Skip to content

Hoe de cache in Firefox te wissen

19 de juli de 2021
GettyImages 840659042 493651f804b34cd89bc9d4b84f93b914

Wat te weten

 • Gebruik op het bureaublad de Ctrl+Shift+Del (Windows) of Command+Shift+Delete (Mac) sneltoets of ga naar Opties en dan Privacy en beveiliging in de menukaart.
 • Ga op mobiel naar Privégegevens wissen (Android) of Gegevensbeheer (iOS).
 • Eenmaal daar, selecteer cache alleen en tik of klik vervolgens op OK.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Firefox-versie 79, maar zouden in andere versies op dezelfde manier moeten werken. Update naar de nieuwste versie van Firefox om mee te volgen.

Hoe de Firefox-browsercache te wissen

Volg de eenvoudige stappen hieronder om de cache van de Firefox-browser te wissen. Het is een eenvoudig proces dat minder dan een minuut in beslag neemt. Het wissen van de cache in Firefox is veilig en zou geen gegevens van uw computer moeten verwijderen. Raadpleeg het volgende gedeelte om de Firefox-cache op een telefoon of tablet te wissen.

 1. Open Firefox en selecteer de drieregelige menuknop in de rechterbovenhoek van het programma en kies vervolgens Opties. Open in Firefox voor Mac het Firefox-menu en kies vervolgens Voorkeuren. Of, op een Windows- of Mac-computer, typ over:voorkeuren in een nieuw tabblad of venster.​

  Als Opties niet in het menu staat, selecteer dan Aanpassen en sleep Opties uit de lijst van Extra tools en functies over naar de Menu.

 2. Selecteer de Privacy en beveiliging of Privacy tabblad aan de linkerkant.

  Tabblad Privacy en beveiliging aan de linkerkant van het scherm Opties in Firefox

 3. In de Geschiedenis sectie, kies Geschiedenis wissen.

  Wis geschiedenis... knop in Firefox

  Als je die link niet ziet, verander dan de Firefox zal optie om Onthoud geschiedenis. Wijzig het terug naar uw aangepaste instelling als u klaar bent.

 4. Selecteer de Tijdsbereik om te wissen vervolgkeuzepijl en kies Alles, of kies een andere optie die relevant is voor hoeveel van de cache u wilt verwijderen.

  Optie Alles wissen in het dialoogvenster Recente geschiedenis wissen in Firefox

 5. In de Geschiedenis sectie, schakel de selectievakjes uit voor alles behalve cache. Als u andere opgeslagen gegevens, zoals de browsegeschiedenis, wilt wissen, schakelt u de betreffende selectievakjes in. Deze worden in de volgende stap gewist met de cache.​

  Cache-selectievakje in het dialoogvenster Alle geschiedenis wissen in Firefox

  Zie je niets om te controleren? Selecteer de pijl naast Details.

 6. Selecteer OK of Het is nu duidelijk om alles te verwijderen wat u in de vorige stap hebt gecontroleerd.

  Knop Nu wissen in dialoogvenster Alle geschiedenis wissen in Firefox

 7. Wacht tot het venster verdwijnt, wat betekent dat de opgeslagen bestanden (de cache) zijn gewist en dat u Firefox kunt gebruiken. Als de internetcache groot is, kan Firefox vastlopen terwijl het klaar is met het verwijderen van de bestanden. Wees geduldig – het maakt het werk uiteindelijk af.

Wis de cache van de mobiele Firefox-app

Het wissen van de cache in de mobiele Firefox-app is vergelijkbaar met de desktopversie. De optie om de Firefox-cache te verwijderen bevindt zich in de instellingen en u kunt kiezen welk type gegevens u naast de cache wilt wissen, zoals browsegeschiedenis en cookies.

 1. Tik op Android op de menuknop met drie stippen in de rechterbovenhoek van de Firefox-app en tik vervolgens op Instellingen. Tik op iOS op het drieregelige hamburgermenu in de rechterbenedenhoek en tik vervolgens op Instellingen.

  Drie iOS-schermen met het Firefox-pictogram, het hamburgermenu en de knop Instellingen

 2. Selecteer Privégegevens wissen op Android, of Gegevensbeheer op iOS.

 3. Selecteer cache en alle andere items die u wilt wissen.

 4. Kiezen Verwijder gegevens op Android. Voor iOS, selecteer Privégegevens wissen, en dan OK.

  Drie iOS-schermen met Firefox-instellingen, waaronder gegevensbeheer, privégegevens wissen en de bevestigingsknop OK

Wat is de Firefox-cache?

De Firefox-cache bevat lokaal opgeslagen kopieën van webpagina’s die u onlangs hebt bezocht. Op deze manier laadt Firefox de volgende keer dat u een pagina bezoekt deze vanuit de opgeslagen kopie, wat sneller is dan het opnieuw laden van internet. Het wissen van de cache in Firefox hoeft niet elke dag te gebeuren, maar het kan bepaalde problemen oplossen of voorkomen. Als de cache niet wordt bijgewerkt wanneer Firefox een wijziging op de website ziet of als de bestanden in de cache beschadigd zijn, kan dit ertoe leiden dat webpagina’s er vreemd uitzien en zich vreemd gedragen.

Tips voor het wissen van de cache in Firefox

U kunt tijd besparen en de cache zo specifiek wissen als u wilt met enkele geavanceerde methoden en snelkoppelingen.

 • Sommige oudere versies van Firefox hebben vergelijkbare processen voor het wissen van de cache, maar u moet Firefox up-to-date houden naar de nieuwste versie.
 • Gebruik de Ctrl+Shift+Delete combinatie op het toetsenbord om onmiddellijk naar stap 5 hierboven te gaan.
 • Als u niet alle door Firefox opgeslagen cache wilt verwijderen, kiest u bij stap 5 een ander tijdbereik. Kies een van beide Laatste uur, Laatste twee uur, Laatste vier uur, of Vandaag. In elk geval wist Firefox de cache als de gegevens binnen dat tijdsbestek zijn gemaakt.
 • Malware kan het soms moeilijk maken om de cache in Firefox te verwijderen. Mogelijk merkt u dat zelfs nadat u Firefox opdracht heeft gegeven om de bestanden in de cache te verwijderen, ze nog steeds aanwezig zijn. Scan uw computer op schadelijke bestanden en begin opnieuw vanaf stap 1.
 • Om cache-informatie in Firefox te bekijken, typt u over:cache in de adresbalk.
 • Houd de ingedrukt Verschuiving toets terwijl u een pagina in Firefox (en de meeste andere webbrowsers) ververst om de meest recente live-pagina op te vragen en de gecachte versie te omzeilen. Dit kan worden bereikt zonder de cache te wissen zoals hierboven beschreven.