Skip to content

Hoe de geruchtmakende M2-chip van Apple je volgende Mac kan versnellen

21 de juni de 2021
GettyImages 1210738055 315e86cb34e34db3a8b0e5670815afe4

Belangrijkste leerpunten

  • De geruchten M2-chip van Apple zou binnenkort naar een Mac bij jou in de buurt kunnen komen.
  • De M2 kan aanzienlijke prestatieverbeteringen opleveren voor dagelijkse computertaken.
  • Naar verluidt gaat Apple ook vooruit met de productie van de volgende generatie chips voor de iPhone.

Apple zit niet te wachten als het gaat om chipontwikkeling. Het bedrijf lanceerde onlangs zijn ultrasnelle M1-chip die sommige van zijn MacBooks en de Mac mini aandrijft, maar volgens rapporten werkt het al aan een nieuwe interne chip, de M2 ​​genaamd, die waarschijnlijk de volgende generatie Macs zal aandrijven. Volgens experts zou de M2 ​​je computerervaring drastisch kunnen versnellen. “Momenteel zien ontwikkelaars grote voordelen met hun nieuwe M1-uitrusting, van het kunnen reproduceren van hardwarespecifieke fouten in hun pijplijnen tot het zien van prestatieverbeteringen”, zei Keith Pitt, mede-oprichter van softwareontwikkelingsbedrijf Buildkite, in een e-mailinterview. “M2 zal resulteren in nog hogere snelheden en efficiënties bij de ontwikkeling van software.”

Meer transistoren voor meer vermogen

Het Taiwanese bedrijf TSMC bouwt de M2-chips met behulp van een fabricageprocesknooppunt van 4 nanometer. Dat betekent dat het bedrijf meer transistors op elke chip en silicium kan plaatsen en meer rekenkracht kan genereren. Apple gaat ook verder met chipinnovaties voor zijn iPhone-lijn. De volgende generatie A15-chip die naar verluidt de iPhone 13 van stroom zal voorzien, zal binnenkort in productie gaan.

Apple M1-chip en feiten op een zwarte achtergrond

De M1-chipset van Apple vestigde een nieuw precedent voor prestaties in een chip die is gebouwd op ARM-instructiesets, die meestal worden gebruikt in smartphones in plaats van notebooks. In een e-mailinterview wees Julian Goldie, CEO van Goldie Agency, erop dat Apple zou kunnen profiteren van zijn populariteit met de M2 ​​en MacBooks verder van Intel-processors zou kunnen duwen. “Het aanhoudende wereldwijde chiptekort betekent dat de ontwikkeling kan worden uitgesteld tot volgend jaar, dus deze voorgestelde startdatum is verre van definitief”, zei Goldie.

“In dat geval verwachten we dat Apple in 2021 een efficiëntere versie van de nieuwste M1-chip gebruikt in zijn bijgewerkte MacBook-reeks.” “M2 zal resulteren in nog hogere snelheden en efficiënties bij de ontwikkeling van software.” Goldie zei dat hij “geschokt” zou zijn als Apple de MacBook niet snel zou vernieuwen met op zijn minst een processorupgrade. Maar, zei hij, “het is onbekend of de M2-chip zal worden opgenomen.” Wanneer de M2 ​​computers raakt, kunnen gebruikers dramatische verschillen verwachten. “Het hebben van een snellere M2-chip betekent dat gebruikers een soepelere en snellere ervaring zullen ervaren bij het gebruik van hun apparaten”, zei Mac-gebruiker John Stevenson in een e-mailinterview. “De lees- en schrijfsnelheid van je Mac zal toenemen, evenals de opstarttijden en de laadtijden van de software.”

Een boost geven aan de toch al snelle M1

Experts zeggen dat zelfs de huidige M1-chips die sommige van Apple’s nieuwste computers aandrijven, een enorme sprong voorwaarts betekenen op het gebied van computergebruik. Dankzij de M1-chips kan de nieuwe MacBook Air volledig ventilatorloos zijn, aangezien Apple niet verwacht dat ze bijna net zo heet zullen werken als Intel-chips, legde Greg Suskin, de web- en inkoopmanager van Syntax Production, uit in een e-mailinterview. De MacBook Pro heeft nog steeds een ventilator, waardoor betere prestaties mogelijk zijn ondanks de computers die op dezelfde chips draaien, omdat hij niet wordt gesmoord om de warmte te beheersen, voegde hij eraan toe.

“Huidige op Intel gebaseerde macs hebben volledig gescheiden RAM, en op oudere Macs en de meeste tower-pc’s kun je het RAM-geheugen naar wens verwisselen en upgraden”, zei Suskin. “De laatste generatie Intel Macbook Pro’s kon eigenlijk upgraden naar 32 GB RAM, maar nu is het maximum 16 GB vanwege de integratie. Dit geïntegreerde RAM zal waarschijnlijk betere prestaties leveren dan 16 GB afzonderlijk RAM vanwege de directe aanpassing die Apple kan Te doen.” “Het hebben van een snellere M2-chip betekent dat gebruikers een soepelere en snellere ervaring zullen ervaren bij het gebruik van hun apparaten.”

Andere fabrikanten haasten zich om de chipvooruitgang van Apple in te halen. Microsoft werkt aan Windows 10 voor ARM, een zeer vergelijkbare overgang naar wat Apple heeft gedaan, zei Suskin. Het nieuwe Windows-besturingssysteem zal brede compatibiliteit met niet-intel-chips mogelijk maken op basis van het ARM-ontwerp dat extreem populair is geworden voor mobiele apparaten. “De uitdaging van Microsoft is dat ze blijvende compatibiliteit met Intel en andere chipfabrikanten nodig hebben, terwijl Apple alleen verder zal gaan met interne chips”, zei Suskin. “Dus voor Microsoft moeten ze een naadloos besturingssysteem ontwerpen dat op alle apparaten werkt, ongeacht de chip erin.”