Skip to content

Hoe Apple Music TV je nostalgie wil vastleggen

15 de juni de 2021
thumbnail apple music tv b279f09d834744328cd17e367560b4a4

Belangrijkste leerpunten

  • De jaren ’80 en ’90 maken een comeback met Apple’s nieuwste innovatieve kijk op op muziek gebaseerde televisie met Apple Music TV.
  • Er blijven vragen over het succes van het businessplan van Apple Music TV.
  • Nostalgie is een belangrijke culturele kracht geworden in de moderne westerse cultuur, omdat bedrijven en creatievelingen naar het verleden kijken voor inspiratie.

De lancering van Apple Music TV doet ons afvragen waarom de techgigant geïnteresseerd is in schijnbaar achterhaalde vormen van media-uitzendingen. Zoals gemeld door Verscheidenheid, Apple Music TV is een gratis, in de VS exclusieve, 24-uurs livestream van ’s werelds populairste video’s, samengesteld door hun team van muziekexperts via de Apple Music- of Apple TV-apps (via internetbrowsers, iPhones, iPads of Apple TV-apparaten ). Het kanaal probeert ook de markt van het verleden opnieuw vorm te geven met zijn eigen versie van videopremières die deze vrijdag beginnen met twee artiesten – Joji’s “777” en Saint Jhn’s “Gorgeous” – om 12.00 uur ET en elke volgende vrijdag wanneer nieuwe video’s worden vrijgegeven . Het richt zich ook op andere exclusieve, muziekgerelateerde inhoud waarin Apple heeft geïnvesteerd, zoals concertfilms en interviews met muziekartiesten, vergelijkbaar met MTV en BET uit het verleden. “Het is een tijdperk dat een comeback maakt. Als je op TikTok of Instagram naar al deze kinderen kijkt, zijn ze zo geïnspireerd door de mode van de jaren ’90 vooral en zelfs de jaren ’80 in mindere mate,” Texas-based creative Sondra Bishop zei in een persoonlijk interview. “Ze zeggen dat het 20 tot 30 jaar duurt voordat nostalgie voet aan de grond krijgt als de mensen in die tijd volwassen worden en de creatievelingen achter wat we zien in mode, muziek, kunst, film en televisie. En ik denk dat we dat zeker zien met deze heropleving van de jaren ’90 over al die media.”

De comeback van muziektelevisie

Als zelfverklaarde kenner van de muziek en mode uit de jaren ’80, was Bishop in de buurt toen muziekvideo’s voor het eerst debuteerden in 1981 op de nu legendarische MTV met de toepasselijke naam “Video Killed the Radio Star” van The Buggles. “Daarvoor hadden we Dick Clark en andere plaatsen om optredens te bekijken, maar daar [weren’t] echt alle muziekvideo’s … om deze industrievorm te zien en een hoofdbestanddeel van de populaire cultuur te worden tot nu toe, waar het, bijna net zo snel, een overblijfsel uit het verleden is geworden, is nogal wat,” zei ze.

Tegenwoordig zitten tweens en tieners niet voor hun televisie te wachten met ingehouden adem om een ​​glimp op te vangen van de nieuwe videoclip van hun favoriete artiest. Nu lanceren ze gewoon YouTube op hun smartphone, tablet of smart TV en binnen enkele seconden hebben ze toegang tot een uitgebreide reeks op muziek gebaseerde inhoud om te ervaren wanneer ze maar willen, hoe lang ze willen. In feite heeft internet de videoster gedood. MTV is een schil van zijn vroegere zelf. Een kort overzicht van het tv-schema voor de komende week toont bijna elk tijdslot dat wipeout-tv-series speelt Belachelijkheid met een paar films en realityshows zoals 16 en zwanger en Meerval ook tijdvakken innemen. Buiten de prijsuitreikingen speelt muziek zelden of nooit een rol in de dagelijkse activiteiten van het station, in tegenstelling tot de naam. Betreed Apple Inc. Als innovator op het gebied van technologie kunnen we gerust stellen dat waar Apple ook gaat, de industrie volgt. Net als Amazon staat het in een klasse apart als het gaat om zijn concurrenten en zijn poging om de industrie van muziektelevisie nieuw leven in te blazen, maakt al furore. Dit leidt tot een belangrijke vraag waarom dit multinationale conglomeraat in de moderne tijd investeert in muziektelevisie en de directheid van app-gebaseerde platforms zoals Apple Music verbindt met de programmatische opstelling van traditionele tv. Het is een huwelijk dat nog moet worden getest. Maar met een publiek van meer dan 60 miljoen abonnees, is Apple misschien het meest geschikt om de theorie te testen of de nostalgiecultuur al dan niet voldoende cachet heeft om zichzelf te versterken tegen de directheid die gebruikers in de gedigitaliseerde entertainmentsector zijn gaan verwachten.

Nostalgie Moment

In haar boek uit 2001, ‘The Future of Nostalgia’, legde Harvard-hoogleraar literatuur en mediakunstenaar Svetlana Boym de aantrekkingskracht van nostalgie vast. Boym wordt beschreven als een belangrijke culturele kracht en voert het argument aan dat het even prospectief als retrospectief is: zowel bestaand als een verlangen naar het verleden, terwijl het ook probeert de toekomst samen te stellen door middel van een gemythologiseerd beeld. Van de heroplevingen van populaire IP’s uit de jaren ’80 en ’90 zoals Star Wars en Het naar series als Vreemde dingen en Wonder Woman 1984 Door te bouwen op een moderne constructie van het verleden, werden de late jaren 2010 en nu de jaren 2020 bepaald door een cyclische cultuur waarin het verleden een zalf voor het heden is geworden – en dat is waar Apple Music TV naar streeft. “De fantasieën uit het verleden, bepaald door de behoeften van het heden, hebben een directe impact op de realiteit van de toekomst”, schreef ze. “Het optimistische geloof in de toekomst is achterhaald, terwijl nostalgie, ten goede of ten kwade, nooit uit de mode raakte en griezelig eigentijds bleef.”