Skip to content

Hoe de EU Digital Services Act sociale media kan veranderen

4 de september de 2022
GettyImages 1296484257 e7e4d68025e1484d90cbed5880668dcb

Belangrijkste leerpunten

  • De Wet Digitale Diensten (DSA) is een stap dichterbij een wet.
  • DSA introduceert verschillende bepalingen om de wildgroei aan desinformatie op socialemediaplatforms in te dammen.
  • Experts zijn van mening dat DSA een positieve invloed kan hebben op internetgebruikers buiten de EU, direct of indirect.

Ben je het beu om nepnieuws en haatdragende inhoud op populaire online platforms te zien? Europese parlementariërs hebben een belangrijke stap gezet in het desinfecteren van sociale media, en experts zijn van mening dat de voordelen ervan verder kunnen reiken dan de Europese Unie (EU). Het Europees Parlement, het wetgevende orgaan van de EU, heeft voor de Digital Services Act (DSA) gestemd, die via verschillende bepalingen de macht van internetgiganten als Facebook, Amazon en Google wil inperken. “Het Europees Parlement heeft zojuist geschiedenis geschreven door de historische stemming over de Digital Services Act goed te keuren. Dit kan de wereldwijde standaard bepalen voor het reguleren van Big Tech en het beschermen van mensen online”, getweet online activistennetwerk, Avaaz.

Rein Ze In

Na maanden van beraad hebben de Europese leden van het Parlement (Europarlementariërs) met een overweldigende meerderheid gestemd voor de eerste goedkeuring van de uitgebreide regelgeving die in de DSA wordt vermeld. Zowel Facebook als Google zijn onlangs begonnen met het verbeteren van hun reclame- en privacypraktijken, maar experts zijn van mening dat de Europese wetgeving, indien en wanneer deze in de wet wordt omgezet, hen nog meer verantwoordelijk zou houden. De DSA bestrijkt een breed spectrum van gebieden, waaronder toenemende eisen aan bepaalde online media die hij zeer grote online platforms (VLOP’s) noemt. Het zal onder meer vereisen dat de platforms agressiever zijn in het controleren van inhoud, en nieuwe beperkingen op advertenties introduceren, donkere patronen aan banden leggen en meer.

volgens Avaaz, is een van de belangrijkste veranderingen die de DSA wil invoeren, de platforms verantwoordelijk te houden voor de schade die wordt veroorzaakt door de virale verspreiding van desinformatie. Dr. Mathias Vermeulen, directeur Public Policy bij datarechtenbureau AWO, wees er in een podcast op dat een van de meest essentiële elementen van de DSA de bepaling is die de bedrijven zal dwingen platformdata te overhandigen aan externe auditors en onafhankelijke onderzoekers. “Online platforms zijn steeds belangrijker geworden in ons dagelijks leven en brengen nieuwe kansen, maar ook nieuwe risico’s met zich mee”, merkte de Deense politicus en EP-lid Christel Schaldemose op in het persbericht van het Europees Parlement. “Het is onze plicht om ervoor te zorgen dat wat offline illegaal is, ook online illegaal is. We moeten ervoor zorgen dat we digitale regels invoeren in het voordeel van consumenten en burgers.” … het kan zijn dat er voor de gemiddelde Amerikaan weinig zal veranderen, tenzij of totdat hier soortgelijke regelgeving wordt aangenomen.

Een gigantische sprong

Terwijl de DSA nu naar de EU-Raad gaat, het belangrijkste besluitvormende orgaan van de EU, voor verder debat en discussie, hopen experts dat het de steun krijgt die het nodig heeft om een ​​precedent te scheppen voor wetgevers in de VS, net zoals de algemene verordening gegevensbescherming van de EU (AVG). GDPR, die in 2018 van kracht werd, is een van ’s werelds sterkste privacywetten en heeft de gegevensverzamelingspraktijken van technologiebedrijven over de hele wereld beïnvloed. Tim Helming, beveiligingsevangelist bij DomainTools, vertelde Lifewire in een e-mailinterview dat het een uitdaging is om in dit stadium de betekenis van DSA voor Amerikaanse internetgebruikers te voorspellen. Hij voegde er echter aan toe dat als de AVG een leidraad is, de regelgeving hoogstwaarschijnlijk een positief effect zal hebben. “[DSA] zal de reikwijdte niet expliciet beperken tot informatie die betrekking heeft op EU-burgers, maar de taal eerder ruim laten, zoals beschreven in het persbericht van de EU, “zei Helming. Hij voegde eraan toe dat de vereiste veranderingen “enigszins breed en diep van opzet “, is het waarschijnlijk dat de online platforms, om te voldoen, de reikwijdte van de wijzigingen niet zouden beperken tot EU-burgers.

Iemand die probeert in te loggen op een laptop met behulp van tweefactorauthenticatie op een smartphone.

“Als dat het geval wordt, kunnen deze wetten een betekenisvolle deuk veroorzaken in verschillende categorieën van schadelijke online inhoud, waaronder verkeerde informatie, inhoud die minderjarigen exploiteert en illegale inhoud of diensten”, deelde Helming mee.

Niet zo snel

Natuurlijk is de DSA nog geen wet, en als realist zei Helming dat het redelijk is om aan te nemen dat de voorstellen niet zonder slag of stoot zullen worden aangenomen, aangezien de platforms “enorme winst maken met technieken die in de loop der jaren zijn aangescherpt”. Hij voegde eraan toe dat als de reikwijdte van de bescherming niet expliciet beperkt is tot EU-burgers, er hoogstwaarschijnlijk pogingen zullen worden ondernomen om te verduidelijken dat Amerikanen en andere wereldburgers niet onder de limieten van de DSA-bescherming vallen om boetes te vermijden voor het voortzetten van de normale gang van zaken buiten de EU. “Dat wil zeggen, het AVG-precedent kan al dan niet van toepassing zijn, en als dat niet het geval is, dan zal het misschien zo zijn dat er weinig zal veranderen voor de gemiddelde Amerikaan, tenminste tenzij of totdat soortgelijke regelgeving hier wordt aangenomen”, meende Helming.