Skip to content

Hoe de iPhone-camera te gebruiken

10 de augustus de 2021
GettyImages 535886423 59a73228d963ac0011c742b4

Als je een iPhone bezit, is de camera van je smartphone behoorlijk indrukwekkend. Moderne iPhone-modellen hebben camera’s die wedijveren met stand-alone apparaten die duizenden kosten. De iPhone-camera is in de loop der jaren geëvolueerd. De originele iPhone maakte foto’s, maar niet veel meer. Latere modellen voegden functies toe zoals flitser, zoom en panoramische beelden. Latere modellen voegden burst-modus, portretmodus, hogere megapixels, extra lenzen, nachtmodus en meer toe. In welke functie u ook geïnteresseerd bent, hier leest u hoe u de Camera-app gebruikt die vooraf op elke iPhone is geladen. De tips in dit artikel zijn van toepassing op verschillende iPhone-modellen met moderne en oudere iOS-versies. Lees de opmerking in elk gedeelte om te zien of uw iPhone die functie ondersteunt. De Camera-app is ook beschikbaar op de iPad en iPod touch, hoewel verschillende modellen verschillende functies hebben op basis van hun hardware.

Schakel camera’s op uw iPhone

Alle recente iPhone-modellen hebben twee camera’s:

 • De camera aan de voorzijde is bedoeld voor het maken van selfies, het gebruik van FaceTime en soortgelijke taken.
 • De camera aan de achterkant zit boordevol functies en is bedoeld voor het maken van foto’s en video’s van andere onderwerpen.

Het is gemakkelijk om te wisselen tussen de twee camera’s op je iPhone, zodat je selfies kunt maken, video kunt opnemen of een andere taak kunt uitvoeren. Tik gewoon op de cameraknop met een verversingssymbool. Schakelen tussen de camera aan de achterkant en de camera aan de voorkant werkt op alle iPhone-modellen sinds de iPhone 4.

Lenzen wisselen op je iPhone-camera

Alle iPhones sinds de iPhone 4 hebben een camera aan de voorkant en een camera aan de achterkant. Met de iPhone 11 introduceerde Apple extra lenzen.

 • De iPhone 11 heeft een groothoeklens en een ultragroothoeklens aan de achterkant van het toestel.
 • De iPhone 11 Pro heeft een derde telelens aan de achterkant, dus in totaal vier lenzen, inclusief de camera aan de voorkant.
 • De iPhone 12 biedt dezelfde regeling tussen de standaard- en Pro-modellen.

Als je een van deze modellen hebt, kun je tussen lenzen wisselen door een van de drie knoppen boven de . te selecteren Foto tabblad in de Camera-app:

 • .5 verwijst naar de nieuwe ultragroothoeklens.
 • 1x selecteert de standaard groothoeklens.
 • 2 verwijst naar de nieuwe telelens.

De telelens is alleen beschikbaar op de iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max.

Inzoomen met je iPhone-camera

De iPhone-camera kan in- en uitzoomen om de gewenste foto te maken. Het is vergelijkbaar met hoe u inzoomt op webpagina’s en afbeeldingen. Houd de camera open en kijk naar iets, knijp twee vingers samen om uit te zoomen of sleep uw vingers van elkaar af om in te zoomen. Een andere manier om de digitale zoomfunctie van uw iPhone te gebruiken, is door in beide richtingen te knijpen om een ​​zoombalk onder aan het scherm weer te geven. Sleep de balk naar links om meer van de afbeelding te zien of naar rechts om dichterbij in te zoomen. Camerazoomen wordt ondersteund in iPhone 3GS en nieuwere modellen.

Gebruik de iPhone-cameraflits

De iPhone-camera pikt details op bij weinig licht. Toch kun je geweldige foto’s maken bij weinig licht met de ingebouwde flitser van de camera. Recente modellen van de iPhone bevatten meerdere flitsers, die zorgen voor betere, natuurlijkere kleuren. In de Camera-app is het flitspictogram van de camera de bliksemschicht bovenaan het scherm. Tik erop om deze opties weer te geven:

 • Auto: Gebruikt de flitser alleen als dat nodig is om een ​​goede foto te maken, zoals bepaald door de iPhone-camera.
 • Op: De flitser wordt voor elke foto gebruikt.
 • Uit: Dit is de standaardinstelling voor de camera. De telefoon produceert geen flits, ongeacht de lichtomstandigheden.

Deze details van de cameraflits zijn relevant voor alle iPhone-modellen vanaf iPhone 4 en nieuwer.

Portretmodus en portretbelichting gebruiken op een iPhone

Sommige iPhone-modellen hebben een systeem met twee camera’s aan de achterkant dat foto’s van hoge kwaliteit levert die lichttechnieken en scherptediepte-effecten toepassen.

Portretmodus en Portretbelichting werken met iPhone 7 Plus en nieuwere iPhone-modellen.

HDR-foto’s gebruiken

High Dynamic Range (HDR)-foto’s leveren mooiere, meer gedetailleerde beelden door meerdere opnamen van dezelfde scène te maken en deze te combineren. Je telefoon geeft je enige controle over HDR-foto’s. Kraan Instellingen > Cameraen doe vervolgens het volgende:

 • Verplaats de Slimme HDR schuifregelaar naar aan/groen om HDR-foto’s te gebruiken voor alle foto’s die u maakt.
 • Verplaats de Normale foto behouden schuifregelaar naar aan/groen om een ​​niet-HDR-kopie van uw foto’s te behouden (dit is niet nodig, maar sommige fotografen geven er de voorkeur aan).

HDR-foto’s zijn beschikbaar op iPhone 4 en nieuwere modellen.

Pas de camerafocus toe op een iPhone

Tik op een object of persoon om de focus van de camera toe te passen op een bepaald deel van een scène. Er verschijnt een vierkant op het scherm om het deel van het beeld aan te geven waarop de camera is scherpgesteld. De focusfunctie past automatisch de belichting en witbalans aan om de best uitziende foto te leveren, maar u kunt dit ook regelen. Tik op het scherm om het focusvierkant weer te geven en veeg vervolgens omhoog en omlaag om de helderheid aan te passen. Je iPhone-camera scherpstellen op een object is beschikbaar op iPhone 4 en nieuwer.

Panoramische foto’s maken op een iPhone

Wilt u een meeslepend uitzicht vastleggen dat gedetailleerder en spectaculairder is dan het standaardbeeldformaat dat wordt geboden door iPhone-foto’s? Gebruik de panoramische foto-optie van de iPhone. Hoewel het geen panoramische lens heeft, gebruikt de iPhone software om meerdere afbeeldingen aan elkaar te naaien.

 1. Veeg vanuit de Camera-app door de tekst onder de zoeker om te selecteren Pano.

 2. Tik op de knop die wordt gebruikt om foto’s te maken.

 3. Volg de aanwijzingen op het scherm en beweeg de iPhone langzaam en gestaag over het onderwerp dat u in het panorama wilt vastleggen, waarbij u de lijn volgt die u op het scherm ziet.

 4. Kraan Klaar wanneer u klaar bent om de panoramische foto op te slaan in uw Foto’s-app.

De foto ziet er klein uit op je iPhone, omdat het scherm niet groot genoeg is om de afbeelding op volledige grootte weer te geven. Deel de afbeelding op een apparaat met een groter scherm om de foto op volledige grootte te zien. Panoramische foto’s kunnen worden gemaakt op iPhone 4S en nieuwere apparaten met minimaal iOS 6.

Burst-modus gebruiken op een iPhone

Als je snel meerdere foto’s wilt maken, zoals bij het fotograferen van actie, gebruik dan de burst-modus. In plaats van elke keer dat u op de knop drukt een foto te maken, duurt het tot 10 per seconde. Wanneer u foto’s maakt in de burst-modus, tikt u op de ontspanknop en houdt u deze ingedrukt. Terwijl het beelden vastlegt, stijgt het aantal op het scherm snel. Als u klaar bent, gaat u naar de app Foto’s om uw foto’s in de burst-modus te bekijken en eventuele foto’s te verwijderen die u niet wilt. iPhone 5S en nieuwere modellen ondersteunen de burst-modus.

Fotofilters toepassen op een iPhone

Sommige populaire foto-apps passen stijlvolle effecten en filters toe op foto’s om afbeeldingen er cool uit te laten zien (hallo, Instagram!). De Camera-app van de iPhone heeft een reeks filters die u kunt toepassen zonder een andere app te gebruiken.

Man met surfplank wandelen op een strand

Open de iPhone-camerafilters door de drie in elkaar grijpende cirkels in de hoek van de Camera-app te selecteren. Scrol door de filters om te zien hoe ze eruitzien en gebruik vervolgens je camera zoals je normaal zou doen. De camera slaat elke afbeelding op waarvan u een foto maakt met het filter dat u hebt geselecteerd. Fotofilters werken met iPhone 4S en nieuwer op apparaten met iOS 7 of hoger.

Live foto’s maken op een iPhone

Het Live Photos-formaat van Apple combineert animatie en audio om leuke, boeiende snapshots te maken. U kunt ook filters toepassen die de animaties herhalen of de actie heen en weer laten stuiteren. iPhone 6S en nieuwere modellen ondersteunen Live Photos.

Foto’s in vierkant formaat vastleggen

Je iPhone kan vierkante foto’s in Instagram-stijl maken in plaats van de rechthoekige foto’s die de Camera-app doorgaans maakt. Om over te schakelen naar de vierkante modus, veegt u de woorden onder de zoeker totdat Vierkant is geselecteerd. Gebruik vervolgens de camera zoals u gewoonlijk zou doen. iPhone 4S en nieuwer kunnen vierkante foto’s maken als deze minimaal iOS 7 heeft.

Gebruik een raster om betere foto’s samen te stellen

Wil je hulp bij het maken van mooiere foto’s? Schakel de rasterfunctie in die in de Camera-app is ingebouwd om hulp bij compositie op het scherm te krijgen. Als u een raster in de Camera-app inschakelt, wordt er een raster op het scherm geplaatst terwijl u foto’s maakt. Het verdeelt de afbeelding in vierkanten om te helpen bij het samenstellen van foto’s. Om het in te schakelen, open je de app Instellingen en tik je op Camera > Rooster. Het gebruik van het cameraraster wordt ondersteund op alle iPhone-modellen via iPhone 3GS.

AE/AF-vergrendeling gebruiken

De Camera-app bevat ook een AE/AF-vergrendelingsfunctie om uw huidige instellingen voor automatische belichting of autofocus te vergrendelen. Om deze instelling in de Camera-app te vinden, houdt u op het scherm ingedrukt tot AE/AF-vergrendeling bovenaan verschijnt. Tik ergens op het scherm om het uit te schakelen. AE/AF Lock wordt ondersteund op iPhone 3GS en nieuwere modellen.

Scan QR-codes met een iPhone

Moderne iPhones hebben geen aparte app nodig om QR-codes te scannen. Waar je er ook een ziet, gebruik de ingebouwde Camera-app om QR-codes te lezen. Bekijk hiervoor de code op je camera en tik op de banner die uitlegt waar deze naartoe gaat. U voltooit onmiddellijk de actie van de QR-code.

Persoon die een telefoon gebruikt om een ​​QR-code te scannen

Het scannen van QR-codes is geïntroduceerd in iOS 11.

Video opnemen op een iPhone

Behalve dat het een geweldige fotocamera is, is de iPhone ook een geweldige videocamera. Recente modellen kunnen 4K-beelden met ultrahoge resolutie, slow-motionvideo en meer vastleggen. Om een ​​video op een iPhone te maken, opent u de Camera-app, schuift u naar Videoen gebruik de rode knop om de opname te starten en te stoppen. Sommige fotofuncties, zoals HDR-foto’s en panorama, werken niet bij het opnemen van video, hoewel de flitser van de camera dat wel doet. U kunt ook stilstaande beelden maken terwijl u de video opneemt. U kunt de ingebouwde video-editor van de telefoon, de Apple iMovie-app of apps van derden gebruiken om video’s te bewerken die met de iPhone-camera zijn gemaakt.

Slow-motion video opnemen

Slow-motion video is een andere belangrijke verbetering van de iPhone 5S, samen met de burst-modus. In plaats van video’s te maken met een snelheid van 30 frames per seconde (fps), kunnen recentere modellen op sommige modellen slow-motionvideo’s opnemen met 120 fps of 240 fps. Dit effect kan drama en detail aan je video’s toevoegen. Om slow-motionvideo’s op te nemen, veegt u over de rij met opties onder de zoeker om Langzaam afgespeelt, en ga dan verder zoals u gewoonlijk zou doen. Slow-motion video-opname werkt met iPhone 5S en nieuwere modellen.

Time-lapse-video opnemen

Slow-motion is niet het enige leuke video-effect dat is ingebouwd in de iOS Camera-app. Er is ook een time-lapse videofunctie. Om time-lapse-video op uw iPhone op te nemen, opent u de Camera-app en veegt u vervolgens over de tekst onder de zoeker totdat u Tijdsverloop. Neem zoals gewoonlijk op om de video te maken. iPhones met iOS 8 en hoger kunnen time-lapse-video’s opnemen.