Skip to content

Hoe de Photoshop Clone Stamp Tool te gebruiken

14 de augustus de 2021
GettyImages 525615623 5a33fde47bb28300379eec54

Het gereedschap Kloonstempel van Photoshop kopieert een gebied van een afbeelding naar een ander gebied van een afbeelding. Fotografen en ontwerpers gebruiken vaak het gereedschap Kloonstempel om ongewenste elementen van een foto te verwijderen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om onvolkomenheden op het gezicht van mensen te bedekken door van een ander deel van de huid te kopiëren of om bomen uit een bergzicht te verwijderen door delen van de lucht eroverheen te kopiëren. De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Photoshop CC 2019 voor Windows en Mac.

Wat doet de Clone Stamp Tool?

Als u een deel van een afbeelding probeerde te bedekken met het penseel, zou het gebied vlak zijn en alle dimensie, toon en schaduw missen. Zo zou het geschilderde gebied merkbaar zijn voor de kijker. Adobe heeft de Clone Stamp-tool ontwikkeld om subtielere beeldbewerking mogelijk te maken. Digitale foto’s zijn opgebouwd uit minuscule pixels. Het gereedschap Kloonstempel schildert met pixels die zijn gekopieerd van het ene deel van een afbeelding over een ander deel. Het resultaat is dat het geretoucheerde gebied naadloos overgaat in de rest van de afbeelding. Andere Photoshop-tools, waaronder de Pattern Stamp, Healing Brush en Patch-tool, zijn allemaal afgeleid van de Clone Stamp, dus als je weet hoe je er een moet gebruiken, kun je ze allemaal gebruiken.

Hoe het gereedschap Kloonstempel in Photoshop te gebruiken

Open een afbeelding in Photoshop. Om het gereedschap Kloonstempel te gebruiken, houdt u de . ingedrukt rubberen stempel pictogram in de gereedschapskist en selecteer Hulpmiddel Kloonstempel in het vervolgmenu. U kunt de penseelgrootte en -vorm, dekking, stroom en overvloeimodi aanpassen in de balk met gereedschapsopties boven aan de werkruimte.

Om een ​​exact gebied te kopiëren, laat u de dekkings-, stroom- en overvloeimodus op hun standaardinstellingen staan. Naarmate u de tool vaker gebruikt, zult u merken dat u deze instellingen aanpast. Als u bijvoorbeeld het gezicht van een persoon retoucheert, zorgt een dekking van 20 procent of lager ervoor dat de huid lichtjes wordt vermengd tot een egale teint. Mogelijk moet u het vaker klonen, maar het effect is vloeiender. Door het vakje ernaast aan te vinken uitgelijnd in de balk met gereedschapsopties volgt het doel de beweging van uw cursor terwijl u retoucheert. Dit is vaak wenselijk omdat het meerdere punten voor het doel gebruikt. Om het doel stationair te laten blijven, schakelt u het vinkje uit uitgelijnd in de gereedschapsopties.

De instelling Uitgelijnd in de opties van het kloonstempelgereedschap van Photoshop

U kunt de penseelgrootte en -vorm snel wijzigen door met de rechtermuisknop op de afbeelding te klikken.

Afbeeldingen retoucheren met het gereedschap Kloonstempel

Met de Hulpmiddel Kloonstempel geselecteerd, beweeg uw muis naar het gebied dat u wilt dupliceren en Alt+Klik (Windows) of Keuze+Klik (Mac) op de exacte plek waar u wilt beginnen met kopiëren. Om bijvoorbeeld het hart van de vinger van de vrouw te verwijderen, Alt+Klik (Windows) of Keuze+Klik (Mac) op een gelijkgekleurd gebied op een andere vinger. Klik vervolgens op het gereedschap Kloonstempel en sleep het over het hart, schilderend met pixels uit het gebied dat u eerder hebt geselecteerd. U kunt de wijzigingen zien zodra ze zich voordoen. Als de maatinstelling te groot of te klein is, past u deze aan in de gereedschapsopties bovenaan het scherm.

Houd Alt-klik (Windows) of Option-klik (Mac) op de exacte plek waar u wilt beginnen met kopiëren en klik en sleep over het gebied dat u wilt vervangen.