Skip to content

Hoe Bose en AirPods kunnen helpen bij het moderniseren van hoortoestellen

1 de juli de 2021
ScreenShot2021 05 19at11.22.00AM 44c7e4fe66ab40b18480e5a9458d8de7

Belangrijkste leerpunten

  • De SoundControl-hoortoestellen van Bose zijn goedkoop en kunnen worden gekocht en gebruikt zonder een audioloog te raadplegen.
  • Draagbare technologie verandert de manier waarop we denken over medische apparaten zoals hoortoestellen.
  • Hoortoestelmakers zitten vast in het verleden.

Bose en Apple kunnen de hoortoestelindustrie het een en ander leren over draagbare technologie. Hoofdtelefoon- en luidsprekerbedrijf Bose gaat SoundControl-hoortoestellen rechtstreeks aan klanten verkopen. Ze kosten $ 850 per paar en worden geleverd met een telefoon-app. Dit klinkt misschien als een duur product, maar in feite is het concept behoorlijk radicaal. Ten eerste is $ 850 spotgoedkoop in termen van hoortoestellen. Ten tweede moeten hoortoestellen meestal via een arts worden gekocht. Het resultaat is dat veel gebruikers bij de basis blijven en hun tekortkomingen omzeilen. “De meeste dragers van hoortoestellen geven de voorkeur aan over-het-oor koptelefoons in plaats van pods, zodat ze hun hoortoestel tegelijkertijd kunnen blijven gebruiken, maar zelfs dan kan de combinatie van de twee echt irritante feedbackproblemen veroorzaken.” Henrietta Thompson, designjournalist en curator van de HearWear-tentoonstelling in het V&A, vertelde Lifewire in een e-mail.

Het probleem met hoortoestellen

Hoortoestellen zijn niet alleen duur, ze kosten vele duizenden dollars voor een paar, maar ze moeten ook worden goedgekeurd als medische hulpmiddelen en mogen alleen door artsen worden verstrekt. Dat is prima, in theorie, maar kijk in de praktijk maar naar AirPods. Ze pretenderen niet gehoorproblemen op te lossen, maar ze verpakken een ongelooflijke hoeveelheid technologie in kleine pakketjes. In combinatie met een iPhone kunnen AirPods de omringende audio versterken met Live Listen, het profiel van de muziek en het geluid van de iPhone afstemmen op uw gehoor en u zelfs waarschuwen voor geluiden die u misschien niet hoort, zoals deurbellen of autoclaxons. “In het oor-koptelefoons zijn meestal niet compatibel met hoortoestellen.” Gewone hoortoestellen zijn ook dorky als alle uitjes, terwijl AirPods een must-have accessoire zijn. “Medische gadgetbedrijven zijn nog steeds van mening dat de meeste mensen willen dat medische hulpmiddelen onopvallend en onzichtbaar zijn, maar dat zijn ze nooit”, zegt Thompson. “Het is ook niet nodig om er een punt van te maken in felle kleuren. Sieraden zijn zo persoonlijk, dus dat is ook moeilijk om goed te krijgen. Veel beter om draagbare technologie na te bootsen waar mensen echt naar verlangen. Wit, zwart en zilver zijn altijd stijlvoller dan plakpleister naakt.”

En het is niet alleen uiterlijk. Basisfunctionaliteit ontbreekt. Hoortoesteldrager en app-ontwikkelaar Graham Bower gaf Lifewire een lijst van zijn problemen met de meeste hoortoestellen:

  • Je moet het batterijcompartiment openen om ze uit te schakelen, waardoor de batterijen er soms uit vallen.
  • Geen handige draagtas als je ze eruit wilt halen.
  • Absoluut vreselijke app-ontwerpen, alsof ze zijn gemaakt door een 3-jarige met kleurpotloden.
  • Tal van instellingen om uit te kiezen wanneer u echt wilt dat ze gewoon werken.

We suggereren niet dat mensen met een gehoorverlies naar buiten moeten kunnen gaan om hoortoestellen te kopen bij de elektronicawinkel, maar we zijn soort suggereren. Een leesbril van een drogisterij corrigeert het gezichtsvermogen niet zo goed als een normale bril, maar ze bieden wel goedkope en gemakkelijke hulp aan miljoenen mensen die anders het moeilijk zouden hebben. Waarom kunnen hoortoestellen niet op dezelfde manier werken?

De toekomst

De SoundControl-hoortoestellen van Bose wijzen op een toekomst waarin hoortoestellen gewoon een andere gespecialiseerde lijn van consumententechnologie zijn. Ze zullen in eerste instantie rechtstreeks worden verkocht aan gebruikers in vijf staten – Massachusetts, Montana, North Carolina, South Carolina en Texas – en er is geen audioloog voor nodig. Gebruikers kunnen ze zelf passen en aanpassen, hoewel ze standaard hoortoestelbatterijen gebruiken in plaats van oplaadbare.

De hoortoestellen zijn ontworpen voor mensen met licht tot matig gehoorverlies. Dit is een welkome ontwikkeling, maar wat misschien nog belangrijker is, is het effect van alomtegenwoordige draagbare technologie op onze houding. “Tegenwoordig hebben mensen veel meer respect voor wearables die je gezondheid verbeteren”, zegt Thompson. “Welzijn en, cruciaal, de controle erover nemen, [are] gezien als een positieve zet. De taal eromheen verandert – het gaat minder over handicaps en meer [about] versterken.”