Skip to content

Hoe Aloha muzikanten helpt op afstand te repeteren

3 de juli de 2021
unnamed2 e3944873e12b4e958b1de3e34d1657ef

Belangrijkste leerpunten

  • Een nieuwe technologie van Elk Audio maakt een verbinding met lage latentie mogelijk om muzikanten te helpen samen in realtime te repeteren.
  • De San Francisco Opera heeft het Aloha-systeem van Elk Audio gebruikt om zich voor te bereiden op hun eerste live optreden in meer dan een jaar.
  • Elk Audio heeft de technische commerciële release van Aloha ingesteld voor dit najaar.
Het afgelopen jaar moesten muzikanten hun persoonlijke repetities verschuiven naar sessies op afstand, maar latentieproblemen met Zoom zijn altijd een probleem bij het maken van muziek in realtime. Elk Audio probeert daar verandering in te brengen met zijn Aloha-systeem met ultralage latentie. Hoewel het nog steeds alleen in bètatests is, maakt Aloha van Elk Audio het voor alle soorten muzikanten mogelijk om samen te oefenen met het spelen van muziek in totaal verschillende steden, waardoor de vertragingstijd die de creatieve stroom onderbreekt effectief wordt geëlimineerd. “Ons uiteindelijke doel is om elke muzikant met elkaar te verbinden”, vertelde Michele Benincaso, de oprichter en directeur van Elk Audio, aan Lifewire via een videochat.

Muziek maken met lage latentie

Elk Audio begon meer dan vijf jaar geleden te werken aan de Aloha-technologie. Toch zag het bedrijf pas afgelopen maart de onmiddellijke behoefte aan zoiets. Toen iedereen, ook muzikanten, hun leven overdroeg aan Zoom, werd duidelijk dat het platform niet de beste plek was om in realtime muziek te oefenen. “Er is maar zoveel dat je met Zoom kunt doen”, vertelde Bjorn Ehlers, de chief marketing officer bij Elk, via video aan Lifewire. “Zoom is geweldig om te praten, maar je kunt het niet gebruiken om te zingen of muziek af te spelen als je tegelijkertijd geluiden wilt maken.” “Samen live muziek maken is wat muzikanten echt moeten doen om hun kunst te perfectioneren.” Voer Aloha in, dat de latentiesnelheid verlaagt van 500 milliseconden (uw gemiddelde Zoom-oproep) tot 10 of 20 milliseconden. De Aloha-technologie werkt in drie delen om de latentie terug te brengen tot dezelfde tijd alsof je in een kamer bent met iemand die ongeveer drie meter van elkaar verwijderd is. “Ten eerste, wanneer je het signaal verzendt, neemt het je bestelling op en zet het om in code en bereidt het voor op het netwerk. Het tweede deel is het eigenlijke netwerk, dat is internet”, zei Ehlers. “En het derde deel is het nemen van die code en het terug converteren naar audio aan de ontvangende kant.” Voor de muzikanten die de technologie tot nu toe hebben gebruikt, zei Ehlers dat ze feedback hebben gekregen dat het een heel “vertrouwd gevoel” is om live met elkaar te spelen. “Ik denk dat veel muzikanten, als ze het uitproberen, denken dat het heel ongemakkelijk en anders zal voelen dan vroeger,” zei hij. “Maar als je begint te spelen, kun je geboeid raken door de muziek en vergeet je dat je niet in dezelfde kamer bent.”

Virtuele repetities mogelijk gemaakt

Voor de muzikanten en zangers in de San Francisco Opera was Aloha een doorbraak in hun virtuele repetities tijdens de pandemie. De huisartiesten van de opera, bekend als Adler Fellows, hebben sinds december 2019 niet meer persoonlijk opgetreden, dus om zich voor te bereiden op hun eerste optreden sindsdien, vertrouwden ze op Aloha. “Wat Aloha ons in staat heeft gesteld om te doen, is het soort coaching te geven dat je zou hebben gehad in de aanloop naar live optredens”, vertelde Matthew Shilvock, de algemeen directeur van de San Francisco Opera, in een videogesprek aan Lifewire.

The San Francisco Opera Adler Fellows

“We hebben onze coaches en onze stemdocenten die met de zangers werken [through Aloha] zodat zodra we die eerste dag van persoonlijke repetitie hebben bereikt, ze klaar zijn om te gaan.” De San Francisco Opera Adler Fellows zullen vanaf 29 april optreden in een drive-in-serie. Shilvock zei dat hij zonder de Aloha-technologie dat niet doet Ik weet niet of de klassiek geschoolde musici van de opera voldoende voorbereid zouden zijn geweest om op te treden. [using Aloha]-als een pianist die een zanger hoort ademen en daarop kan reageren,” zei hij [Aloha] heeft een echt vermogen om de manier waarop mensen denken over het maken van muziek te transformeren. Zeker tijdens de pandemie, maar ook daarbuiten.”

‘Aloha’ naar de toekomst

In een postpandemische wereld zei Benincaso dat hij ziet dat Aloha-toepassingen mogelijk gaming en virtuele en kunstmatige realiteit kunnen omvatten. Nog eerder wil hij Aloha-technologie uitbreiden om zowel audio- als video-elementen te combineren voor livestreaming-mogelijkheden. “Dus je kunt deze virtuele repetitie nemen en er een virtueel podium van maken op een manier om op te treden voor publiek op sociale media of welk platform dan ook naar keuze”, zei hij. Aloha zal dit najaar beschikbaar zijn voor commerciële release, waardoor muzikanten die broodnodige verbinding krijgen die ontbrak. “Samen live muziek spelen is wat muzikanten echt moeten doen om hun kunst te perfectioneren”, zei Ehlers.