Skip to content

Hoe de door fans gemaakte TikTok ‘Ratatouille Musical’ een fenomeen op sociale media werd

25 de juni de 2021
Basil 513561097 f69e03fb34504831a561ee71d6ee5ac2

Belangrijkste leerpunten

  • De culturele betekenis van Ratatouille is een virale sensatie geworden en de beschermheilige van het TikTok-succes.
  • Deze virtuele uitvoeringen zijn de levensader geworden voor een uitgehongerd publiek, aangezien COVID-19 de landelijke sluiting van theaterproducties heeft veroorzaakt.
  • De toekomst van de door fans gemaakte musical hangt in de lucht terwijl de trend aan kracht blijft winnen.

De nieuwste rage van TikTok is geen nieuwe virale dans of een pakkend geluid, het is… een Ratatouille muzikaal? Ja een Ratatouille muzikaal. Traditionele entertainmentsectoren hebben een enorme klap gekregen van de COVID-19-pandemie, maar geen enkele is zo goed als live theater. Van enorme productieteams en in-house publiek tot bodes en concessiegastheren, theaters zijn gedwongen te sluiten vanwege begrijpelijke zorgen over infectie. Met massale vaccinaties nog maanden weg. Broadway zal naar verwachting pas in ieder geval medio 2021 de deuren openen. Bijna een jaar aan shows zijn tot nu toe opgeschort en duizenden banen zijn ontslagen. Deze virale musical kwam op het juiste moment. “Ik heb nog nooit iets meegemaakt waarbij de wereld allemaal samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel, voor een gemeenschappelijk project”, zei maker Emily Jacobson tijdens een interview met Inside-editie over de virale beweging.

De rat van al onze dromen

Het begon allemaal op 10 augustus met een onschuldig kort TikTok-nummer gezongen door de 26-jarige leraar in de toepasselijke titel “Ode to Remy”, over de titulaire rat van de populaire Pixar-film uit 2007. Ter herdenking van de aankondiging van de nieuwe EPCOT-rit “Remy’s Ratatouille Adventure”, die in 2021 van start gaat, wist Jacobson niet dat de “rat van al onze dromen” meer zou worden dan een pakkende wegwerptekst. “Een deel van de parodie is het volledig realiseren op een zeer reële manier, dus het klinkt alsof je naar een Broadway-album luistert door emotie op te roepen.” Half parodie, half serieuze mockup, de TikTok-musical heeft de aandacht getrokken van meer dan een paar amateurs.

Klassiek geschoolde componist en arrangeur Daniel Mertzlufft gooide zijn hoed in de ring, vers van virale bekendheid van zijn New Yorkse zomer-geïnspireerde supermarkt muzikale TikTok-video. Net als zijn vorige poging, voegde zijn kijk op Jacobson’s “Ode to Remy” een aantal broodnodige klassieke showtune-tropes toe en die Disney-magie, compleet met het beroemde bombastische crescendo. Het eindresultaat was praktisch niet te onderscheiden van een typische Broadway-closer. “Ik hoorde dat en kreeg van een vriend van mij te horen dat ik het moest muzikaal maken. En ik dacht: “Oh mijn god, dit is briljant voor een act twee finale van een grote Disney-show,” zei hij in een telefonisch interview met reddingsdraad. “De laatste regel is dat de wereld je naam zal onthouden, en wat een geweldige manier om een ​​show te beëindigen. Een deel van de parodie is het volledig realiseren op een zeer reële manier, dus het klinkt alsof je naar een Broadway-album luistert door emotie op te roepen, ondanks het feit dat het niet echt logisch was en het willekeurig was. Ik dacht niet dat het een revolutie zou ontketenen, ik dacht alleen dat het een grappige video zou zijn.” Maar het was een revolutie.

Met bijna 10.000 video’s die gebruik maken van het orkestrale geluid van zijn creatie en in totaal meer dan 125 miljoen views onder #ratatouillethemusical, heeft de beweging, geboren op TikTok, een vlucht genomen op sociale media. Het inspireerde duizenden gebruikers, waaronder professionele decorontwerpers, acteurs, kostuumontwerpers en amateurs, om hun innerlijke muziektheaternerd los te laten.

Succes na Remy

Voor theaterprofessionals als Merklufft was het een relatief eenzaam jaar, maar hij kon de theatermicrobe niet van zich afzetten, waardoor hij zich tot TikTok wendde om zijn oplossing te krijgen. Hij denkt dat dit verlangen van velen naar een vorm van live-entertainment de reden is waarom de Ratatouille-muziekbeweging echt van de grond is gekomen. Met niets anders dan tijd om handen, probeerden mensen te innoveren, te entertainen en, belangrijker nog, vermaakt te worden.

“Er zijn veel manieren om je aan te passen en te innoveren, maar uiteindelijk is het nog steeds geen live theater en ik denk dat dat is wat mensen zo missen en waar ze zo naar verlangen. Ik kan niet meer naar een Zoom-optreden kijken’, zei hij. “Het is zo spannend om zoiets te produceren, waar het ook gloednieuwe content is. Het voelt heel echt en nieuw en dat de mogelijkheden weer levend en beschikbaar zijn. Live theater was weg en er was publiek en ze wilden het duidelijk, dus ik waagde het erop en het pakte goed uit.” Met een Broadway-geïnspireerd optreden op The Late Late Show met James Corden– compleet met legendes Patti LuPone, Audra McDonald en Kristin Chenoweth die delen zingen in een andere musical die hij schreef – Mertzlufft leeft een versie van zijn droom, allemaal dankzij een kleine virale rattenmusical. Viraliteit heeft hem en andere creatievelingen meer dan een uitlaatklep voor hun talenten gegeven. Hierdoor konden ze hun vaardigheden laten zien aan een miljoenenpubliek.

De ongeoorloofde toekomst

Verwacht niet veel van Disney, het moederbedrijf van Pixar. De mediagigant is berucht om zijn lippen stijf op elkaar over toekomstige projecten en historisch terughoudend om met onafhankelijke makers te werken zonder een ondertekend contract en bindende NDA’s. Toch, niet iemand die een goed viraal moment doorgeeft, erkende het bedrijf de rage op de sociale media en gooide zijn hoed in de ring door te knikken naar het door fans gemaakte project op zowel de officiële Pixar Instagram-pagina als Disney op het Broadway Twitter-account. In de tussentijd zal de virtuele zelfgemaakte Ratatouille-musical het moeten doen – met een beetje speelruimte voor een potentiële, echte toekomst. “Ik weet niet hoeveel ik kan zeggen, maar ik heb echt geen hoge verwachtingen van een echte Broadway-productie ervan. Maar dat gezegd hebbende, er zijn naast Broadway nog andere vormen van theater”, aldus Mertzlufft.