Skip to content

Hoe Android-spam te vermijden

15 de augustus de 2021
Nexus 5 with android logo 56a401095f9b58b7d0d4e6af

Wat te weten

  • Gratis apps bevatten advertenties die het scherm kunnen onderbreken of een deel van het scherm kunnen blokkeren. Of ze vereisen een bezichtiging of een actie.
  • Andere soorten spam: Pushmelding spam verschijnt wanneer u de app niet gebruikt. Pictogramspamadvertenties linken naar onsmakelijke sites.
  • Als u spam wilt detecteren, kunt u een advertentienetwerkdetector zoals Ad Detector overwegen en alleen downloaden van Google Play of een vertrouwde site.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u spam op Android-apparaten kunt herkennen, vermijden en verwijderen. We bespreken ook hoe dit soort spam werkt en wat u kunt doen om ze te voorkomen. De opgenomen informatie omvat alle Android-telefoons, ongeacht wie uw apparaat heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

Waar zijn de advertenties?

Hier volgen enkele manieren waarop advertenties in apps worden weergegeven:

  • Het scherm wordt onderbroken door een advertentie.
  • Een advertentie blokkeert een hoek van het scherm.
  • U moet een advertentie bekijken voordat u de app kunt gebruiken.
  • Je moet een advertentie bekijken om iets te doen wat je wilt in de app (zoals een level in een game voltooien).

Veel apps hebben betaalde versies die niet duur zijn. Wanneer u voor de app betaalt, worden de advertenties niet meer weergegeven.

Push-notificatie-advertenties

Pushmeldingen, pushmeldingen en spammeldingen zijn termen die het gebruik van Android-functionaliteit door spammers beschrijven om vervelende dingen te doen wanneer u de app niet actief gebruikt. Deze functie is een goede zaak wanneer deze acties uitvoert die u wilt, zoals u op de hoogte stellen van nieuwe e-mailberichten. Maar het is niet zo goed als het wordt gebruikt om producten te verkopen die u niet wilt of om u voor de gek te houden door te denken dat u op een legitieme productupdate-waarschuwing klikt terwijl u daadwerkelijk een proces start om u aan te melden voor een service die geld kost.

Pictogram Spam-advertenties

Een ander type spam was zo erg dat het werd verbannen op Google Play. Het is echter mogelijk dat u het tegenkomt als u oudere versies van apps installeert vanuit een app store van derden. Als u het Android-besturingssysteem gebruikt, is Google Play de enige plaats waar u apps moet downloaden. Er kunnen uitzonderingen zijn, zoals een eigen app die door uw werkgever wordt gebruikt. Gebruik alleen externe bronnen die u vertrouwt. Deze advertenties verschijnen op het startscherm als pictogrammen, alsof u een nieuwe app hebt gedownload terwijl u dat eigenlijk niet heeft gedaan. Ze kunnen verschijnen wanneer je een andere app hebt gedownload, en de nep-app is gekoppeld aan een advertentienetwerk dat neppictogrammen maakt. Sommige van deze neppictogrammen kunnen linken naar een app-markt die geen Google Play is.

Ontdoen van spam-apps

Probeer een advertentienetwerkdetector zoals Ad Detector om apps die spam genereren te detecteren. Deze apps zullen geen ongewenste spam-apps verwijderen, maar ze vertellen je welke problemen veroorzaken, en je kunt ervoor kiezen om ze te verwijderen. Let bij het kiezen van een advertentienetwerkdetector op de beoordelingen en bekijk de opmerkingen om er zeker van te zijn dat u niet per ongeluk een andere spamgenerator downloadt.