Skip to content

Hoe apps op de Mac te verwijderen

3 de juli de 2021
macbook home 5a9665efeb97de0036526665

Er is geen goede reden om programma’s die u niet gebruikt op uw Mac te houden, en een beetje schoonmaak op dit gebied kan ruimte op uw schijf vrijmaken. Het verwijderen van apps op de Mac is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. Zelfs als het een beetje obscuur is, is het in ieder geval niet gemakkelijk om per ongeluk een app te verwijderen. Met een Mac heb je verschillende opties als het gaat om het verwijderen van applicaties. Hier zijn methoden die u kunt gebruiken. De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Lion (10.7).

Apps verwijderen met behulp van de prullenbak

De eenvoudigste manier om een ​​app of programma van je Mac te verwijderen, is door de prullenbak in het Dock te gebruiken. Sleep de applicatie waar deze zich ook bevindt op uw Mac en zet hem in de prullenbak. Wanneer u de prullenbak leegt, wordt de toepassing verwijderd.

Apps verwijderen met de Finder

De methode met slepen en neerzetten om apps te verwijderen met de prullenbak werkt niet voor alle apps, maar als je het combineert met de Finder, kun je bijna elke applicatie verwijderen. Hier is hoe:

 1. Een Finder-venster openen door selecteren het dossier > Nieuw Finder-venster in de Apple-menubalk of door op de Vinder pictogram op het Dock.

  Apple-menubalk met vervolgkeuzemenu Bestand

 2. Klik Toepassingen in het linkerpaneel van het Finder-venster om de geïnstalleerde applicaties op uw computer te bekijken.

  Mac Finder-venster met toepassingen

 3. Klik op de Toepassing die u wilt verwijderen.

 4. Klik het dossier uit het vervolgkeuzemenu in de linkerbovenhoek van het scherm.

 5. Klik Verplaatsen naar prullenbak.

  Finder-venster op een Mac

 6. Klik en houd de prullenbak pictogram in het Dock.

 7. Klik Lege prullenbak in het pop-upmenu om de toepassing van uw Mac te verwijderen.

  Prullenbak in het Mac Dock

Apps verwijderen met behulp van een Uninstaller

Bepaalde apps kunnen een hulpprogramma voor verwijderen in de map Toepassingen bevatten. In dit geval wilt u de installatie ongedaan maken met die tool. Dit zijn vaak grote apps zoals Creative Cloud-producten van Adobe of de Steam-client van Valve. Om ervoor te zorgen dat ze volledig van uw computer worden verwijderd, gebruikt u het verwijderingsprogramma als dit bij de toepassing is geleverd.

 1. Open een Finder-venster en klik op Toepassingen om de toepassingen te bekijken die op uw computer zijn geïnstalleerd.

 2. Klik op de toepassing die u wilt verwijderen. Er wordt een map geopend om de inhoud ervan weer te geven, inclusief een verwijderprogramma als dat bestaat.

 3. Dubbelklik op het bestand met de titel Verwijderen in de map.

  Scherm van een Mac-app verwijderen

 4. Volg de instructies op het scherm om de applicatie te verwijderen. De aanwijzingen variëren afhankelijk van de toepassing die u verwijdert.

Apps verwijderen met Launchpad

Een andere optie voor het verwijderen van apps op een Mac is door het Launchpad te gebruiken. Dit is een gemakkelijke, probleemloze manier om de programma’s die u in de App Store koopt, te verwijderen.

 1. Klik op de Lanceerplatform pictogram op Dock.

  Launchpad-pictogram op het Mac Dock

 2. Zoek de app die u wilt verwijderen door de naam in het zoekveld boven aan het scherm in te voeren of door de pagina’s van Launchpad te bladeren. Houd het pictogram van de app die je wilt verwijderen ingedrukt wanneer je deze ziet totdat alle apps beginnen te trillen.

  Toepassing op Mac Launchpad

 3. Wanneer het pictogram begint te trillen, klikt u op de X dat ernaast verschijnt. Als er geen X naast de app staat, kun je deze niet verwijderen via het launchpad. Het kan vereist zijn door het besturingssysteem of een verwijderingsoptie hebben die u moet gebruiken.

 4. Klik Verwijderen om de verwijdering van de app te bevestigen.