Skip to content

Hoe de juiste maat hoofdeenheid te kopen?

3 de augustus de 2021
sb10069104b 001 56a104913df78cafdaa7e550

Wat te weten

  • Vind de juiste pasvorm met behulp van een online database, zoals Crutchfield’s Outfit My Car, Pioneer Electronics Fit Guide of Sonic Electronix Car Selector.
  • Voer het merk, het model, het jaar en de relevante uitrustingsopties van uw auto in. Noteer de head-units die volgens het gereedschap in uw voertuig passen.
  • Of meet fysiek uw huidige head-unit. Veelvoorkomende kopmaten zijn enkele DIN, anderhalve DIN en dubbele DIN.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de juiste autoradio kunt kopen door een online database met autoradioformaten te gebruiken om uw head-unit te selecteren, of door uw huidige head-unit op te meten.

Gebruik een online autoradio-formaatdatabase

Auto-audiodealers zijn waarschijnlijk de grootste bron van informatie over de grootte en de pasvorm van auto-audiocomponenten op de aftermarket, wat logisch is omdat hun klanten veel meer tevreden zijn als de componenten die ze kopen ook echt in hun auto passen. Zelfs vóór de opkomst van internet hadden fysieke auto-audiowinkels doorgaans databases met afmetingen en pasvormen die bijhielden welke maat luidsprekers, head-units en andere componenten in specifieke voertuigen pasten. Tegenwoordig is die informatie altijd binnen handbereik dankzij internet.​

Ga er niet vanuit dat uw auto het soort head-unit zal accepteren dat u denkt dat het zal doen.

Hoewel winkeliers deze informatie verstrekken in de hoop iets te kunnen verkopen, staat het u vrij om de informatie uit één database te gebruiken en een head-unit te kopen bij welk verkooppunt u maar wilt. De sleutel is om het merk, het model en het jaar van uw voertuig aan te sluiten, samen met alle relevante trimopties, en om de head-units te noteren waarvan de tool zegt dat ze in uw voertuig passen. Als uit de tool blijkt dat dubbel-DIN head-units passen, dan kun je veilig een double-DIN head-unit kopen of een enkele DIN-eenheid met de juiste dashboardkit. Enkele populaire online opzoekhulpmiddelen zijn:

  • Crutchfield’s outfit Mijn auto
  • Pioneer Electronics Fit-gids
  • Sonic Electronix-autokiezer

Meet uw eigen head-unit

Fit-databases en opzoekhulpmiddelen zijn meestal behoorlijk nauwkeurig, en u kunt het meeste giswerk uit de vergelijking halen door de ene tegen de andere te verifiëren, maar het fysiek meten van uw head-unit is vrijwel onfeilbaar. Dit kost wat meer werk en het kan zijn dat je wat sierstukken moet verwijderen om precies te zien waar je mee werkt, maar je zult die hoe dan ook moeten verwijderen om de head-unit te vervangen. De meest voorkomende afmetingen van de head-units zijn ruwweg:

  • 2” x 7” (50 x 180 mm): enkele DIN
  • 3” x 7” (75 x 180 mm): anderhalve DIN
  • 4” x 7” (100 x 180 mm): dubbele DIN

Als uw head-unit 4” lang is, dan zal een dubbele DIN head-unit een directe vervanging zijn, terwijl een enkele DIN of 1.5 DIN head-unit een soort montagekit nodig heeft. Als uw head-unit 3 inch hoog is, kunt u deze vervangen door een 1.5 DIN head-unit of een enkele DIN-unit met de juiste kit. In sommige gevallen kunt u ook een 1.5 DIN head unit vervangen door een full double DIN head unit met de juiste dash kit. En als uw head-unit 2 “lang is, zit u meestal vast aan het vervangen door een enkele DIN-head-unit, tenzij uw voertuig werd geleverd met een “spacer” of “pocket” die voldoende ruimte biedt om een ​​3″ of 4″ hoge te installeren hoofdeenheid.