er zijn al veel gegevens in uw voertuig. Volgens Statista kunnen moderne auto’s tot 25 gigabyte aan data per uur genereren, waarbij zaken als prestaties, locatie, rijgedrag en fysieke parameters worden gemeten, vaak meerdere keren per seconde.

Het zicht van een bestuurder op een kaart die naar een digitaal dashboarddisplay op de voorruit kijkt.

Om autonome voertuigen echt veilig en betrouwbaar te maken, hebben autofabrikanten toegang tot gegevens nodig, van de wegen waarop u rijdt tot uw rijgewoonten. Cassat voegde eraan toe dat consumenten misschien denken dat ze de controle hebben over al die gegevens, maar dat is niet het geval. “Eigendom is een losse term en een term die niet per se nuttig is als je het hebt over gegevensprivacy”, zei hij. “Fabrikanten hebben de controle over die gegevens.” Volgens Consumer Reports verkopen fabrikanten zoals BMW, General Motors, Nissan, Tesla en Toyota voertuigen met dataverbindingen om een ​​gedetailleerd portret van zowel de auto als de bestuurder te verzamelen. Net als met onze smartphones of sociale media, zullen we ons binnenkort zorgen moeten maken over auto’s die worden gehackt en de risico’s die daarmee gepaard gaan, zei Cassatt, in plaats van alleen maar te genieten van de rit.