Skip to content

Hoe crossposting van Instagram naar Facebook uw privacy kan beïnvloeden

2 de juli de 2021
GettyImages 155438989 fe41e132f75841f7ab9727c7734d7006

Belangrijkste leerpunten

  • Je kunt nu Instagram-verhalen rechtstreeks naar Facebook-verhalen sturen als onderdeel van een testfunctie.
  • Experts waarschuwen dat het voor onervaren gebruikers moeilijk kan zijn om te weten waar hun inhoud terecht zal komen.
  • Omdat mensen Facebook en Instagram voor verschillende delen van hun leven gebruiken, kan de mogelijkheid om te crossposten tot lastige situaties leiden, zegt een waarnemer.
Facebook test de mogelijkheid om Instagram-verhalen rechtstreeks naar Facebook-verhalen te sturen als onderdeel van de inspanningen van het bedrijf om zijn verschillende platforms samen te brengen. De nieuwe functie roept privacyproblemen op. De scheidslijnen tussen de diensten van Facebook blijven vervagen. Facebook- en Instagram-chat worden samengevoegd; Oculus-gebruikers moeten nu inloggen met hun Facebook-account om in VR te kunnen spelen. Deze stappen komen op een moment dat Facebook en andere technische giganten strenger worden gecontroleerd vanwege vermeende privacyschendingen en andere problemen. Met zulke ongelijksoortige diensten die samenkomen, kunnen sommige minder slimme mensen in de war raken. “Mensen moeten een beetje lichtvoetig zijn als ze beginnen met crossposten.” “Het zal voor gebruikers moeilijk zijn om te weten en te controleren wat de privacy-instellingen zijn”, zei Scott J. Shackelford, een professor in de rechten aan de Indiana University Bloomington die internetbeheer bestudeert, in een telefonisch interview. “Je moet weten hoe de standaardinstellingen voor delen zijn, en tenzij je behoorlijk wat graaft, weet je het antwoord daarop niet. Het zal voor veel gebruikers verwarrend zijn.”

Hoe het allemaal zal werken

Instagram-volgers kunnen volgens een rapport hun account aan Facebook koppelen door een instelling in te schakelen. Volgers kunnen een Instagram-verhaal op Facebook bekijken, maar Facebook-gebruikers die geen volgers op Instagram zijn, zien dat verhaal niet. Facebook-verhalen hebben blauwe cirkels op hun profielfoto en Instagram heeft roze cirkels.

In app-meldingen met uitleg over crossposten op Facebook en Instagram

Omdat mensen Facebook en Instagram voor verschillende delen van hun leven gebruiken, kan de mogelijkheid om te crossposten tot lastige situaties leiden, zei professor Jonathan Askin van Brooklyn Law School in een telefonisch interview. “Gebruikers denken dat het nuttig zal zijn, maar je hebt misschien verschillende persona’s voor verschillende services”, voegde hij eraan toe. “Je zou bijvoorbeeld Facebook kunnen gebruiken voor persoonlijke posts en Instagram voor zakelijk. Als je automatisch crosspost, bestaat het gevaar dat de verkeerde informatie op de verkeerde plek terechtkomt.”

Eerdere privacyschendingen achtervolgen Facebook

In april keurde een federale rechter een recordboete van $ 5 miljard goed die door de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) aan Facebook was opgelegd wegens vermeende schending van de federale wet en een bevel over zijn privacypraktijken. De zaak vloeide voort uit de onthulling in 2018 dat Cambridge Analytica gegevens had verzameld van miljoenen Facebook-gebruikers zonder hun medeweten om te gebruiken voor politieke advertenties. “De gewetenloze manier waarop de Verenigde Staten beweren dat Facebook zowel de wet als de administratieve orde heeft geschonden, is verbluffend”, schreef de Amerikaanse districtsrechter Timothy Kelly van het District of Columbia in een opinie. “En deze beschuldigingen, en de verklaringen van sommige amici, stellen de geschiktheid in twijfel van wetten die bepalen hoe technologiebedrijven die persoonlijke informatie van Amerikanen verzamelen en er geld mee verdienen, die informatie moeten behandelen.”

Functie of strategie?

Het toevoegen van de mogelijkheid om te crossposten zou een strategie van Facebook kunnen zijn om te voorkomen dat regelgevers het bedrijf uit elkaar houden onder regels tegen monopolies, zei Shackelford. “Door dit te doen, zou Facebook het technisch en administratief een nachtmerrie kunnen maken om deze stappen af ​​te wikkelen”, voegde hij eraan toe. “Een manier waarop Facebook terug kan vechten tegen regelgevers is door de verschillende onderdelen zo strak mogelijk aan elkaar te breien.” Het doel van Facebook is om zijn diensten “zo plakkerig mogelijk” te maken, zodat gebruikers in het ecosysteem worden getrokken, zei Askin. “Ze willen dat het een zo compleet mogelijke one-stop-shop is”, voegde hij eraan toe. “Als ze weg kunnen komen met meer monopoliecontrole, wordt het voor gebruikers veel moeilijker om zichzelf te bevrijden.”

Een close-up van een LCD-computerscherm met Facebook.com, een website voor sociaal netwerken en bloggen.

Een Facebook-woordvoerder bevestigde naar verluidt dat het bedrijf een “beperkte test” uitvoert en beweert dat de functie “alle bestaande privacy-instellingen respecteert” en Instagram-gebruikers hebben de mogelijkheid om hun verhalen helemaal van Facebook te houden als ze dat willen. Maar Askin waarschuwde dat privacy-instellingen niet altijd gemakkelijk te gebruiken zijn. “Facebook heeft veel toeters en bellen en we moeten ervoor zorgen dat mensen weten hoe ze die moeten gebruiken”, voegde hij eraan toe. “Facebook zou kunnen zeggen dat het privacy-instellingen respecteert, en dat is allemaal goed en wel als je technisch onderlegd bent, maar het wordt problematischer voor niet-technisch onderlegde mensen.” Askin zei dat hij meer wil weten over de details van crossposting, die het bedrijf nog moet geven. “Wat gebeurt er bijvoorbeeld in het geval dat je een afbeelding wilt verwijderen?” hij zei. “Mensen moeten een beetje lichtvoetig zijn als ze beginnen met crossposten.”