Skip to content

Hoe de 30-30-30 harde reset-regel voor routers te volgen

14 de augustus de 2021
hard reset rule for routers 3971318 72c97bd9ec7d4dd9aa414dc68b96977d

Wat te weten

  • Voer 30-30-30 Reset uit: Druk 30 seconden op de resetknop. Houd de router 30 seconden los, schakel hem in en houd 30 seconden vast.
  • Nadat een router is gereset, logt u erop in met het standaard IP-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee deze oorspronkelijk was geconfigureerd.

Het resetten van je router kan twee dingen betekenen. Ofwel zet je hem aan en uit, waarbij je de instellingen intact laat, of je zet hem terug naar de fabrieksinstellingen. Breedbandrouters vereisen over het algemeen een speciale procedure om een ​​volledige fabrieksreset uit te voeren. De algemene regel voor een fabrieksreset wordt meestal aangeduid met de stenonaam van een 30-30-30-reset: houd de reset-knop 30 seconden ingedrukt, haal de router 30 seconden uit het stopcontact en sluit hem vervolgens aan met de reset-knop nog 30 seconden ingedrukt.

Een 30-30-30 router reset uitvoeren

Hoewel de procedure van een bepaalde router kan verschillen, werken de volgende stappen over het algemeen op de meeste merken routers.

  1. Terwijl de router is aangesloten en ingeschakeld, drukt u op de reset knop gedurende 30 seconden. Deze knop is meestal een kleine stip die in de achterkant van de router is verzonken. Mogelijk hebt u een schroevendraaier van een juwelier of een gebogen paperclip nodig om toegang te krijgen.

  2. Terwijl u de knop nog steeds ingedrukt houdt, koppelt u de router nog 30 seconden los van de voedingsbron.

  3. Met de resetknop nog steeds ingedrukt, zet u de stroom weer aan en houdt u deze nog 30 seconden ingedrukt.

Nadat dit proces van 90 seconden is voltooid, wordt uw router hersteld naar de fabrieksinstellingen. Uw specifieke router vereist mogelijk niet de volledige 30-30-30-procedure. Sommige routers kunnen na slechts 10 seconden en zonder power cycling een harde reset worden uitgevoerd, maar de 30-30-30-benadering zal de router niet schaden. Het onthouden en volgen van deze 30-30-30 regel wordt aanbevolen als algemene richtlijn. Nadat een router is gereset, logt u erop in met het standaard IP-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord waarmee deze oorspronkelijk was geconfigureerd. Als uw router van een van de grote routerfabrikanten is, zoals NETGEAR, Linksys, Cisco of D-Link, vindt u de standaardinformatie voor uw router op hun websites of in de documentatie die bij de router is geleverd.

Kies of u een router opnieuw wilt opstarten of resetten

Het opnieuw opstarten van een router en het opnieuw instellen van een router zijn twee verschillende procedures. Het opnieuw opstarten is een eenvoudiger proces en u moet het proberen voordat u de reset uitvoert. Als opnieuw opstarten het probleem van de router niet oplost, is de 30-30-30-reset nog steeds beschikbaar. Een router opnieuw opstarten schakelt alle functies van het apparaat uit en herstart maar behoudt alle instellingen van de router. Het is vergelijkbaar met hoe het opnieuw opstarten van uw computer deze uitschakelt en vervolgens weer aanzet. Routers kunnen opnieuw worden opgestart door de stroom uit te schakelen of via de menu’s van de console zonder de 30-30-30-resetprocedure te doorlopen. Een router-reset start de router opnieuw op, wijzigt de instellingen en verwijdert aangepaste configuraties die erop zijn toegepast. Dit betekent dat uw draadloze netwerkinstellingen, aangepaste DNS-servers en eventuele poortdoorschakelingsinstellingen die u eerder had ingevoerd, worden verwijderd wanneer de software wordt hersteld naar de standaardstatus. Hoewel het misschien voor de hand liggend lijkt, beschouwen veel mensen het opnieuw opstarten van een router niet als een manier om problemen met thuisnetwerken op te lossen. Het opnieuw opstarten van uw router helpt in de volgende situaties:

  • Wanneer de beheerdersconsole niet reageert op zijn IP-adres (192.168.1.1 of gelijkwaardig).
  • Wanneer clients plotseling geen verbinding kunnen maken (vooral wifi-clients).
  • Nadat uw huis een stroomstoring of een stroomstoring heeft gehad.
  • Wanneer de router lange tijd niet is gereset – een maand of langer.
  • Om de DNS-cache van de router door te spoelen.

Kan een router te vaak opnieuw worden opgestart of opnieuw worden ingesteld?

Net als computers, telefoons en andere apparaten kan een thuisrouter uiteindelijk uitvallen als de stroom te vaak wordt gebruikt. Moderne routers kunnen echter duizenden keren opnieuw worden opgestart of opnieuw worden ingesteld voordat u zich zorgen hoeft te maken. Controleer de specificaties van de fabrikant voor betrouwbaarheidsclassificaties als u zich zorgen maakt over de effecten van frequente power cycling op uw router.