Skip to content

Hoe code 22-fouten te herstellen

16 de augustus de 2021
this device is disabled code 22 59a03da4d088c00011ee6572

De code 22-fout is een van de verschillende foutcodes van Apparaatbeheer. Het wordt gegenereerd wanneer een hardwareapparaat is uitgeschakeld in Apparaatbeheer. In de meeste gevallen betekent dit dat het apparaat handmatig is uitgeschakeld, maar u kunt het ook zien als Windows het apparaat moet uitschakelen vanwege een gebrek aan systeembronnen. Deze fout kan van toepassing zijn op elk hardwareapparaat dat wordt beheerd door Apparaatbeheer, ongeacht het Windows-besturingssysteem, of het nu Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP, enz.

Code 22 fouten

De fout wordt bijna altijd op de volgende manier weergegeven: Dit apparaat is uitgeschakeld. (Code 22)

Details over foutcodes van Apparaatbeheer zoals deze zijn beschikbaar in de: Apparaatstatus gebied in de eigenschappen van het apparaat. Raadpleeg onze handleiding over hoe u de status van een apparaat kunt bekijken in Apparaatbeheer voor hulp om daar te komen.

Apparaatbeheer-foutcodes zijn exclusief voor Apparaatbeheer. Als u de code 22-fout ergens anders in Windows ziet, is de kans groot dat het een systeemfoutcode is die u niet moet oplossen als een probleem met Apparaatbeheer.

Hoe een code 22-fout te herstellen

 1. Schakel het apparaat in. Aangezien de meest voorkomende reden dat u een Code 22-fout in Apparaatbeheer ziet, is dat het apparaat handmatig is uitgeschakeld, probeert u het handmatig inschakelen het. Meestal lost dit het probleem op, maar maak je geen zorgen als dit niet het geval is. Dat betekent alleen dat de fout die u ziet, werd veroorzaakt door iets dat minder vaak voorkomt.

 2. Start uw computer opnieuw op als u dat nog niet heeft gedaan. Er is altijd een kans dat de fout die je ziet wordt veroorzaakt door een tijdelijk probleem met de hardware. Als dit het geval is, is een herstart van uw computer misschien alles wat u nodig heeft om het probleem op te lossen. Opnieuw opstarten is een gangbare praktijk voor het oplossen van allerlei computerproblemen (zie waarom), dus het is geen verrassing dat het de oorzaak van de Code 22-fout kan oplossen.

 3. Heb je een apparaat geïnstalleerd of een wijziging aangebracht in Apparaatbeheer net voordat de fout verscheen? Als dit het geval is, is de kans groot dat de door u aangebrachte wijziging de fout heeft veroorzaakt. Maak de wijziging indien mogelijk ongedaan, start uw pc opnieuw op en controleer opnieuw op de code 22-fout. Afhankelijk van de wijzigingen die u heeft aangebracht, kunnen enkele oplossingen zijn:

  • Het nieuw geïnstalleerde apparaat verwijderen of opnieuw configureren
  • Het stuurprogramma terugdraaien naar een versie vóór uw update
  • Systeemherstel gebruiken om recente wijzigingen in apparaatbeheer ongedaan te maken
  • Installeer de stuurprogramma’s voor het apparaat opnieuw. Het verwijderen en opnieuw installeren van de stuurprogramma’s voor het apparaat is een mogelijke oplossing.

  Als een USB-apparaat de code 22-fout genereert, verwijder dan elk apparaat onder de hardwarecategorie Universal Serial Bus-controllers in Apparaatbeheer als onderdeel van het opnieuw installeren van het stuurprogramma. Dit omvat elk USB-apparaat voor massaopslag, USB-hostcontroller en USB-roothub. Het correct opnieuw installeren van een stuurprogramma, volgens de instructies die hierboven zijn gekoppeld, is niet hetzelfde als het eenvoudigweg bijwerken van een stuurprogramma. Een volledige herinstallatie van het stuurprogramma omvat het volledig verwijderen van het momenteel geïnstalleerde stuurprogramma en het vervolgens opnieuw laten installeren door Windows.

 4. Werk de stuurprogramma’s voor het apparaat bij. Het is ook mogelijk dat het installeren van de nieuwste stuurprogramma’s voor het apparaat de code 22-fout kan corrigeren. Als het bijwerken van de stuurprogramma’s het verwijdert, betekent dit dat de opgeslagen Windows-stuurprogramma’s die u in de vorige stap opnieuw hebt geïnstalleerd, beschadigd of de verkeerde stuurprogramma’s waren.

 5. CMOS wissen. Als Windows het apparaat moest uitschakelen en de code 22-fout genereert vanwege een gebrek aan systeembronnen, kan het probleem worden opgelost door CMOS te wissen.

 6. BIOS bijwerken. Een andere mogelijkheid is dat een nieuwere BIOS-versie de verwerking van systeembronnen beter kan doorgeven aan Windows, waardoor de fout wordt gecorrigeerd.

 7. Verplaats het apparaat naar een ander uitbreidingsslot op het moederbord, uiteraard ervan uitgaande dat het stuk hardware met de fout een of andere uitbreidingskaart is. Als de code 22-fout te wijten is aan een gebrek aan systeembronnen die beschikbaar zijn voor de kaart, kan het probleem worden opgelost door deze naar een andere sleuf op het moederbord te verplaatsen. Dit komt niet zo vaak voor bij nieuwere hardware en Windows-versies, maar het is mogelijk en het is een eenvoudige stap om het probleem op te lossen.

 8. Vervang de hardware. Een probleem met het apparaat zelf kan de oorzaak van deze fout zijn, in welk geval het vervangen van de hardware de volgende logische stap is. Hoewel het niet waarschijnlijk is, is een andere mogelijkheid dat het apparaat niet compatibel is met uw versie van Windows. U kunt altijd de Windows HCL controleren om er zeker van te zijn.

Als u zeker weet dat de hardware goed werkt en goed is geconfigureerd, kunt u een reparatie-installatie van Windows overwegen. Als dat niet werkt, probeer dan een schone installatie van Windows. We raden ook niet aan om te doen voordat je vervangt de hardware, maar je moet ze misschien proberen als je geen andere opties meer hebt.

Meer hulp nodig?

Als u dit probleem niet zelf kunt of wilt oplossen, raadpleegt u Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.