Skip to content

Hoe Amazon (en anderen) werknemers bespioneren

27 de juni de 2021
GettyImages 1032942366 4a51349c08fc46b198ce5e25d547e4db

Belangrijkste leerpunten

  • Ongeveer 80 procent van de bedrijven volgt werknemers op de een of andere manier.
  • Werken op afstand heeft geleid tot meer toezicht door werkgevers.
  • Twee Amerikaanse senatoren zeggen dat Amazon te ver is gegaan om vakbondsorganisatie de mond te snoeren.

Amazon’s monitoring van de vakbondsactiviteiten van werknemers overschreed een grens en trok het vuur van twee Amerikaanse senatoren die opriepen om een ​​einde te maken aan wat zij “verontrustend” en “extreem” bedrijfsgedrag noemden. De brief van 16 september van senator Sherrod Brown (D-OH) en senator Ron Wyden (D-OR) aan Amazon-CEO Jeff Bezos over het monitoren van Amazon-chauffeurs onderstreept een groeiende trend in de Amerikaanse industrie, waar bedrijven toezicht houden op werknemers met een invasief niveau van tracking op sociale media en elektronische apparaten. Michael Elkins, een arbeids- en arbeidsadvocaat in Florida, zegt dat als het gaat om bedrijven in de particuliere sector, er een grote vrijheid is in wat ze kunnen doen. “Werkgevers in de particuliere sector zijn vrij om de sociale media-accounts van hun werknemers te controleren en in de meeste gevallen (er zijn enkele uitzonderingen voor wat ‘gezamenlijke activiteit’ wordt genoemd) actie te ondernemen tegen een werknemer op basis van wat er wordt gepost”, schreef Elkins in een e-mail naar reddingsdraad.

Amazon en NLRA

Elkins zei dat Amazon mogelijk in strijd is met de National Labour Relations Act, die de rechten van werknemers beschermt om arbeidsomstandigheden te bespreken en te organiseren. “Omdat Amazon naar verluidt werknemers bespioneert die over arbeidsomstandigheden praten, lopen ze mogelijk in strijd met de NLRA, die de rechten van werknemers beschermt om arbeidsomstandigheden te bespreken en te organiseren”, aldus Elkins. “Als Amazon een tool heeft gemaakt om in te breken in privégroepen, dan spreekt dat boekdelen over hun cultuur. Juridisch of anderszins, een slechte werkgeverscultuur is een recept voor rampen”, voegde hij eraan toe.

Een werknemer laadt een vrachtwagen met pakketten in een Amazon-verpakkingscentrum

Senatoren Brown en Wyden vinden dat Amazon te ver is gegaan. “De omvang van dit toezicht, de moeite die Amazon deed om het voor uw eigen werknemers verborgen te houden, en het toegegeven doel ervan zijn buitengewoon verontrustend en geven aan hoe groot de bedreiging is die Amazon zijn eigen werknemers beschouwt”, aldus de senatoren. schreef.

Werken op afstand is een katalysator

Met ongeveer 88 procent van de werknemers die vanuit huis werken, bespioneren steeds meer Amerikaanse werkgevers hun eigen werknemers, volgens Brian Kropp, een VP bij bedrijfsadviesbureau Gartner. “Dit is nu de moderne werkplek”, zegt Kropp in een verklaring. “Als je bij een middelgroot tot groot bedrijf werkt, is de kans groot dat de verschillende gedragingen die je vertoont door je werkgever worden gevolgd, gegenereerd en verzameld door iemand in de organisatie”, zegt hij. Het tumult tegen Amazon is echter niet alleen dat de online gigant zijn werknemers afluistert, maar de reden waarom: Amazon’s inspanningen om vakbondsorganisatie de kop in te drukken.

Een Orwelliaans cadeau

De senatoren citeerden een Vice Nieuws rapport over een geheim programma dat de berichten van werknemers in gesloten Facebook-groepen controleerde. “Uw bedrijf heeft dit programma het Orwelliaans klinkende Advocacy Operations Social Listening Team genoemd. Dit programma geeft regelmatig updates aan het bedrijfspersoneel over de inhoud en frequentie van de berichten van werknemers, inclusief de identiteit van de werknemers die de berichten hebben geplaatst…” de senatoren schreven. “Als Amazon een tool heeft gemaakt om in te breken in privégroepen, dan spreekt dat boekdelen over hun cultuur.” Amazon reageerde in een verklaring. “We hebben verschillende manieren om feedback van chauffeurs te verzamelen en we hebben teams die elke dag werken om ervoor te zorgen dat we pleiten voor het verbeteren van de chauffeurservaring, met name door rechtstreeks van chauffeurs te horen. “Toen we op de hoogte waren, ontdekten we één groep binnen onze levering team dat informatie uit gesloten groepen verzamelde. Terwijl ze chauffeurs probeerden te ondersteunen, voldoet die aanpak niet aan onze normen, en ze doen dit niet langer omdat we andere manieren hebben waarop chauffeurs ons hun feedback kunnen geven.”

Volgens Gartner monitort zo’n 80 procent van de bedrijven werknemers met behulp van een reeks tools en gegevensbronnen. Dat is meer dan 50 procent in 2019 en 30 procent in 2015. De Electronic Frontier Foundation (EFF), een privacybeschermingsgroep, zegt dat werknemers zich grote zorgen moeten maken. De onafhankelijke non-profitorganisatie die al 30 jaar werkt aan de bescherming van online privacy en een basisdocument publiceert over hoe surveillance werkt, evenals een toolgids met instructies voor het installeren van de meest veilige applicaties.

Trackingtools

Gartner’s Kropp zegt dat werkgevers een breed scala aan tools gebruiken om werknemers te volgen, waaronder het schrapen van gegevens uit programma’s zoals Slack en Microsoft Teams om het moreel van werknemers te meten; biometrie waarbij sommige bedrijven webcams gebruiken om gezichtsuitdrukkingen te volgen; microchips in het lichaam van de werknemer voor gemakkelijker toegang tot beveiligde locaties; en programma’s zoals Euclid, die het aantal mensen bijhoudt dat bedrijfsvergaderingen bijwoont met behulp van Wi-Fi om ze te volgen. Bedrijven en organisaties die zo verschillend zijn als Verizon, Allstate, Emory University en de stad Denver gebruiken ‘bossware’ om hun werknemers te controleren. In een wereld van sociale media verdwijnt privacy snel. Het lijkt erop dat bedrijven hun inspanningen opvoeren om over hun werknemers te waken.