Skip to content

Hoe de achtergrondlaag in Photoshop te ontgrendelen

9 de augustus de 2021
background locked 56a458775f9b58b7d0d67ffa 5bd0a0c6c9e77c0051a87236

Wanneer u een afbeelding opent in Photoshop, is de achtergrondlaag meestal vergrendeld in de Lagen palet. Om het te ontgrendelen, moet u de achtergrond converteren naar een nieuwe laag of een slim object. Als alternatief kunt u de achtergrondlaag dupliceren, uw bewerkingen in de nieuwe laag aanbrengen en ze vervolgens samenvoegen. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop CC 2019 voor Windows en Mac.

Waarom is de achtergrondlaag vergrendeld in Photoshop?

De achtergrondlaag is vergrendeld omdat deze lijkt op het canvas voor een schilderij. Alles is erboven gebouwd. Om deze reden ondersteunt de achtergrondlaag bepaalde functies, zoals transparantie, niet en kunt u de inhoud ervan niet verplaatsen of verwijderen. Evenzo kunt u een selectie op de achtergrondlaag alleen vullen met een achtergrondkleur. Als u dus volledige controle wilt over hoe een afbeelding eruitziet, moet u uw bewerkingen uitvoeren in een laag die niet is vergrendeld. In plaats van de achtergrondlaag te ontgrendelen, willen veel professionals de vergrendelde laag dupliceren en hun bewerkingen op de duplicaat uitvoeren. Op die manier kunnen ze, als ze een fout maken, de nieuwe laag weggooien met behoud van het origineel. Om de achtergrond te dupliceren, klikt u met de rechtermuisknop op de Achtergrond laag en selecteer Dubbele laag.

Als u tevreden bent met uw bewerkingen, voegt u de twee lagen samen door de Menu pictogram in de rechterbovenhoek van de Lagen palet en kiezen Zichtbaar samenvoegen.

Zichtbare lagen samenvoegen

De achtergrondlaag verschijnt altijd onderaan de Lagen palet. U kunt geen andere lagen eronder verplaatsen.

Hoe de achtergrondlaag in Photoshop te ontgrendelen

De achtergrond converteren naar een nieuwe laag die niet is vergrendeld:

  1. Selecteer Laag > Nieuw > Laag van achtergrond.

    Laag maken van achtergrond

  2. Geef de laag een naam en selecteer OK.

    De nieuwe laag een naam geven

  3. De nieuwe, ontgrendelde laag vervangt de achtergrondlaag in het palet.

    De nieuwe ontgrendelde laag in het palet Lagen

Hoe de achtergrondlaag naar een slim object te converteren?

Een andere benadering is om de vergrendelde laag om te zetten in een slim object. Klik met de rechtermuisknop op de Achtergrond laag in de Lagen palet en selecteer Converteren naar slim object.

Een laag converteren naar een slim object