Skip to content

Hoe bedrijven vrouwen in de technologie kunnen houden

26 de juni de 2021
GettyImages 1128252197 7b90255f5c23493890f0000a9b46b1c4

Belangrijkste leerpunten

  • De helft van de vrouwelijke werknemers zal hun technische baan op 35-jarige leeftijd verlaten, zo blijkt uit een studie.
  • De belangrijkste reden waarom jonge vrouwen technologische banen verlaten, is vanwege de niet-inclusieve bedrijfscultuur.
  • Bedrijven moeten betere rolmodellen en meer flexibiliteit bieden, zeggen experts.

Bedrijven moeten meer doen om vrouwen in technische banen te houden, aangezien de helft van de vrouwen die het veld in gaan op 35-jarige leeftijd vertrekt, blijkt uit een recent rapport. De belangrijkste reden waarom jonge vrouwen technologie verlaten, is vanwege de niet-inclusieve bedrijfscultuur, volgens het rapport van adviesbureau Accenture en de non-profit Girls Who Code. Het verlies van vrouwen bemoeilijkt de inspanningen om een ​​industrie te diversifiëren die al voornamelijk blank en mannelijk is. Om vrouwen te behouden, moeten bedrijven brede initiatieven lanceren, waaronder het aanmoedigen van ouderschapsverlof, het verstrekken van mentoren en het financieren van netwerken voor werknemersbronnen, zo blijkt uit het rapport. “Als je eronder komt, is de grootste factor voor vrouwen die technologie verlaten, dat ze vragen of dit een plek is waar ik thuishoor”, zei Gloria Samuels, Senior Managing Director bij Accenture, in een telefonisch interview. “Is dit een plek om mijn leven in balans te brengen? Wie waardeert mij? Is dit een plek waar ik mezelf helemaal aan het werk kan zetten?”

Verschillende perspectieven

Het oplossen van de problemen die ervoor zorgen dat vrouwen vertrekken, zal moeilijk zijn als mensen het niet eens kunnen worden over de oorzaak; er is een kloof tussen hoe bedrijven en hun werknemers de situatie met vrouwen bekijken, zo blijkt uit het rapport. Vijfenveertig procent van de HR-respondenten zei dat het “gemakkelijk is voor vrouwen om te gedijen in technologie”. Voor vrouwen is dat percentage 21 en daalt tot 8 procent voor gekleurde vrouwen. Minder dan de helft van de HR-leiders (38%) denkt dat het opbouwen van een meer inclusieve cultuur een effectieve manier is om vrouwen te behouden en vooruit te helpen. “Als je eronder komt, is de grootste factor voor vrouwen die technologie verlaten, dat ze vragen of dit een plek is waar ik pas.”

Het opvoeden van kinderen is een belangrijke reden waarom vrouwen technologische functies verlaten, zei Samuels, eraan toevoegend: “Het is niet alleen zwangerschaps- of vaderschapsverlof. Het is een erkenning, en vooral tijdens COVID op dit moment, hoe mensen proberen een evenwicht te vinden tussen thuisonderwijs en werkverantwoordelijkheden en werken met twee ouders gezinnen.” Voor werkende moeders is het bevorderen van flexibiliteit binnen bedrijven essentieel, zei Geraldine Teboul, wereldwijde SVP van marketing bij technologiebedrijf Signavio, in een e-mailinterview. “Organisaties moeten ervoor zorgen dat het binnen de bedrijfsmentaliteit past om gelijkheid en flexibiliteit voor vrouwen te bevorderen en dat vrouwen zich op hun gemak voelen om hun mening te geven”, aldus Teboul.

Ondanks de vooruitgang die de afgelopen decennia is geboekt op het gebied van gendergelijkheid, hebben vrouwen nog steeds een zwaardere last dan mannen bij het balanceren van werk en gezin, zei Shelley Gretlein, Vice President of Brand and Communications, Global Marketing bij het technologiebedrijf NI, in een e-mailinterview. “Zij zijn vaak degenen die hun werkuren daarvoor verminderen en vaak ten koste van hun carrière”, zegt Gretlein. “Dit contrast is nog groter geworden tijdens de wereldwijde pandemie, waar vrouwen nu de taak hebben om te jongleren met de enorme last van virtuele school en tegelijkertijd een nieuw pad van thuiswerken in kaart te brengen.”

Matchen met mentoren

Een van de redenen waarom veel vrouwen de technische beroepsbevolking verlaten, is omdat ze geen rolmodellen kunnen vinden, zeggen waarnemers. Neem D’vorah Graeser, CEO van KISSPatent, die zegt dat ze op 32-jarige leeftijd haar eerste bedrijf oprichtte omdat ze dacht dat ze geen alternatief had. “Ik zag geen pad binnen een organisatie waar geen enkele vrouw de carrièreladder had gehaald”, zei ze in een e-mailinterview. Het hebben van een mentor kan het verschil maken in het succes van vrouwen in technologie. Door jonge werknemers te matchen met ‘vrouwen die je zijn voorgegaan en zijn geslaagd, vrouwen die je zijn voorgegaan en zijn gestruikeld, en vrouwen die hun eerste promotie nog niet hebben verdiend, krijg je allemaal een sterke basis om te gedijen en perspectieven (ook bekend als wijsheid) tot groei”, zegt Gretlein.

Jonge onderneemster die door venster kijkt.

En hoewel de loonverschillen kleiner worden, zijn ze nog steeds een factor om vrouwen te behouden. Technische rollen betalen bovengemiddeld op elk opleidingsniveau; Volgens het Accenture-onderzoek is de mediane winst $ 82k versus $ 47k voor alle functies. En de loonkloof tussen mannen en vrouwen is kleiner in technische functies. Vrouwen in de informatica verdienen 87% van wat mannen verdienen versus 80% in alle functies. Maar slechts 45% van alle vrouwelijke techwerkers vertrouwt erop dat ze hetzelfde worden betaald als mannen; dit daalt tot 32% voor degenen die de technologie hebben verlaten. “Behoud vrouwen, gebruik zo nodig een extern bedrijf, door een audit van uw bedrijfscultuur uit te voeren en billijkheid te betalen”, zei Malaika Paquiot, productdirecteur bij K4Connect, in een e-mailinterview. “Luister en handel naar wat je hoort. Vrouwen zullen je vaak precies vertellen wat hun behoeften zijn.”

Veilige, diverse omgevingen

Het creëren van een gastvrije omgeving is net zo belangrijk als loongelijkheid, zeggen waarnemers. “Bedrijven moeten ook de toon zetten en absoluut duidelijk maken dat een bedrijf dat wordt gedomineerd door mannen slecht is voor het bedrijfsleven”, zei Jing Sun, mede-oprichter van IoTeX, in een e-mailinterview. “Seksisme is geen politieke kwestie. In plaats daarvan moet de hele organisatie de promotie van vrouwen zien als fundamenteel voor het succes van het bedrijf.” Het bevorderen van diversiteit is ook een deel van de oplossing, zei Graeser. “Technologiebedrijven moeten meer vrouwen, met name gekleurde vrouwen, aanwerven en duidelijke carrièrepaden bieden, zodat ze een toekomst hebben om te gedijen. Als de mensen hierboven blanke mannen zijn, is hun netwerk waarschijnlijk ook blanke mannen [who] zijn geneigd om mensen binnen hun netwerk aan te nemen.”

“Behoud vrouwen, gebruik zo nodig een extern bedrijf, door een audit van uw bedrijfscultuur uit te voeren en billijkheid te betalen.” Bedrijven moeten ook contact opnemen met gemeenschappen om contact te maken met vrouwen, zei Gretlein. “Empowerment en beloon vrouwelijke leiders omdat ze deel uitmaken van de gemeenschap, in besturen zitten voor STEM-non-profitorganisaties, jonge vrouwen begeleiden om de tegenslagen waarmee ze worden geconfronteerd te beheren, en echt waarde toevoegen aan toekomstige generaties vrouwen in de technologie.” Maar al deze inspanningen zullen tevergeefs zijn als ze genoeg zijn vrouwen hebben in de eerste plaats geen technische banen. Het aandeel vrouwen in technologie is de afgelopen 30 jaar afgenomen. Om deze kloof te overbruggen, moeten bedrijven actief vrouwen werven, zei Paquiot. “Maak het interviewen van vrouwen voor functies een vereiste, „zei zij. „Dringen op diverse kandidaten van het aanwerven van firma’s aan. Ga naar organisaties die vrouwen begeleiden om te rekruteren. Vertrouw niet alleen op verwijzingen van uw voornamelijk mannelijke werknemersbestand.”

Zakenvrouw in een rolstoel handen schudden met een andere persoon

Een recent model voor positieve werving was een testprogramma aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar alleen vrouwen de eerste zes maanden vacatures hadden. “Alleen als de rollen in die tijd niet door vrouwen konden worden vervuld, konden mannen solliciteren”, merkte Graeser op. “Dit dwong de leiders om buiten hun netwerk te zoeken en het resultaat was, niet verwonderlijk, dat ze plotseling vrouwen konden vinden die uitstekend geschikt waren voor de rollen.” De inzet wordt elke dag hoger voor vrouwen in de technische beroepsbevolking. De pandemie van het coronavirus legt een ongelijke last op werkende moeders. Hoe goed bedrijven hun vrouwelijke werknemers behouden, zou een sleutelfactor kunnen zijn in het economische herstel van het land.