Skip to content

Hoe de GIF-bestandsgrootte te verkleinen voor betere websiteprestaties

9 de augustus de 2021
saveasgifopotionsinphotoshopelements 74a13d51a7e24c6997bf972ce74537b5

Wat te weten

 • Snijd extra ruimte rond de afbeelding bij om de pixelafmetingen te verkleinen. Wanneer u de GIF voorbereidt, verkleint u de uitvoerafmetingen.
 • Verminder het aantal kleuren in de afbeelding. Verminder voor geanimeerde GIF’s het aantal frames.
 • Vermijd dithering en interliniëring. Als uw software een lossy-optie heeft voor het opslaan van GIF’s, zal dit de bestandsgrootte aanzienlijk verkleinen.

In dit artikel worden algemene regels uitgelegd die u kunt overwegen om de bestandsgrootte van GIF’s op uw website te verkleinen, zodat afbeeldingen sneller worden geladen en uw website efficiënter werkt.

Hoe de GIF-bestandsgrootte te verkleinen voor betere websiteprestaties

Om je GIF zo efficiënt mogelijk te maken:

 1. Snijd eventuele extra ruimte rond de afbeelding bij. Het verkleinen van de pixelafmetingen van een afbeelding is de meest effectieve manier om de bestandsgrootte te verkleinen. Als u Photoshop gebruikt, wordt de Trimmen commando werkt hier goed voor.

 2. Wanneer u een GIF-afbeelding voorbereidt, verkleint u de uitvoerafmetingen. Elk grafisch bewerkingsprogramma biedt verschillende commando’s voor het wijzigen van de grootte.

 3. Verminder het aantal kleuren in de afbeelding. GIF’s geven slechts 256 kleuren weer, maar als uw afbeelding er maar een paar heeft, verlaag dan toch het aantal kleuren. Bij het verminderen van kleuren in GIF’s krijgt u de beste compressie wanneer het aantal kleuren is ingesteld op de kleinst mogelijke van deze opties: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 of 256.

 4. Verminder het aantal frames in de afbeelding voor geanimeerde GIF’s. Vermijd in het algemeen nutteloze animatie. Overmatige animatie draagt ​​bij aan de downloadtijd van webpagina’s en veel mensen vinden het storend.

 5. Als u Photoshop gebruikt, maakt u een GIF-bestand met behulp van de Exporteren als menu onderdeel. Selecteer Bestand > Exporteren als. Wanneer het menu wordt geopend, selecteert u GIF als het bestandsformaat en verklein de fysieke afmetingen (breedte en hoogte) van de afbeelding.

 6. Als u Adobe Photoshop Elements gebruikt, selecteert u Bestand > Opslaan voor internet. Dit proces opent de Opslaan voor internet dialoogvenster dat ook in Adobe Photoshop te vinden is op Bestand > Exporteren > Opslaan voor internet (verouderd). Wanneer het wordt geopend, past u dithering toe, verkleint u de kleur en wijzigt u de fysieke afmetingen van de afbeelding.

 7. Vermijd ditheren. Door dithering kunnen sommige afbeeldingen er beter uitzien, maar het vergroot de bestandsgrootte. Als uw software dit toestaat, gebruik dan een lager niveau van dithering om extra bytes te besparen.

 8. Sommige software heeft een lossy-optie voor het opslaan van GIF’s. Deze optie kan de bestandsgrootte aanzienlijk verkleinen, maar vermindert ook de beeldkwaliteit.

 9. Gebruik geen interliniëring. Interlacing vergroot meestal de bestandsgrootte.

 10. Zowel Photoshop als Photoshop Elements tonen de downloadtijd. Besteed er geen aandacht aan. Het is gebaseerd op het gebruik van een 56k-modem. Er verschijnt een meer geldig nummer als u een kabelmodem selecteert in het vervolgkeuzemenu.

GIF-afbeeldingen en internet

GIF-afbeeldingen zijn geen one size fits all-oplossing. GIF-afbeeldingen hebben maximaal 256 kleuren, wat betekent dat u ernstige beeld- en kleurdegradatie kunt verwachten als u niet voorzichtig bent. Het GIF-bestandsformaat is in veel opzichten een oud formaat dat teruggaat tot de vroegste dagen van het web. Vóór de introductie van het GIF-formaat waren webafbeeldingen zwart-wit en gecomprimeerd met behulp van het RLE-formaat. GIF’s verschenen voor het eerst op het toneel in 1987 toen Compuserve het formaat uitbracht als een web-imaging-oplossing. In die tijd kwam er net kleur op het bureaublad en werd het web benaderd door modems die op de telefoonlijn waren aangesloten. Door deze nieuwe infrastructuur ontstond de behoefte aan een beeldformaat dat de beelden klein genoeg hield om via een telefoonlijn in korte tijd aan een webbrowser te worden geleverd. GIF-afbeeldingen zijn ideaal voor scherpe afbeeldingen met een beperkt kleurenpalet, zoals een logo of lijntekening. Hoewel het GIF-formaat kan worden gebruikt voor foto’s, introduceert het gereduceerde kleurenpalet artefacten in de afbeelding. Toch hebben de Glitch Art-beweging en de opkomst van de cinemagraph geleid tot een hernieuwde interesse in het GIF-formaat.