Skip to content

Hoe de heropeningsplannen van Apple van invloed zullen zijn op werknemers

7 de juli de 2021
GettyImages 1255448535 e7e925eaeaef4c02a16af3714d888c2c

Belangrijkste leerpunten

  • Een Bloomberg-rapport suggereert dat Apple tegen de herfst winkels met luiken heropent, waarvan sommigen denken dat het de nieuwe iPhone-release compenseert.
  • Sommige werknemers zien de poging van de techgigant om te heropenen als een winstgedreven onderneming, in tegenstelling tot een mensgerichte benadering.
  • Apple’s plaats aan de top van de technische hiërarchie geeft het het cachet om een ​​precedent te scheppen voor een ethische heropening.

Het plan van Apple Inc. om Apple Stores met dubbele luiken te heropenen, zorgt ervoor dat duizenden werknemers hun quarantaineplannen heroverwegen en een voorbeeld zijn voor grotere, gemeenschapsgebaseerde retailers. De plaats van Apple in het culturele landschap zal waarschijnlijk van invloed zijn op de manier waarop andere werkgevers ervoor kiezen om aan de eisen van hun klanten te voldoen in een post-COVID-tijdperk. Werknemers plannen ook manieren om onder deze omstandigheden met het publiek om te gaan. Sommigen vonden dat ze het bedrijf moesten verlaten uit angst om het zeer besmettelijke virus op te lopen nadat plannen voor heropening waren gecementeerd in een bedrijfsbrede open brief die in mei werd gepost. “Ik moest gewoon gaan; Ik kon het niet verdragen’, zegt voormalig Apple Store-medewerker Nicole Turner. “Ik ben vrij regelmatig in de buurt van mijn oudere familieleden en mijn zesjarige nichtje … het was gewoon niet iets dat ik kon riskeren.”

Pandemische plannen

In maart wees Apple duizenden winkelmedewerkers toe aan thuiswerk met online ondersteuning en verkoop, maar Turner werd buiten beschouwing gelaten en besloot haar locatie in Texas te verlaten. Nu medewerkers terug moeten naar fysieke winkellocaties, heeft ze het gevoel dat ze de juiste beslissing heeft genomen. “We worden verondersteld de cavia’s te zijn, denk ik.” Volgens de Bloomberg rapport, vertelt de multinationale techgigant werknemers van meer dan 120 gesloten winkels passende manieren om dit najaar te heropenen. Van Apple Stores wordt verwacht dat ze de lokale richtlijnen en vereisten voor sociale afstand blijven volgen, evenals nieuwe bedrijfsnormen met betrekking tot temperatuurcontroles, verplicht masker dragen en patronage alleen op afspraak. Eind augustus zouden de winkels open kunnen gaan.

Het is nog niet gedaan

Landelijk hebben pieken in COVID-19-gevallen mogelijk een ernstige daling gezien, maar de plaag van het nieuwe virus blijft een constante in het Amerikaanse leven, waardoor sommige universiteiten en basisscholen hun deuren hebben gesloten vanwege zorgen over infectie te midden van voortijdige heropening. Andere verkooppunten zijn in beperkte capaciteit operationeel gebleven. Ann Skeet, Senior Director of Leadership Ethics bij het Santa Clara University Markkula Center for Applied Ethics, stelt voor dat de technische lieveling van Silicon Valley een paar veranderingen doorbrengt om aan de behoeften van de werknemers te voldoen. Apple moet niet alleen proberen het bedrijfsmodel van de Apple Store opnieuw te ontwerpen, maar ook de zakelijke beloningspakketten voor winkelpersoneel hervormen.

“Als je mensen vraagt ​​om een ​​risico te nemen door naar kantoor te komen, moet er een tegenkracht zijn waarbij we erkennen dat je dat risico neemt, hetzij door verbeterde voordelen, beloning of extraatjes”, zei ze tijdens een telefonisch interview . “(Parttime) werknemers krijgen meestal geen gezondheidszorg omdat ze niet genoeg uren werken, maar dit is misschien het moment om deze beleidsposities opnieuw te bekijken … Apple heeft $ 2 biljoen aan marktwaarde, dus ze kunnen op dit moment genereus zijn .”

Druk op de markt

Deze heropeningsplannen komen op de hielen van nieuwe gadget-releases die later dit najaar zijn gepland. Tijdens een winstoproep in juli bevestigde Apple CFO Luca Maestri de release van de veelgeruchte iPhone 12 in oktober, in tegenstelling tot de traditionele daling van september. Aangezien de herfst het drukste seizoen van het bedrijf is, wordt de heropeningsstrategie door sommige critici gezien als een poging om veiligheidsproblemen te negeren voor geldelijk gewin. “Apple heeft een marktwaarde van $ 2 biljoen, dus ze kunnen op dit moment genereus zijn.” Turner denkt dat dit een indicatie is van het probleem met de bedrijfsstructuur – winst gaat boven alles. De voormalige werknemer denkt dat de ‘hogere’ werknemers geen waarde hechten aan winkelmedewerkers die de kern van de winst leveren alsof ze klantgerichte werknemers zijn. , zegt ze, ze worden gezien als instrumenten om de winstmarges van het miljardenbedrijf te vergroten. “Ze komen niet eens meer aan het werk en ze vinden het prima om in hun chique huizen in Californië te zitten, maar willen dat we ga terug en sta oog in oog met mensen,’zei Turner.’We worden verondersteld de cavia’s te zijn, denk ik.’

Apple-medewerkers stellen gezondheidsvragen aan mensen die de Apple Store in Perth's CBD binnenkomen

De bedrijfsstructuur van Apple is volgens Turner het bewijs dat leidinggevenden er niet in slagen om plannen te modelleren die ze willen dat werknemers op een lager niveau volgen; anderen denken echter dat het veel ingewikkelder is. Skeet suggereert dat het lezen van de situatie op zijn best naïef is, maar begrijpelijk. Bedrijfsfuncties beheren werknemers en kunnen grotendeels worden afgehandeld vanuit thuiskantoren, terwijl technische klantenservicetaken een zekere fysieke beschikbaarheid vereisen. Uiteindelijk denkt Skeet dat geen enkel bedrijf beter geschikt is om dit moment aan te gaan dan het in Cupertino gevestigde conglomeraat. De geschiedenis van het bedrijf als innovator maakt het onderscheidend gelegen om uit te blinken onder de druk van COVID-19. “Apple staat bekend om zijn ontwerpcapaciteiten”, zegt Skeet, “dus ik ben geneigd te geloven dat als er een bedrijf is dat kan uitvinden hoe het dit goed kan doen en een proces kan ontwerpen dat zowel klanten als werknemers op hun gemak stelt en de risico’s verkleint… Ik geloof dat Apple het kan.”