Skip to content

Hoe Assisted GPS werkt in mobiele telefoons

20 de juli de 2021
GettyImages 142090532 59a2daab9abed50011a8716b

Uw smartphone werkt waarschijnlijk met zowel het Global Positioning System (GPS) als Assisted GPS (A-GPS). GPS haalt zijn informatie uit de constellatie van satellieten die in een baan om de aarde draaien. Assisted GPS, ook bekend als A-GPS of AGPS, haalt zijn informatie uit lokale zendmasten en verbetert de prestaties van standaard GPS op mobiele apparaten die zijn aangesloten op een mobiel netwerk.

Hoe verbetert Assisted GPS de prestaties?

Assisted GPS verbetert de locatieprestaties op twee manieren:

  • Het helpt de telefoon een snellere Time to First Fix (TTFF) te verkrijgen, wat de opstartprestaties aanzienlijk verbetert. Assisted GPS verzamelt en slaat informatie op over de locatie van satellieten met behulp van het mobiele netwerk, zodat de informatie niet per satelliet hoeft te worden gedownload.
  • Assisted GPS positioneert een telefoon of mobiel apparaat wanneer de GPS-signalen zwak of niet beschikbaar zijn. GPS-satellietsignalen dringen niet goed door muren en kunnen worden gehinderd door hoge gebouwen. Assisted GPS gebruikt de nabijheid van zendmasten om posities te berekenen wanneer GPS-signalen zwak of niet beschikbaar zijn.

Hoe GPS en Assisted GPS samenwerken

Een GPS-systeem moet satellietverbindingen maken en de baan- en klokgegevens vinden voordat het zijn locatie kan bepalen. Dit is de periode die bekend staat als de Time to First Fix (TTFF). Het proces kan 30 seconden tot een paar minuten duren voordat uw apparaat een signaal ontvangt; hoe lang precies hangt af van de omgeving en de hoeveelheid interferentie. In grote open gebieden is het makkelijker om een ​​signaal op te vangen dan in een stad met hoge gebouwen. Wanneer uw apparaat Assisted GPS gebruikt, is de tijd-tot-signaalacquisitie sneller. Uw telefoon haalt informatie over de locatie van satellieten op van de dichtstbijzijnde zendmast, wat tijd bespaart. Hierdoor ben je:

  • Krijg snellere signaalacquisitie
  • Bespaar de levensduur van de batterij
  • Ontvang locatie-informatie, zelfs als GPS geen signaal kan krijgen

Op zichzelf positioneert Assisted GPS het mobiele apparaat niet zo dicht als GPS, maar door samen te werken, dekken de twee alle bases. Alle moderne telefoons hebben een A-GPS-chip, maar niet alle telefoons gebruiken deze. Als u op zoek bent naar een nieuwe smartphone, vraag dan of deze een volledige, autonome Assisted GPS heeft die voor de gebruiker toegankelijk is. Dit is de beste configuratie voor gebruikers, hoewel slechts enkele telefoons dit ondersteunen. Sommige telefoons bieden mogelijk slechts beperkte A-GPS.