Skip to content

Hoe AI iedereen rijk kan maken

24 de juni de 2021
GettyImages 640351099 b0d67cf96b824a9eae69dce408a0dd41

Belangrijkste leerpunten

  • Een AI-expert voorspelt dat kunstmatige intelligentie uiteindelijk iedereen in de VS met meer dan $ 13.000 per jaar rijker kan maken.
  • Maar sommige waarnemers zeggen dat hoewel AI rijkdom zal produceren, deze mogelijk niet gelijkmatig wordt verdeeld.
  • Een nadeel van het gebruik van AI is dat we zo afhankelijk kunnen worden van technologie dat we geen oordeel en creativiteit meer gebruiken, zegt een waarnemer.
Kunstmatige intelligentie zou iedereen rijker kunnen maken door het werk efficiënter te maken, zeggen sommige experts. Elke volwassene in de Verenigde Staten zou $ 13.500 per jaar kunnen krijgen van de winst die in een decennium door AI is gegenereerd, schreef Sam Altman, hoofd van op kunstmatige intelligentie gerichte non-profit OpenAI, onlangs in een blogpost. Maar sommige waarnemers zeggen dat hoewel AI rijkdom zal produceren, deze mogelijk niet gelijkmatig wordt verdeeld. “Het is overduidelijk dat AI-innovaties zich in het rijk van de rijke bedrijven bevinden: de Googles, Amazons en Facebooks van de wereld”, zei kunstmatige intelligentie-expert Timothy C. Havens, een professor aan de Michigan Technological University, in een e-mailinterview. “AI-algoritmen hebben enorme hoeveelheden energie en computerinfrastructuur nodig om hun taken uit te voeren; daarom zijn er bepaalde bedrijven die een wurggreep hebben op de AI-industrie. Dit kan de inkomensongelijkheid vergroten.”

Een revolutie in de maak?

In zijn blogpost voorspelt Altman een AI-revolutie. “De technologische vooruitgang die we de komende 100 jaar boeken, zal veel groter zijn dan alles wat we hebben gemaakt sinds we voor het eerst vuur onder controle hebben en het wiel hebben uitgevonden”, schreef hij. “Als het overheidsbeleid zich niet dienovereenkomstig aanpast, zullen de meeste mensen slechter af zijn dan ze nu zijn.” Arbeidseconoom Christos A. Makridis zei in een e-mailinterview dat AI mensen kan helpen bij het aanpassen van hun leerproces, waardoor ze nieuwe vaardigheden kunnen verwerven en dus meer geld kunnen verdienen. “AI zal nooit een wondermiddel worden, en dat moeten we ook niet willen als we ons eigen bureau willen behouden.” Het gebruik van kunstmatige intelligentie kan mensen helpen hun aankooppatroon opnieuw te onderzoeken om verspilling te verminderen, zei Makridis. “Kortom, het is een optimalisatietool”, voegde hij eraan toe. AI zal rijkdom creëren door dingen beter te doen dan mensen kunnen, zei Makridis. “AI-algoritmen kunnen bijvoorbeeld in enkele minuten meer afbeeldingen analyseren dan een mens in zijn leven zou kunnen, waardoor je in een oogwenk foto’s van schattige kittens en puppy’s kunt vinden”, voegde hij eraan toe. “Kortom, AI stelt de collectieve menselijke populatie in staat om meer waarde te produceren, waardoor veel soorten werk sneller, veiliger en nauwkeuriger worden.”

Rijk worden zonder de controle te verliezen

Een nadeel van het gebruik van AI is dat we zo afhankelijk kunnen worden van technologie dat we stoppen met het gebruik van oordeel en creativiteit, zei Makridis. “AI zal nooit een wondermiddel worden, en dat moeten we ook niet zijn als we ons eigen bureau willen behouden”, zei Havens. “Bovendien hangt de kwaliteit van de AI-voorspellingen altijd af van de gegevens die we erin invoeren, dus we moeten heel voorzichtig zijn met hoe we deze algoritmen bouwen, zodat we iets geen succes noemen dat niet echt succes is – anders, we repliceren het probleem dat we proberen te vermijden.” AI kan het meest nuttig zijn bij het creëren van rijkdom als het gaat om financiële markten. Volgens een onderzoek van Oracle zeggen twee op de drie mensen (67%) dat ze robots meer vertrouwen dan mensen met hun geld. En acht op de tien consumenten denken dat geautomatiseerde tools de komende jaren persoonlijke financiële adviseurs zullen vervangen.

Een robothand die munten stapelt op een laptoptoetsenbord met aandelenkoersen die op het scherm worden weergegeven.

Sukhi Jutla, de mede-oprichter van MarketOrders, zei in een e-mailinterview dat financiële markten voor de gemiddelde persoon moeilijk te begrijpen zijn. Er zijn zoveel verschillende financiële producten dat de gemiddelde persoon niet kan concurreren met degenen die rijk genoeg zijn om adviseurs te betalen. “Stel je voor dat je een AI-assistent hebt die al het geld dat je op je bankrekening hebt kan scannen en vervolgens de beste producten kan aanbevelen waarin je kunt kopen/investeren”, zei Jutla. “Deze AI kan worden geprogrammeerd om voortdurend naar betere deals te zoeken en de rijkdom van de persoon in de gaten te houden.” Veel hedgefondsen gebruiken al AI en algoritmen om de rijkdom in de beleggingswereld te vergroten, automatisch transacties uit te voeren wanneer de omstandigheden rijp zijn en verliezende transacties te beëindigen wanneer de markten naar beneden gaan, zei Jutla. “Als de gemiddelde persoon toegang zou hebben tot een AI-app/software voor rijkdom, zou dit de macht radicaal terugbrengen naar de gemiddelde persoon en hen ook helpen hun eigen financiën beter te begrijpen en een actieve rol te spelen in het creëren van rijkdom”, voegde hij eraan toe. Een nadeel van AI die de economie controleert, is de mogelijkheid dat de machines een fout kunnen maken en chaos kunnen veroorzaken, zei Jutla, eraan toevoegend dat “de AI ‘schurk’ zou kunnen worden vanwege slechte programmering.”