Skip to content

Hoe de DNS-server te repareren die niet reageert op fouten

3 de juli de 2021
GettyImages 157563116 5b141a051d64040036a46e21

Wanneer u een apparaat verbindt met uw thuisnetwerk of een Wi-Fi-hotspot met internettoegang, kan de internetverbinding om verschillende redenen niet werken. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

Redenen waarom u geen verbinding kunt maken met een DNS-server

Eén categorie fouten houdt verband met Domain Name System – de gedistribueerde naamomzettingsservice die door internetproviders over de hele wereld wordt gebruikt. Computers met Windows 7, Windows 8.1 en Windows 10 kunnen de volgende foutmeldingen rapporteren in het venster Problemen oplossen gevonden problemen:​ De DNS-server reageert niet
Uw computer lijkt correct te zijn geconfigureerd, maar het apparaat of de bron (DNS-server) reageert niet

class=”ql-syntax”> Het apparaat kan geen internet bereiken wanneer deze storingscondities optreden. Deze DNS-serverfouten kunnen om verschillende redenen verschijnen. Stapsgewijze stappen voor netwerkprobleemoplossing kunnen worden gebruikt om het probleem te diagnosticeren en te repareren, zoals hieronder wordt beschreven.

De probleemoplosser voor Windows-netwerken uitvoeren in Windows 10

Op Microsoft Windows-pc’s kan Windows Network Diagnostics worden uitgevoerd om problemen met de internetverbinding op te sporen. Als u niet zeker weet of uw computer DNS-server reageert niet-fouten meldt, volgt u deze stappen:

 1. Selecteer Begin en kies dan Instellingen.

 2. Selecteer Netwerk & internet. Het venster Netwerkstatus wordt geopend.

 3. Selecteer Netwerkprobleemoplosser onder Uw netwerkinstellingen wijzigen. Windows Netwerkdiagnose wordt geopend.

  Schermafbeelding van Windows Netwerkdiagnose

 4. Volg de stappen om te beginnen en wacht tot de tests voor probleemoplossing zijn voltooid. De wizard biedt aangepaste diagnostische beoordelingen op basis van de fouten die hij denkt te vinden, dus elke doorgang zal voor verschillende mensen verschillen. Kijk in de Problemen gevonden gedeelte van het venster voor de foutmelding om mogelijke hoofdoorzaken beter te identificeren.

De probleemoplosser voor Windows-netwerken uitvoeren in Windows 7 of 8

 1. Open de Controlepaneel.

 2. Open de Netwerkcentrum.

 3. Klik op de Het oplossen van problemen onder Uw netwerkinstellingen wijzigen.

  Venster Problemen oplossen in Netwerkcentrum voor Windows 10

 4. Klik ​Internetverbindingen. Er verschijnt een nieuw venster Internet-verbindingen.

 5. Klik De volgende.

 6. Klik Voer de probleemoplosser uit.

  Voer de probleemoplosseroptie uit in de interface voor probleemoplossing voor Windows 10

 7. Klik Problemen met mijn verbinding met internet oplossen.

  Problemen met mijn verbinding met de internetinterface in Windows 10 oplossen

 8. Wacht tot de tests voor het oplossen van problemen zijn voltooid en kijk in de Problemen gevonden gedeelte van het venster voor de foutmelding.

 9. Je zou klaar moeten zijn!

Problemen met DNS-server oplossen die niet reageert

Om deze storingen in de internetverbinding op de juiste manier op te lossen, moet eerst het probleem worden geïsoleerd tot de oorzaak ervan. De onderstaande secties behandelen veelvoorkomende oorzaken van deze storingen:

 • Internetprovider die zich misdraagt

 • Defecte TCP/IP- of DHCP-services

 • Te agressieve antivirussoftware

 • Defecte router of modem

 • Als u er niet zeker van bent dat uw internetverbindingsproblemen echt te maken hebben met DNS, probeer dan eerst algemene technieken voor het oplossen van problemen met verbindingen.

TCP/IP- en DHCP-storingen oplossen

Het is mogelijk dat de TCP/IP-software in het besturingssysteem van een clientapparaat niet goed werkt en de DNS-serveradressen verkeerd instelt. Door een Windows-computer opnieuw op te starten, worden deze tijdelijke problemen vaak verholpen. Een elegantere oplossing is het uitvoeren van TCP/IP-hulpprogramma’s die de standaardprocedure uitvoeren om de Windows IP-adresinstellingen vrij te geven en te vernieuwen. Op dezelfde manier gebruiken de meeste TCP/IP-netwerken de Dynamic Host Configuration Protocol-service om IP-adressen aan clients toe te wijzen. DHCP wijst niet alleen het privé-IP-adres van het apparaat toe, maar ook primaire en secundaire DNS-serveradressen. Als DHCP niet goed werkt, is het waarschijnlijk nodig om de pc opnieuw op te starten om het te herstellen. Controleer of zowel op uw apparaat als op de netwerkrouter DHCP is ingeschakeld. Als geen van beide uiteinden van de verbinding DHCP gebruikt, treden er normaal gesproken internetverbindingsfouten op.

Problemen met DNS-providers oplossen

Veel mensen configureren hun thuisnetwerk om automatisch DNS-serveradressen van hun internetprovider te verkrijgen. Wanneer de servers of het netwerk van de provider uitvallen of zwaar worden belast met verkeer, kunnen hun DNS-services plotseling stoppen met werken. Klanten moeten wachten tot de provider die problemen heeft opgelost voordat ze de DNS van de provider kunnen gebruiken. Als alternatief voor de particuliere DNS-servers die door elke provider worden ondersteund, bieden verschillende providers, met name Google en OpenDNS, gratis openbare DNS-servers aan. Een routerbeheerder kan de DNS-configuratie van zijn netwerk overschakelen van een privé- naar een openbare DNS-configuratie door de openbare DNS-IP-adressen handmatig in de routerconfiguratie-instellingen in te voeren. DNS-instellingen kunnen ook op het Windows-apparaat zelf worden toegepast via het Netwerkcentrum. Deze benadering zal echter meestal niet werken als een permanente oplossing, omdat apparaten normaal gesproken hun lokale instellingen verkrijgen en overschrijven met die van de router via DHCP.

Internetblokkades door antivirusprogramma’s vermijden

Antivirusprogramma’s die mensen op hun Windows-pc’s installeren, zijn ontworpen om indringers buiten de deur te houden, maar ze blokkeren ook de internettoegang als ze een apparaat detecteren dat zich misdraagt. De meeste antivirusprogramma’s werken met speciale databasebestanden die de softwareleveranciers regelmatig automatisch bijwerken. Pc-gebruikers realiseren zich vaak niet wanneer deze installatie-updates plaatsvinden, omdat ze op de achtergrond worden geactiveerd en zijn ontworpen om het normale werk niet te onderbreken. Helaas worden er bij deze gegevensupdates soms fouten gemaakt waardoor het antivirusprogramma denkt dat een computer geïnfecteerd is, terwijl het in werkelijkheid een vals alarm is (vals positief test). Deze valse positieven kunnen ervoor zorgen dat Windows plotseling begint met het rapporteren van DNS Server Not Reageert-fouten. Om te controleren of dit de oorzaak van uw apparaat is, schakelt u het antivirusprogramma tijdelijk uit en voert u Windows Network Diagnostics opnieuw uit. Raadpleeg vervolgens de antivirusleverancier voor een nieuwe update of technische ondersteuning. Hoewel het uitschakelen van antivirus niet werkt als een permanente oplossing, is het normaal (niet altijd) veilig om dit tijdelijk te doen om het probleem op te lossen.

Een defecte router of modem herstellen of vervangen

Een zich misdragende breedbandrouter of breedbandmodem kan deze DNS-foutmeldingen op thuisnetwerkapparaten activeren. Door de router en het modem opnieuw op te starten, worden intermitterende routerstoringen opgelost, in ieder geval tijdelijk. Routers en modems moeten uiteindelijk worden vervangen als ze storingen blijven vertonen. Het is echter onwaarschijnlijk dat een van beide op een zodanige manier faalt dat er regelmatig DNS-fouten worden gegenereerd. Defecte routers en modems kunnen normaal gesproken helemaal niet worden ingeschakeld of genereren anders fouten met betrekking tot de onderliggende netwerkverbinding zelf. Als u verbinding maakt met de router via een bedrade Ethernet-poort, probeer dan de Ethernet-kabel te verplaatsen om in plaats daarvan een andere poort te gebruiken.