Skip to content

Hoe AI je gedachten leert lezen

28 de juni de 2021
GettyImages 1081904172 1ce8edf790e341d3b87bfc24046e3b15

Belangrijkste leerpunten

  • Onderzoekers werken aan manieren waarop computers menselijke gedachten kunnen begrijpen.
  • Kunstmatige intelligentie kan ontdekken tot wie je je aangetrokken voelt door hersenscans te onderzoeken, beweren onderzoekers.
  • De huidige AI-technologie kan leren van hoe handelaren zich gedragen op de financiële markten en zien welke signalen aangeven dat een aandeel aantrekkelijk is voor beleggers.

Computers zouden ooit je gedachten kunnen lezen, waardoor alles, van online daten tot videogames, een stuk eenvoudiger wordt, zeggen experts. Kunstmatige intelligentie (AI) kan ontdekken tot wie u zich aangetrokken voelt. Een computerprogramma kon afbeeldingen genereren van gezichten waarvan het wist dat bepaalde gebruikers het aantrekkelijk zouden vinden door hersenscans te onderzoeken. Het maakt deel uit van een groeiende inspanning om computers te bouwen die onze gedachten kunnen begrijpen. “Een dergelijk systeem kan worden gebruikt om de inhoud te selecteren die aan een bepaalde gebruiker moet worden geleverd”, zei Radek Kamiński, CEO van nexocode, een bedrijf dat zich richt op AI-implementatie en -consulting, in een e-mailinterview. “We zien bijvoorbeeld waarschijnlijk gepersonaliseerde advertenties met zowel inhoud als presentatie geoptimaliseerd op basis van impliciete en expliciete signalen die van u zijn verzameld.”

Beroemdheden trekken de hersenen aan

De AI, ontwikkeld door een team van de Universiteit van Helsinki en de Universiteit van Kopenhagen, is ontworpen om nepfoto’s van gezichten te genereren. De onderzoekers trainden het systeem met 200.000 afbeeldingen van beroemdheden die werden getoond aan 30 studiedeelnemers, wiens hersenactiviteit werd gevolgd met behulp van elektro-encefalografie, een manier om elektrische signalen in de hersenen te meten. Er was een toename van hersenactiviteit wanneer deelnemers een foto te zien kregen van een gezicht dat ze aantrekkelijk vonden. Sommige AI-systemen die al beschikbaar zijn, proberen onze gedachten te voorspellen zonder de hersenen te meten. AI-technologieën kunnen bijvoorbeeld leren van de manier waarop handelaren zich op de financiële markten gedragen en zien welke signalen aangeven dat een aandeel aantrekkelijk is voor beleggers.

“Op dezelfde manier kunnen de huidige AI-technologieën bepalen of een bedrijf aantrekkelijk is voor zijn huidige werknemers”, zei Jacob Sever, mede-oprichter van Sumsub, een startup die bedrijven voorziet van AI-gestuurde tools voor identiteitsverificatie, in een e-mailinterview. “Het kan de acties van de persoon op kantoor evalueren om te zien of ze klaar zijn om te stoppen.” Facebook en Google hebben beide al AI die aantrekkingskracht kan meten op basis van je betrokkenheid, merkte Matthew Armstrong, chief operating officer van Deepfakes, een AI-gestuurde deepfake-generator-app, op in een e-mailinterview. “Facebook weet bijvoorbeeld naar wiens profielen je kijkt en zal je meer mensen in je feed laten zien die er hetzelfde uitzien op basis van hun computervisie AI,” voegde hij eraan toe. “Zo’n systeem kan worden gebruikt om de inhoud te selecteren die voor een bepaalde gebruiker moet worden verzorgd.” Als het beschikbaar komt, zal AI die hersenscans gebruikt waarschijnlijk voor winst worden gebruikt, zei Armstrong. “Door de aantrekkelijkheid van mensen in advertenties te vergroten, kunnen grote advertentiebedrijven zoals Google en Facebook hogere klikfrequenties en meer betrokkenheid op hun platforms verwachten”, voegde hij eraan toe. “Het is ook waarschijnlijk dat snode acteurs deze technologie kunnen gebruiken om mensen uit te buiten door je een gezicht te geven dat je erg aantrekkelijk vindt en vervolgens om geld of andere waardevolle informatie te vragen.”

AI die denkt zoals wij

In plaats van computers onze gedachten te laten lezen, zou AI meer op menselijke hersenen kunnen gaan lijken, zei Manjeet Rege, de directeur van het Centrum voor Toegepaste Kunstmatige Intelligentie aan de Universiteit van St. Thomas, in een e-mailinterview. “Er zijn enkele structurele overeenkomsten tussen bepaalde aspecten van de hersenen en een neuraal netwerk,” zei Rege. Rege merkte bijvoorbeeld op dat menselijke visuele en neurale netwerken beelden door verschillende lagen verwerken. En toch, ondanks die gelijkenis, weten we nog steeds niet echt hoe het menselijk brein functioneert.

Maar AI laten werken als het brein is ongelooflijk complex, zeggen experts. Het bestuderen van de hersenen, inclusief de miljarden hersencellen, is vergelijkbaar met het onderzoeken van de miljarden sterren aan de hemel, zei Pascal Kaufmann, president van AI-organisatie Mindfire, in een e-mailinterview. “Als je te dichtbij bent, lijken hersencellen chaotische apparaten,” zei Kaufmann. “Als je te ver weg bent, is het hersenweefsel ontmoedigend omdat het de meest complexe structuur is die we kennen.” Ondanks decennia van langzame vooruitgang, begrijpen onderzoekers steeds beter hoe de hersenen werken, en de resultaten kunnen hun vruchten afwerpen in betere computers. “Het begrijpen van de principes van intelligentie kan de ultieme stimulans zijn voor menselijke vooruitgang”, zei Kaufmann. “En het zou een tijdperk van volledig nieuwe toepassingen kunnen openen.”