Skip to content

Hoe D3dx9_24.dll te repareren Niet gevonden of ontbrekende fouten

7 de augustus de 2021
d3dx9 24 dll error message a72e26e96946429abb7c821f2763b399

In tegenstelling tot veel andere dll-fouten die gecompliceerde oorzaken en oplossingen kunnen hebben, worden d3dx9_24.dll-problemen op de een of andere manier veroorzaakt door een enkel probleem – een soort probleem met Microsoft DirectX. Het bestand d3dx9_24.dll is een van de vele bestanden in DirectX. Aangezien DirectX wordt gebruikt door de meeste op Windows gebaseerde games en geavanceerde grafische programma’s, verschijnen d3dx9_24.dll-fouten meestal alleen bij gebruik van deze programma’s. Alle besturingssystemen van Microsoft sinds Windows 98 kunnen worden beïnvloed door d3dx9_24.dll en andere DirectX-problemen. Dit omvat Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows 2000.

D3dx9_24.dll Fouten

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop d3dx9_24.dll-fouten op uw computer kunnen verschijnen. Enkele van de meest voorkomende d3dx9_24.dll-foutmeldingen worden hieronder vermeld:

 • D3DX9_24.DLL niet gevonden
 • Bestand d3dx9_24.dll niet gevonden
 • Het bestand d3dx9_24.dll ontbreekt
 • D3DX9_24.DLL ontbreekt. Vervang D3DX9_24.DLL en probeer het opnieuw.
 • D3dx9_24.dll niet gevonden. Opnieuw installeren kan dit helpen oplossen.
 • Deze toepassing kan niet worden gestart omdat d3dx9_24.dll niet kan worden gevonden!

D3dx9_24.dll-fouten verschijnen meestal wanneer een softwareprogramma, meestal een game, wordt gestart. Af en toe worden d3dx9_24.dll-fouten weergegeven nadat een game is geladen, maar net voordat de game daadwerkelijk begint. Het d3dx9_24.dll-foutbericht kan van toepassing zijn op elk programma dat Microsoft DirectX gebruikt, meestal videogames. Enkele veelvoorkomende games waarvan bekend is dat ze d3dx9_24.dll-fouten genereren, zijn onder meer: Opperbevelhebber, Call of Duty 4, Doom9, en meer.

Hoe D3dx9_24.dll-fouten te herstellen

Download in geen geval het d3dx9_24.dll DLL-bestand afzonderlijk van een “DLL-downloadsite”. Er zijn een aantal redenen waarom het downloaden van DLL’s van deze sites nooit een goed idee is. Als je d3dx9_24.dll al hebt gedownload, verwijder het dan waar je het ook hebt neergezet en ga verder met de volgende stappen.

 1. Start uw computer opnieuw op als u dit nog niet hebt gedaan. De d3dx9_24.dll-fout kan een toevalstreffer of eenmalig probleem zijn en een eenvoudige herstart kan het volledig oplossen. Het is onwaarschijnlijk dat dit het probleem oplost, maar opnieuw opstarten is altijd een goede eerste stap voor het oplossen van problemen.

 2. Installeer de nieuwste versie van Microsoft DirectX. De kans is groot dat het upgraden naar de nieuwste versie van DirectX de fout d3dx9_24.dll niet gevonden zal oplossen.

 3. Ervan uitgaande dat de nieuwste DirectX-versie van Microsoft de d3dx9_24.dll-fout die u ontvangt niet oplost, zoekt u naar een DirectX-installatieprogramma op uw game- of applicatie-cd of -dvd. Als een game of ander programma DirectX gebruikt, zullen de softwareontwikkelaars gewoonlijk een kopie van DirectX op de installatieschijf plaatsen. Soms, maar niet vaak, past de DirectX-versie op de schijf beter bij het programma dan de nieuwste versie die online beschikbaar is.

 4. Verwijder de game of het softwareprogramma en installeer het opnieuw. Er is mogelijk iets gebeurd met de bestanden in het programma die werken met d3dx9_24.dll en een herinstallatie zou de oplossing kunnen zijn.

 5. Herstel het bestand d3dx9_24.dll vanuit het nieuwste DirectX-pakket. Als de bovenstaande standaardstappen voor probleemoplossing niet hebben gewerkt om uw d3dx9_24.dll-fout op te lossen, probeer dan het d3dx9_24.dll-bestand afzonderlijk uit het DirectX-pakket te extraheren.

 6. Werk de stuurprogramma’s voor uw videokaart bij. Hoewel dit niet de meest gebruikelijke oplossing is, kan het bijwerken van de stuurprogramma’s voor de videokaart in uw computer in sommige situaties dit DirectX-probleem verhelpen. Hetzelfde DirectX-installatieprogramma werkt met alle versies van Windows, inclusief Windows 10, 8, 7, Vista en XP. Het vervangt elk ontbrekend DirectX 11-, DirectX 10- of DirectX 9-bestand. Microsoft brengt vaak updates voor DirectX uit zonder het versienummer of de letter bij te werken, dus zorg ervoor dat u de nieuwste installeert uitgave zelfs als uw versie technisch hetzelfde is.

Meer hulp nodig?

Als u dit probleem niet zelf wilt oplossen, raadpleegt u Hoe krijg ik mijn computer gerepareerd? voor een volledige lijst van uw ondersteuningsopties, plus hulp bij alles onderweg, zoals het berekenen van reparatiekosten, het verwijderen van uw bestanden, het kiezen van een reparatieservice en nog veel meer.