Skip to content

Hoe CHIP slimme huizen intelligenter kan maken

30 de juni de 2021
GettyImages 932628958 9c19dc5600664e5ebef2841e010082b7

Belangrijkste leerpunten

  • Project CHIP is een programma met een open einde dat is gemaakt om slimme apparaten voor thuisgebruik te verenigen.
  • De eerste CHIP-ondersteunde apparaten zullen naar verwachting tegen het einde van het jaar aankomen en zullen het verbinden van smart home-technologie van verschillende bedrijven gemakkelijker maken.
  • Als CHIP op grote schaal wordt opgepikt, kan het een revolutie teweegbrengen in de huidige staat van de smart home-industrie, waardoor slimme apparaten gemakkelijker kunnen worden gebruikt voor gebruikers en fabrikanten om mee te werken.

Dankzij Project CHIP wordt het een stuk eenvoudiger om slimme apparaten voor thuisgebruik van verschillende bedrijven samen te laten werken. Oorspronkelijk onthuld in 2019, is Project Connect Home Over IP (kortweg CHIP) een royaltyvrij, open-end softwareprogramma gemaakt door Apple, Google, Amazon en de Zigbee Alliance, die momenteel bestaat uit meer dan 170 bedrijven, om slimme apparaten in huis werken beter samen. Hoewel oorspronkelijk gepland voor een release in 2020, zouden we tegen het einde van dit jaar eindelijk apparaten met CHIP-ondersteuning kunnen zien. De momenteel gefragmenteerde aard van de markt maakt het voor gebruikers moeilijk om nieuwe smart home-apparaten te kopen die naadloos samenwerken, iets wat volgens experts CHIP zal helpen verlichten. “Om meteen de achtervolging in te zetten, ik geloof oprecht dat CHIP een gamechanger zal zijn in de smart home-business”, vertelde Charlotte Robinson, een smart home-blogger en software-engineer, Lifewire in een e-mail. “Gebrek aan interoperabiliteit tussen apparaten is de grootste factor die de groei van deze industrie heeft vertraagd.”

Groeipijn

Het idee van het moderne slimme huis en het internet der dingen (IoT) is opwindend, maar voor het grootste deel heeft het in het verleden gewoon niet gewerkt. Frustraties van zowel consumenten als fabrikanten zijn ontstaan, en het heeft geleid tot een van de meest gefragmenteerde markten waar tech-gebruikers hun tenen in kunnen duiken. “Het is een game-changer voor de industrie, en ik denk dat het de technologie veel toegankelijker en hopelijk betaalbaarder zal maken…” In plaats van je zorgen te maken of een smart home-apparaat aan je behoeften kan voldoen, moet je meer uitgeven tijd om je zorgen te maken over hoe het zal werken met je huidige apparaten, of helemaal niet. “Verschillende bedrijven hebben uitstekende producten gemaakt in sommige niches van de smart home-business, zoals videodeurbellen of automatische sprinklers”, legt Robinson uit. “Maar ze laten veel te wensen over met betrekking tot hun andere producten, zoals slimme thermostaten en slimme rookmelders. Dit veroorzaakt veel hoofdpijn voor consumenten omdat ze de even verschrikkelijke opties hebben om niet het product te kopen dat het beste bij hun past. behoeften, of het kopen van het product, maar worstelen om het soepel te laten werken.” Door interoperabiliteit gemakkelijker te maken, heeft CHIP het potentieel om veel van de groeipijnen weg te nemen waarmee slimme huiseigenaren worstelen, inclusief de frustraties of een nieuw apparaat wel of niet kan werken met hun oude.

Het zal het voor fabrikanten ook gemakkelijker maken om nieuwe slimme apparaten voor thuisgebruik te maken. Ze hoeven zich geen zorgen te maken over het maken ervan voor een bepaald ecosysteem, zoals Apple of Amazon. In plaats daarvan kunnen ze ze maken met behulp van CHIP, waardoor ze binnen al die ecosystemen kunnen werken met andere CHIP-ondersteunde items.

Samenkomen

Het probleem met het invoeren van nieuwe normen is dat ze de situatie vaak alleen maar ingewikkelder maken. Dat is hier ook waar. Hoewel CHIP veel doet om de frustraties weg te nemen die worden veroorzaakt door de huidige smart home-ecosystemen, moet het door fabrikanten worden opgepikt om echt te werken. Gelukkig zijn Amazon, Google en Apple (drie van de grootste fabrikanten van slimme thuistechnologie) op de begane grond en bieden ze al ondersteuning in de HomePod Mini, Amazon’s Eero-routers en Google Nest Hubs for Thread, een van de grootste onderdelen van CHIP. Thread is al een tijdje in ontwikkeling en is ontworpen om naadloos te integreren met internetprotocol (IP) -netwerken. Dit maakt het gemakkelijk voor apparaten die Thread ondersteunen om verbinding te maken met uw netwerk en te communiceren met andere apparaten zonder dat er extra gateways, zoals hardware of software, nodig zijn om correct te werken.

Iemand die slimme huisbedieningen aanpast op een aan de muur gemonteerde tabletcomputer.

Producten die Thread niet ondersteunen, maken verbinding via wifi en de twee technologieën werken samen om de verschillende onderdelen van je slimme huis te combineren. Toch is er geen garantie dat elk apparaat dat deze bedrijven maken CHIP-ondersteuning zal hebben of dat de andere verschillende fabrikanten er technologie mee zullen bouwen. Omdat het zo universeel aantrekkelijk is voor zowel fabrikanten als consumenten, zegt Rex Freiberger, de CEO van GadgetReview, dat de kans op brede steun waarschijnlijk is. “Het is een game-changer voor de industrie, en ik geloof dat het de technologie veel toegankelijker en hopelijk betaalbaarder zal maken, omdat bedrijven door minder hoepels moeten springen om software en hardware te maken die goed bij elkaar passen”, zei hij.