Skip to content

Hoe Animatic wordt gebruikt in film en animatie

14 de september de 2021
GettyImages 905018618 5bcf6265c9e77c0051b7373a

Misschien heb je de term gehoord geanimeerd eerder, of misschien hoor je het nu voor het eerst. Een animatic is een preproductietool die zowel in film als in animatie wordt gebruikt, hoewel het in de animatie-omgeving vaker wordt aangeduid als een animatic. We hebben eerder gesproken over wat een storyboard is, en een stap verder brengt ons bij wat een animatic is. Een storyboard is dus een reeks afbeeldingen die zijn opgesteld om de richting aan te geven, evenals een visuele weergave van de beelden van elke scène. Een animatic neemt die individuele afbeeldingen en plaatst ze in een filmbestand en voegt audio toe. Je verandert in wezen je storyboard in een film. De Lion King-vergelijking tussen het storyboard en de uiteindelijke animatie is ook een voorbeeld van een animatie. Ze hebben de stilstaande storyboard-afbeeldingen genomen en getimed en omgezet in een film, waardoor het een animatie is geworden.

Een storyboard veranderen in een animatie

Dus wat is het voordeel van het nemen van een storyboard en er een animatie van maken? Door er een animatie van te maken, wordt veel van de uitleg verwijderd die onder het storyboard moet worden gedaan of door iemand die ze presenteert. Een animatic spreekt veel meer voor zich omdat het beweegt en een dialoog heeft. Het is ook een veel duidelijkere weergave van hoe het eindproduct eruit zal zien. Als je aan animatie werkt, zul je vaak merken dat je werken in uitvoering laat zien aan mensen die niet bekend zijn met kunst, zodat ze het moeilijk kunnen vinden om zich een voltooid project voor te stellen van ruw werk. Een animatie staat veel dichter bij het eindproduct, dus het is gemakkelijker voor mensen om zich voor te stellen hoe het zal uitpakken. Als je naar de animatie van Adventure Time kijkt, kun je je voorstellen hoe je weet dat de personages eruit zien in de scènes waarin ze als schetsen tekenen, het is een kortere sprong voor de verbeelding.

Het voordeel van een animatic

Het grootste voordeel van een animatic is echter dat het helpt bij het definiëren van de timing. Als kijker van een storyboard kun je bepalen hoe lang elke scène is door hoe lang je naar een enkele foto kijkt. Als we om de een of andere rare reden een half uur naar de eerste foto staren, betekent dat dat de eerste opname een half uur duurt in onze interpretatie van het storyboard. Met een animatie kun je super precies communiceren hoe lang elke opname duurt en de timing van het hele stuk. Je krijgt echt de timing over wanneer een actie plaatsvindt versus wanneer een camerabeweging plaatsvindt of wanneer een dialoog plaatsvindt in relatie tot de actie.

Animatic is handig bij het werken met een groep

Dus wanneer het wordt overhandigd aan een animator, weten ze precies wat ze moeten tekenen en hoe ze het moeten tekenen van het storyboard, maar ook precies hoe lang het moet duren dankzij de animatie. Net als storyboards zijn ze erg handig als je in een groep werkt in plaats van alleen. Als je alleen werkt, maak je misschien geen animatie voor iets omdat je het allemaal al in je hoofd hebt, maar sommige mensen doen het omdat het hun workflow helpt sturen. Je moet gewoon beide manieren proberen en kijken welke beter bij jou past! Kortom, een animatic is een storyboard dat is omgezet in een film, waaraan belangrijke stukjes geluidseffecten, muziek of dialoog zijn toegevoegd. De animatie geeft een exacte weergave van hoe lang elke opname en actie zal duren door het storyboard te timen om het laatste stukje animatie weer te geven.