Skip to content

Hoe aderscans veiliger kunnen zijn dan Face ID

17 de juli de 2021
GettyImages 597317521 0344ccd38db747b9ba1d762e7db1cf60

Belangrijkste leerpunten

  • Wetenschappers hebben AI gebruikt om de identiteit van mensen te bevestigen door de aderen op de rug van hun handen te scannen.
  • De aderscantechniek kan nuttig zijn voor draagbare technologie zoals smartwatches, zeggen experts.
  • Het vinden van nieuwe manieren om gebruikers te identificeren is essentieel naarmate de privacy- en beveiligingsrisico’s toenemen.

Een nieuwe technologie die mensen identificeert die aderen op de rug van hun handen gebruiken, kan nuttig zijn voor wearables zoals smartwatches, zeggen experts. Onderzoekers die kunstmatige intelligentie gebruiken, hebben een manier ontdekt om mensen te identificeren door de aderen op de rug van hun handen te scannen. De nieuwe technologie zou een veiligere manier kunnen zijn om mensen te identificeren dan vingerafdrukken of gezichtsherkenning. Aderafdrukken kunnen zelfs een uitstekende aanvulling zijn op wearables. “De meeste wearables hebben tegenwoordig al LED’s en lichtsensoren om de hartslag, het zuurstofgehalte in het bloed en zelfs de bloeddruk te meten”, zei Scott Hanson, oprichter en chief technology officer van technologiebedrijf Ambiq, in een e-mailinterview. “Als dezelfde technologie opnieuw zou worden gebruikt voor het matchen van aderpatronen, zou een wearable de identiteit van een gebruiker kunnen identificeren en worden gebruikt als onderdeel van tweefactorauthenticatie.”

Betaal voor koffie met een aderafdruk

Hanson zei bijvoorbeeld dat het gebruik van een creditcardnummer op een website authenticatie van de identiteit van de gebruiker kan vereisen via een wearable die een aderpatroon leest. De wearable kan worden gebruikt voor op NFC gebaseerde betalingen in een fysieke coffeeshop nadat de identiteit van een gebruiker is bevestigd. In de studie uitgevoerd door wetenschappers van de Australische Universiteit van New South Wales, namen onderzoekers 17.500 foto’s van 35 mensen die een vuist maakten. De onderzoekers gebruikten AI om identificerende kenmerken in deze patronen te vinden met een nauwkeurigheid van meer dan 99%. Het vinden van nieuwe manieren om gebruikers te identificeren is van vitaal belang naarmate de privacy- en beveiligingsrisico’s toenemen, aldus de onderzoekers in de krant. Traditionele biometrische informatie zoals vingerafdrukken is niet altijd veilig. “Wachtwoorden zijn, duidelijk en eenvoudig, lastig.” “Vingerafdrukken kunnen gemakkelijk worden verzameld van de oppervlakken die een slachtoffer mogelijk heeft aangeraakt en gebruikt om de op vingerafdrukken gebaseerde authenticatie te omzeilen”, schreven de onderzoekers in hun paper. “Evenzo zijn er gevallen geweest waarin de foto van een slachtoffer, verkregen via een eenvoudige zoekopdracht op internet, is gebruikt om het gezichtsherkenningssysteem te omzeilen.” Zelfs je ogen zijn niet veilig, volgens de auteurs, die uitlegden dat “irisscans kunnen worden ondermijnd door het beeld van het slachtoffer te gebruiken met daarop een contactlens.”

Geen wachtwoorden meer

Biometrische beveiligingsmaatregelen zoals die waarmee aderen worden geïdentificeerd, kunnen een zegen zijn voor gebruikers, zei Todd Gifford, chief technology officer van het adviesbureau Optimizing IT, in een e-mailinterview. “Wachtwoorden zijn, duidelijk en eenvoudig, lastig”, zei hij. “Ze zijn iets dat je moet onthouden; je moet veranderen, en uiteindelijk iets dat hackers graag willen bemachtigen. Het is gemakkelijk om gebruikers te misleiden om een ​​wachtwoord te overhandigen met een phishing-e-mail en een valse inlogpagina. Ze kunnen snel en gemakkelijk worden reverse-engineered.”

Man kijkt naar vrouw met virtuele vingerafdrukscanner

Biometrie zoals vingerafdrukken zijn altijd “bij” de persoon, dus ze kunnen moeilijker te vervalsen zijn, versus zoiets als het gebruik van het rijbewijs van iemand anders, zei Rebecca Slisz, manager productmarketing bij Imprivata, een bedrijf voor digitale identiteit voor de gezondheidszorg, in een e-mail interview. “Biometrische gegevens kunnen worden gebruikt om identiteit te valideren in plaats van dat een persoon een wachtwoord moet onthouden of technologie moet hebben die tweefactorauthenticatie mogelijk maakt”, zei ze. “Kortom, biometrie is uniek voor individuen, zeer nauwkeurig en moeilijk te stelen of te delen.” Terwijl de nieuwe methode die in het artikel wordt beschreven de aderen in de rug van de handen gebruikt, is aderidentificatie al een ding. Palmaderscannertechnologie werd voor het eerst gebruikt in Japan om de identiteit van individuen te verifiëren met behulp van bankautomaten, zei Slisz.

“Palmader is de biometrie bij uitstek voor de gezondheidszorg, omdat bijvoorbeeld [the] iris vereist dat een persoon bij bewustzijn is en in een camera kijkt”, voegde ze eraan toe. “Terwijl de palmader kan worden gebruikt om een ​​niet-reagerende patiënt te identificeren, zolang er maar bloed naar de handpalm stroomt.” Technologie die gebruikmaakt van ader-ID is misschien niet ver weg, zei Hanson. “We hebben optische sensoren die polsen in beeld kunnen brengen en microprocessors die lichtgewicht neurale netwerken kunnen draaien,” zei hij. “Ik zou gemakkelijk een wearable kunnen zien die dergelijke technologie binnen een jaar of twee implementeert.”