Skip to content

Hoe automatische gezichtsherkenning de privacy in het echte leven kan vernietigen

28 de juli de 2021
GettyImages 1139860049 6fbb999a7ab54a21b19acef0fd380822
  • Gezichtsherkenning wordt veel gebruikt door zowel de politie als particuliere bedrijven.
  • Het verbod van Portland stopt alle gebruik door de overheid en openbare inzet door particuliere bedrijven.
  • De sleutel tot het verslaan van deze technologie is om het publiek bewust te maken.

Portland heeft zojuist gezichtsherkenning verboden in een poging de privacy van zijn burgers te beschermen, en voegt een flinke dagelijkse boete toe als bedrijven of overheidsinstanties worden betrapt op het gebruik van de technologie. Gezichtsherkenning op grote schaal als deze is niet zoals FaceID op je iPhone. In plaats daarvan kan het worden gebruikt om uw verblijfplaats te volgen of eerder veroordeelde winkeldieven te identificeren voordat ze zelfs maar een nieuw misdrijf plegen. Het is nog erger als je niet blank bent: Amazon’s Rekognition, bijvoorbeeld, identificeert mensen met een donkere huid eerder als eerder gearresteerd voor een misdrijf. Is het een wonder dat de techgigant $ 24.000 heeft uitgegeven aan lobbyen tegen de rekening? “Ik denk dat veel mensen zich waarschijnlijk niet bewust zijn van de ontoereikende maatregelen die zijn genomen door overheidsinstanties en hun aannemers om deze bijzonder gevoelige informatie te beveiligen,” vertelde Nathan Sheard, associate director van de gemeenschapsorganisatie van de Electronic Frontier Foundation (EFF). reddingsdraad via e-mail. “Velen zijn zich er niet van bewust dat [US Customs and Border Protection] Alleen aannemers hebben toestemming gegeven voor het in gevaar brengen van kenteken- en gezichtsgegevens van meer dan 100.000 personen.”

Waar wordt gezichtsherkenning gebruikt?

Het is niet alleen de grenswacht die geautomatiseerde gezichtsherkenningstechnologie (AFR) gebruikt. Het wordt ook gebruikt in winkels om bekende winkeldieven te identificeren, op luchthavens om immigratie- en paspoortcontroles te automatiseren, voor seizoenkaarthouders om de rijen bij sportevenementen over te slaan, om schoolbezoek te volgen en zelfs om diefstal van toiletpapier in Chinese openbare toiletten te voorkomen. In het VK, dat meer dan een behoorlijk aantal bewakingscamera’s heeft (6 miljoen in 2015), kan gezichtsherkenning worden gebruikt om naar specifieke personen te zoeken door elk gezicht dat langs de camera loopt te scannen. Wat dacht je van dat sciencefictionfilmcliché, billboards die je herkennen en advertenties op je richten? Het is nu allemaal mogelijk en zou gemeengoed kunnen worden, tenzij de wet ingrijpt.

Misbruik van deze systemen is een reëel gevaar. Zodra gezichtsherkenning door de politie in een stad wordt ingezet, is het waarschijnlijk dat de reikwijdte van daaruit zal uitbreiden. Als er niets anders is, kunt u automatisch worden gevolgd waar u ook gaat, wat een einde aan privacy betekent. En als deze databases worden gelekt of gekaapt – zoals in het geval van de Amerikaanse douane en grensbescherming – kan die informatie aan iedereen worden verkocht. Er is nog een ander groot probleem: gestolen biometrische gegevens. In tegenstelling tot een soort ID-kaart, of zelfs een handtekening, die kan worden gewijzigd wanneer gecompromitteerd, heb je maar één gezicht en één set vingerafdrukken. Als een slechte acteur die eenmaal heeft, kunnen ze je voor altijd nadoen.

Hoe zit het met de verboden?

Het verbod van Portland gaat verder dan de meeste. Het verbiedt niet alleen lokale overheidsdiensten om de technologie te gebruiken (bijvoorbeeld de politie), het stopt ook particuliere bedrijven om het in openbare ruimtes te gebruiken. Dit betekent geen gerichte reclame en geen eindruns van de politie door het toezicht uit te besteden. “Dat gebeurt niet zonder het soort belangenbehartiging van de gemeenschap en het personeel dat we het afgelopen jaar hebben gezien.” Het verbod zegt dat “inwoners en bezoekers van Portland toegang moeten hebben tot openbare ruimtes met een redelijke veronderstelling van anonimiteit en persoonlijke privacy”, en roept het racisme op dat vaak in deze systemen is ingebouwd, zeggende: “Zwarte, inheemse en gekleurde gemeenschappen zijn onderworpen aan oversurveillance en ongelijksoortige en nadelige gevolgen van het misbruik van surveillance.”

Een ander belangrijk verbod is zojuist van kracht geworden in Wales, VK. De rechtbank heeft AFR verboden omdat de wet de realiteit nog steeds niet inhaalt. “Het betekent dat elk gebruik van AFR moet worden stopgezet totdat er een passende wettelijke basis is vastgesteld”, vertelde Daragh Murray van het Human Rights Centre van de Universiteit van Essex, VK aan New Scientist.

Gezichtsherkenning gebruikt op voetgangers in een straat in New York.

Daarentegen werden verboden in de VS vaak gesteund door de politie. “In veel van de steden waar een verbod op het gebruik van gezichtssurveillance door de overheid is aangenomen, werd dit gedaan met de steun van lokale politiediensten en andere instanties”, zegt Nathan Sheard van de EFF. En dat komt door groepen voor burgerlijke vrijheden die het publiek bewust maken. Deze druk heeft ook particuliere bedrijven gedwongen om in de rij te staan. “In het afgelopen jaar hebben we ook bedrijven als Amazon, IBM en Microsoft substantiële stappen zien nemen om hun betrokkenheid bij de ontwikkeling en implementatie van technologieën opnieuw te evalueren”, zegt Sheard. “Dat gebeurt niet zonder het soort belangenbehartiging van de gemeenschap en het personeel dat we het afgelopen jaar hebben gezien.” Protest en druk werken. Als u niet wilt dat uw echte leven zo uitgebreid wordt gevolgd als uw online leven, dan is het nog niet te laat. We moeten er gewoon tegen vechten.